Bahan utk bubur:-
Kentang -- parut
Carrot -- parut
Bawang Besar - potong halus (chopped)
Bawang Putih - parut (lagi senang le)
Beras
Ayam (jgn potong, biar ketul2)
Cara:- letak semua bahan dlm slow cooker pastu slow cook
Sayur
Keesokkan harinya, u stim je sayur2an sekejap pastu blender bersama ayam yg u masak dgn bubur tu (ayam tu kan tak hancur kan, pilih daging sahaja, buang tulang).. pastu gaulkan dlm bubur tu.. sayur2an ni tak leh masak lama, so utk kekalkan vitamin dia kita stim sahaja, jgn masukkan dlm slow cooker tu so that dia tak over cooked
hasilnya bubur ni manis je sbb ada kentang & isi ayam tu.. sure baby suka..
Ikan
kalo u nak letak ikan, ambil isi ikan bhg ekor yg takde tulang, u stim ikan dgn sayur tu keesokkan harinya, pastu blender dan gaulkan dlm bubur.. dari pengalaman i la kan, kalo isi ikan dimasak semalaman (slow cook), bubur tu bau hanyir.. bb tak suka.. kalo ayam atau daging ok lah..
NOTA PENTING
1. Bubur Halus/Ditapis: Utk bubur yg u nak tapiskan/shieve, u blender sekali la bubur tu dgn sayur/isi ayam tu.. then tapiskan sekali..
2. Bubur Kasar: Tak payah blender bubur tu sbb bubur dah hancur sbb slow cooking. Just blend sayur & isi ayam/ikan je pastu gaulkan ke dlm bubur..
No comments:
Post a Comment