Pages

Tuesday, September 17, 2013

Red rice porridge with Apple puree

Dah 4 hari mommy intro red rice porridge to daisy,  Alhamdulillah xde alahan, mmg dh tersenarai dlm makanan yg paling mudah hadam dan paling kurang mendtgkan allergy is apple, pear, avocado,  rice dan banana.  Yes semua tu mommy dh intro kecuali banana. 
Tak terbeli buah pisang tu, ada pun daddy beli is oredi too ripe, so mommy xnk bg la takut lak kembung ke kan. InsyaAllah kalau mommy keluar g giant today,  mommy beli pisang.

Yang bawah ni adalah red rice porridge with Apple puree. 
Red rice tak sama dgn brown rice tau, brown rice tu sebenarnya sama dgn white rice, cuma brown rice tak di  buang semua kulit padi tu, so brown rice lebih serat dr white rice.  But red rice nutrition dlm dia mmg berbeza sbb dia kaya dgn omega yg bagus utk perkembangan otak, selain tinggi serat dan rasa yg nutty. Sedap.
Ada di "most visited entry" di sebelah kanan blog ini tentang beza brown and red rice.

Ada 2 cara penyediaan red rice porridge ni, satu masak bubur mcm biasa either dlm slow cooker or atas stove, cuci beras dan terus masak.
Or
U cuci, sangai dan blend beras td.
Bila nk masak just scoop out 1 tbsp dan masak dlm slow cooker or stove,  ia lebih cepat dan x nampak sgt serat merah2 tu.
Both way oso can, tp lebih cpt masak if guna 2nd way.

1 comment:

  1. Owh...ada beza eh??SAYA XTAU PULA ADA RED RICE> biasa nampak brown rice je yang ada jual, xper nanti try pi survey semula. Thanks for sharing,
    Nak minta resepi for avocadolah...xpernah makan, n macam nak try bagi pada anak =)

    ReplyDelete