masak bubur cam biasa..cuma ltak kntg n karot jer..potong dadu jer..elakkn bubur jd likat n bby cpat muak... tp ada bumbunya...cranya ambil segengam ikan bilis yg gred elok lbih baik (pangkor) basuh bersih n toskan..sangai / goreng tanpa minyak ngan api perlahn sampai garing n kering...blender kering n masuk dlam tpprware..bila bby nk makn ltak 1 sudu kdlm buburnya..sdap....cubala...bleh simpan dlm p.sejuk n than lama..maknya pun msti suker jga...hi hi
menu bb saya yg 8 bulan....
masak bubur nasi + ayam + sawi+kentang + seulas bwg putih kecil =blender hancur
lepas 4/5 hari tukar lauknya, ikn bilis - direndam jap bg kluar gramnya, rebus & blender
halus
lps tu tkar lg, udang & carot = blender halus
nak senang & jimat masa msk nasi & jimat gas = basuh beras ikutla banyk mana nak, sangai/keringkan dlm pinggan sampai kering airnya pun takpe...pastu blender halus jd mcm tepung/serbuk,simpan dlm bekas kedap udara...
bila nak guna cuma masak sup sayur + lauk je pastu letakkan beras yg dah blender siap2 tu..nak bwk travel pun senang
sblm ank umur setahun saya tak letak garam cuma tambahkan kicap soya masa dia nak mkn...
No comments:
Post a Comment