Resepi nie aku belum cuba, tapi akan ku cuba soon..apa kata korang try dulu erk ekeke
Macaron batter
225g gula icing
125g serbuk almond
25g gula
pewarna merah (7drop)
3 biji putih telur
- Blend serbuk almond & gula halus sehingga betul2 halus.
- Tambahkan pewarna merah & gaul sehingga sebati.
- Ketepikan adunan (bahan A) untuk seketika
- Pukul putih telur sehingga gebu & perlahan2 masukkan gula & putar sehingga gebu & bersinar. (gunakan mixer) jangan terlebih pukul putih telur.
- Campurkan sedikit2 bahan A tadi dengan spatula ke dalam mixer tadi. (gabungan aduanan tadi tetap bersinar dan lembut (smooth flow))
- Masukkan adunan ke dalam pastry beg & picitkan small round ke atas kertas pembakar.
Biarkan selama 20minit.
- Panaskan oven pada suhu 157C atau 315F & bakar selama 12minit.
- Sejukkan & alihkan kertas & isi butter cream
Stoberi swiss buttercream
8oz putih telur
16oz gula
1 lb butter
4oz stoberi puree
- using double boil, pukul telur putih dengan gula sehingga gebu.
- Kemudian tuangkan ke dalam mixer & pukul sehingga sejuk.
- Masukkan butter dan pukul sebati
- Masukkan stoberi puree.
No comments:
Post a Comment