Pages

Tuesday, June 14, 2011

Fettuccine Cheesy Beef (10mos above)

Bahan-Bahan;
4 oz (1 cup) fettuccine
2 oz (1/4 cup) butter
1 onion, sliced thinly
8 oz (1 cup) sirloin steak
1 1/2 tbsp flour (tepung jagung)
pinch freshly ground black pepper (optional)
16 fl oz (2 cups) homemade beef stock
4 oz (1 cup) mozzarella cheese, grated
2 oz (1/2 cup) Parmesan cheese, grated

Method;
- Panaskan butter & goreng bawang merah (onion) sehingga keperangan & angkat.
- Masak fettuccine mengikut arahan yang diberi di pek tersebut.
- Cincang atau blend steak into small cubes dan goreng dengan menggunakan butter or sedikit olive oil sehingga keperangan.masak.
- Masukkan bawang goreng tadi ke dalam kuali tersebut.
- Di dalam mangkuk berasingan, campurkan tepung jagung dengan black pepper & tambahkan ke dalam kuali daging tadi & kacau mesra.
- Sedikit-sedikita, tambahkan beef stock & kacau pelahan sehingga 10minit. daging masak.
- Tuangkan daging tadi ke atas pasta yang telah di masak tadi & taburkan mozzarela & permesan cheese tadi.
- Kemudian bake di dalam oven 190C selama 20minit atau sehingga cheese berwarna keperangan.
- Serve dengan green bean ;)

No comments:

Post a Comment