Pages

Monday, May 10, 2010

Resepi kari udang

Today planning nk masak dinner utk hubby, smlm dh pi borong kat Pasar Malam nearby Tmn Jasmin, Kajang. So proposal Menu is
Kari Udang
Telur dadar
Ikan pekasam

Resepi kari udang

Bahan-bahan
5 sudu besar minyak masak
2 batang serai, dititik
500 ml santan
15 ekor udang harimau bersihkan udang tanpa membuang kulitnya
2 sudu teh garam
4 sudu besar pes kari udang
8 biji cili merah (digiling lumat)
15 biji bawang merah (digiling lumat)
3 cm kunyit hidup (digiling lumat)
Terung, Bendi,tomato

Cara-cara

-Panaskan minyak masak didalam periuk. Masukkan serai dan tumis bahan giling & pes kari hingga ia terbit bau dan terbit minyak.
-Kemudian tuangkan santan. Biar ia mendidih perlahan-lahan di atas api sederhana, selama 5minit.
-Masukkan udang bersama garam. Kacau hingga semua bahan masak.Adjust jika masih kurang masin.
-Masukkan terung,bendi,tomato

**so tak perlu masak sayur lagi coz dlm kari nie dh completed dgn vegi...sangat mudah

No comments:

Post a Comment