As salam semua...
Dah lama betul tak berkesempatan untuk menghapdet blog ni. bersawang2 spiderman dah. jenuh nak cuci ahaks! Macam biasa..janji kosong...kalau ada masa in sha Allah mommy Annie ni akan menghupdate la apa2 yang best lagi kat sini like resepi ka...jait2 ka...menjual2 ka hahahaha
Buat masa ni...sebarang tempahan menjait mommy annie tak amik ye dek non...sebab jadual seharian tersangat hectic u. malas nak cakap routine seharian mommy annie ni kat rumah...tapi kalau you all beranak 3 dengan anak2 yang bijak aktif sebab depa consume #SHAKLEE Omega nahhh u ols tahu lah bagaimana. Now depa semua pakat tidoq belaka....mommy annie pun baru habis mengiron baju bapak diorang..niat nak menjahit sikit (jait project sendiri pun list panjang berjela2) seminggu sekali ja pun mood stay up at night dating...selebihnya mood terbongkang secara berjemaah since 9pm till morning hew hew hew...
okey lah...terlajak sembang pulak aiiii
kali ni mommy annie korank nak share resepi roti yang dok viral kt FB last week. eh...apa2 resepi yg viral kt fb korank jangan share ajew...tp terai nye idokkk..
kalau resepi simple macam roti ni...why not korank try skill meroti korang kan...
okey..fyi...mommy annie dah lamaaaaa sangat cuti meroti . pasaipa...
pasai bila tersedar...eh dah 8bulan usia Dahlia...awat berat cheq tak turun nih?? kalau dulu masa daisy...after 8month dah dapat berat anak dara dah...
ni gara2 over confident u.
masa daisy kan I deliver czer....dah la tak berurut atau berbengkung masa pantang...so kind of scary..
bila habis pantang dok sapu gel kuruih itu...dok pakai slimming corset ini...dok jaga makan hat rebus2 aja... malam plak busy menjait.
tapi bila dapat dahlia,,,lupa pulak....dok gian test power my bread maker yang nun beli jauh dr UK nun hahahha sampai lupa badan ko pun dah macam roti. Mauripan ko memang jahat!!!
so di pendekkan cerita...after raya hari tu, mommy annie ni pun cuba cuba la mendiet. walaupun sebenarnya sepanjang hidup dia ni tak pernah ada istilah DIET. ko percaya ke aku diet?? cuba try test tengok aku makan macam mana??? hahahhaha
diet itu idok ler...cuma control la xtvt yang terlebih bahan penaik tu,,,maacam meroti, mengukis, membaking la kata orang...setakat makan harian tu macam biasa...bedal jew. I breast feed...x bley diet la....kang lapor gigil kaki tangan weih....dengan melayan karenah anak2 aktif ni kang mau jadi Mommy Monster kuasa 8...nah!!!! amik ko!
eh la.... melalut kelaut lagiiiiii
okey okey...resepi ni sebab sedap...terlajak laris...anak2 suami suma suka dan puji besttt macam roti pizza hut...so mesti diabadikan di blog ni. kalau korank nak abadikan di blog korank pun xde sapa nak larang okey.
resepi ni hasil copy paste resepi yang viral kt FB dan juga tambahan google kat internet. pasaipa aku mencik resepi yang pakai cup cup ni...tak sama weih cup ko dengan cup aku. so aku suka pakai gram. so I change my resepi ikut gram dan tambah sikit mana yang baik dan buang mana yg buruk....alaaa... macam pepatah...yang baik dijadikan tauladan...yg buruk dijadikan sempadan....
eh betul ka?ke...
amik yg jernih buang yg keruh???
ah blasah la labuuuuuu.....
|
Resepi Garlic Parmesan Cheese bread |
Bahan2: (p/s- cara aku guna BM...so mudah sebab semua sumbat ikut turutan BM okey)
160ml farm fresh milk
1 biji telur
40gm melted butter
200gm gula castor
300gm tepung roti (nak pakai tepung gandum pun buleh, nak mix pun buleh)
2tsp instant yis
1/2 tsp salt
masukkan semua bahan dalam BM and select dough. after 1j30min dough pun siap kembang.
keluarkan dough td dan tumbuk2 bagi keluarkan angina dia.
amik Loyang...tak kisah Loyang bulat or 4 segi. sapukan dgn butter.
sementara itu...sediakan bahan topping iaitu
olive oil (agak2 banyak mana utk sapu ke permukaan roti nanti)
serbuk bawang putih (kalau takde ko cincang halus fresh bawang putih) lagi banyak lagi bangus.
sedikit serbuk dried parsley leaves (yg dlm botol tu) yg ni aku add sendiri.
combine semua bahan topping tadi.
okey...berbalik kepada doh yang dh ditumbuk tadi...uli dan canaikan dan tebar dalam Loyang tadi.
lepas tu potong2 memanjang (buat ala2 bread stick macam kat pizza hut tu) potong dgn roller cutter kalau takde pakai pisau plastic potong kek pun boleh.
lepas tu..rehatkan doh selama 45minit.
bila doh dah kembang, panaskan oven 180C .
Sapukan bahan toping tadi keatas roti tadi. DAN....
taburkan dengan grated parmesan cheese ikut suka hang. kalau aku suka banyak2 baru sedappp hahahha
lepas tu bakar selama 15minit.
kalau oven kau ada jetcook macam aku punyer... 10minit dah cukup. kang burn pulak huhuhu
okey...selamat mencuba... :)
|
Terlajak sedap |
We Love, We Care & We Share
Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E