Pages
▼
Saturday, October 1, 2011
Jom prepare homemade stock chicken & bilis
Chicken & bilis stock untuk abbie, next time nk msk leh guna homemade punya senang & sedap
tanpa garam & perasa tambahan
Nie bahan-bahannya:
3 tulang chicken rib (cuci bersih2 buang kulit,lemak & salur darah)
1 cup ikan bilis yg di buang kepala & isi perut (cuci jugak)
10 cwn filtered water (sebab saya nk 5 cwn chicken stock)
Cara:
Rebus 10cwn air sehingga didih & masukkan tulang ayamn & ikan bilis tadi
reneh selama 45minit atau air tinggal separuh (jd 5cwn)
pastu sejukkan
dan tapis masukkan dalm cup berpenutup
bila dh sejuk, tutup dan simpan sejuk dalam peti sejuk semalaman
esoknya, buang lapisan yang terapung di atas
(lapisan lemak la nie)
bila dah buang lapisan atas tu, kalau nk simpan sejuk boleh tahan seminggu
kalau simpan frozen boleh tahan sebulan
p/s- cup nie saya beli di DAISO semalam 2pcs for $5
stok ni klu simpan dekat beku thn sbulan kan?klu dah di nyah beku tahan bape lame ye?
ReplyDeletehi yaya, betul simpan beku can last 1month, kalau u nk guna baru ambil keluar...kalau dh keluarkan tp x jd guna, u can simpan frozen balik expired date ikut dr tarikh asal u buat ;)
ReplyDeletebaby 7m da bole mkn ke menu ltk stok aym ni??
ReplyDeleteshd be no prob dear :)
ReplyDelete