Pages

Tuesday, May 25, 2010

Kek Coklat Lembab

Bahan-bahan


2 Cawan tepung gandum
2 Cawan gula halus
1 Cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bircabonat soda
1 Biji mentega (250gm)
4 biji telur
2 Cawan susu coklat (dlm kotak atau botol)
1 sudu kecil esen vanilla

Topping (Coklat masak ,1 sudu mentega dan ½ cawan susu coklat

Cara-cara

- Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan bircabonat soda, ayak tinggi.
- Pukul mentega dengan gula halus.pukul sampai kembang kemudian masukkan telur satu persatu hingga sebati.
- Masukkan pula susu coklat.pukul sehingga sebati.
- Bubuh esen vanilla.
- Masukkan tepung, kacau adunan sehingga sebati.
- Masukkan aduanan kek ke dalam loyang yang telah dilapisi kertas minyak yang disapu mentega.
- Bakar 180Âșc selama 45 minit, jgn terlalu lama..nanti tak lembab.

Untuk Topping :
- 1) Masukkan semua bahan topping ke dalam periuk..masak secara double boil. 2) Setelah cair masak di atas api pelahan.. biarkan sejuk sikit dan dah boleh hias atas kek.

No comments:

Post a Comment