Pages

Tuesday, June 28, 2011

How to Make Chicken Stock

Method 1: Leftover bones & skin

  •  Leftover bone & skin
  • Celery
  • Onions
  • Carrot
  • Parsley
  • 1/4 tsp Salt
  • 1/4 tsp Pepper
1 Letakkan tulang & kulit ayam ke dalam periuk besar dan isi kan dengan air . Tambahkan sayuran seperti celery, bawang, carrot, parsley (optional). Tambahkan  garam & pepper.

2 Rebuskan sehingga mendidih dan kecilkan api sehingga air menjadi setengah. Didihkan dgn api perlahan sekurang-kurangnya 4jam.

3 Kemudian asingkan tulang-temulang dari sup tadi.



Method 2: Chicken backs, wings, and legs.
  • 4 lbs of chicken backs, wings, and or legs yang telah dipotong 2
  • 1 large yellow onion, chopped.
  • Olive oil
  • 2 quarts of boiling water
  • 2 teaspoons of salt
  • 2 bay leaves
1 Panaskan olive oil di dalam periuk besar. Tumiskan onion sehingga bewarna kekuningan/brown lebih kurang 2~3 minit & angkat ke dalam mangkuk besar.

2 Tambahkan separuh dari ayam tadi ke dalam periuk & tumiskan sehingga warna kepucatan, lebih kurang 4 ~ 5 minit. Angkat ayam tadi dan letakkan ke dalam mangkuk besar berisi onion tadi. Ulangi method ini untuk sebahagian lagi ayam yang tinggal. Kemudian masukkan semula ayam & onion tadi ke dalam periuk. Perlahan kan api, tutup periuk & masak sehingga semua jus ayam tadi keluar, lebih kurang 20minit.

3 Sementara ayam tadi masak, isikan  rebus air di dalam kettle.

4  Bila ayam tadi dah masak selama 20minit, besarkan api & tuangkan air yang telah mendidih tadi. Tambahkan garam & bay leaves. Kemudian perlahankan api semula & tutup periuk & masak selama 20minit.

5 Tapiskan ayam tadi & simpan stock ayam tadi di dalam peti sejuk(refigerator) selama 2 hari atau frozen selama beberapa bulan (max 3mos)

 

Method 3:

  • 4 pounds chicken
  • 7 cups water
  • 1 large onion, halved
  • 3 stalks celery
  • 3 carrots, cut into 2 inch pieces
  • 1 bay leaf
  • 1 teaspoon grated fresh ginger
  • salt to taste
  1. Letakkan ayam ke dalam periuk besar yang sedang panas. Tambahkan air & tutup periuk sehingga mendidih kemudian perlahankan api dan biarkan ia mendidih selama 1 jam.
     2. Selepas itu, asingkan ayam tadi dari periuk, tinggalkan air sahaja. Sejukkan ayam & asingkan kulit & tulang dari isi ayam tadi. Campakkan tulang & kulit ayam tadi ke dalam periuk sup tadi & tambahkan onions, carrots, celery, bay leaf, ginger & salt. Biarkan mendidih selama 3 to 4 hours.

No comments:

Post a Comment