Pages

Saturday, July 23, 2011

Lunch: Brown rice porridge with sup ikan merah

 Bubur Ikan merah Abbie

 Bahan-Bahan:

1/2 ikan merah
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1" halia (tumbuk)
1 bijii bawang besar (tumbuk)
1 biji tomato (potong 6)
1/2 batang carrot (hiris bulat)
1 biji kentang (hiris panjang)
daun bawang
daun sup
olive oil
sup bunjut utk ikan
Air
**sedikit garam & chili padi (after baby matan, PAMA pulak leh matan)

 Ikan merah ....beli sekor kat tesco RM26, ada 3 ketul lagi simpan untuk next time

Tumis bahan tumbuk dgn olive oil hingga naik bau

 Then masukkan air, kendian masukkan kentang, carrot & sup bunjut
masak sampai didih

 Dah mendidih masukkan ikan tadi & tomato juga :)

 Bila dah hampir masak, masukkan daun sup & daun bawang
tutup api

Ha...siap dihidangkan.....kepala ikan merah kegemaran mommy...
Jom matan ;)

No comments:

Post a Comment