Pages

Tuesday, August 11, 2009

Ohara Cheese Cake




Base:

180 gm biskut chipsmore
2 s/b buttercup

Method:

1- Mesin halus biskut
2- Gaulkan dengan butter sehingga boleh dikepal
3- Masukkan ke dalam loyang khas cheese cake
4- Tekan aduanan & bakar pada suhu 150'C selama 10min

Filling:

250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus/kastor
50 gm tepung jagung (dianyak)
30 gm tepung superfine (dianyak)
1 s/teh esen vanila
4 biji telur ayam (asingkan putih & kuning)
2 biji lemon (diambil jusnya)

Method:

1- Panaskan oven 150'C selama 5 minit
2- Pukul putih telur sehingga naik gabus seperti buih sabun & asingkan.
3- Pukul krim keju, butter, gula & fresh cream sehingga gebu.
4- Masukkan kuning telur satu persatu, esen vanila & jus lemon
5- Masukkan tepung jagung & tepung superfine & kacau rata.
6- Buat teknik kaup-balik adunan.
7- Masukkan adunan putih telur & gaul rata.
8- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah ada biskut base.
9- Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit. Bila sudah masak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
10- Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4 - 5jam lagi
11- Boleh lah hiaskan kek tadi dgn coklat cair atau blueberry topping (optional)

**Bila nak potong, guna pisau plastik yang telah dicelup dgn air panas.

No comments:

Post a Comment