Good morning and Selamat menjalani ibadah puasa :)
Kenalkan makanan favourite mommy, sambal taun (taon) kulit lembu. Ini merupakan makanan org jawa.
Mana la mommy dt kulit lembu kt kl ni erk hihi
balik kg baru2 ni mommy bawak pasai teringin nk mkn, actualy ni 1ssahurime mommy masak ni, slalu request jew kt emak.
recipe gugel sana gugel sini, campuq dlm kuali...
nah ini dia sambal taun versi mommy jawa yg x reti ckp jawa
Nak share resipe?
rasa sedap jugak, bau lengkuas yg sgt maveles pasai sambal taun ni guna byk lengkuas.
bahan2:
500gm kulit lembu
1 biji santan pekat
1 biji bawang besar atau 8 biji bawang kecil
1 cup cili padi or rm1
4 ulas bawang putih
sepenumbuk lengkuas muda
1/4 cup udang kering
asam jawa
garam
gula
minyak bunga matahari
air
cara2nya:
-blend bawang bsr, bawang putih, cili padi, lengkuas, udang kering hingga halus
- panaskan minyak dlm kuali
-tumiskan bahan2 blend hingga naik bau
- masukkan air asam jawa, gula, garam
- masak hingga naik bau lengkuas
- masukkan kulit lembu dan sedikit air
- kendian masukkan santan dan perlahankan api
- reneh sehingga keluar minyak dan rasa garam secukupnya.
lama jugak nk masak ni, dlm 1 jam, so kalau utk berbuka mommy pagi dh masak, kang ptg leh msk lauk lain. Lagi pun hubby x gemar kulit lembu ni.
pasal apa di panggil sambal taun? Pasai dia blh simpan lama, masuk peti ice and panaskn aja bila nk mkn.
sedap mkn time sahur utk tekak yg kelat2 tu
lagi pedas lg sedap
yummehhhh
selamat mencuba sambal taun kulit lembu versi mommy ♡
Kite suka sambal tahun ni but xreti makan kulit lembu. HEHEHE so ambil isi yang lain je =)
ReplyDelete