Bahan-bahan ( 18cm )
250g cream cheese
200g sour cream/plain yogurt
30g butter
*40g gula halus
*20g susu pekat manis
*20g madu
2 biji telur kuning
1 biji telur
100ml fresh cream
50ml fresh milk
25g corn starch
1/2 biji lemon jus
1/2 biji kulit lemon
10 titik vanila oil
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 180C. Cream cheese, butter dan telur mesti berada pada suhu bilik.
- Letak cookies padat-padat ke dalam loyang. Guna biskut chipsmore best. (resepi base nie leh amik kat resepi Rev0)
- Letak cream cheese dan butter ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk cream. Masukkan bahan yang bertanda (*). Pukul lagi 1-2 minit.
- Masukkan sour cream. Mix sampai sebati.
- Masukkan pula (ikut turutan), telur kuning-> telur semua -> corn starch -> fresh cream -> fresh milk -> lemon -> vanila. Kacau biar sebati.
- Tapiskan adunan masuk ke dalam loyang yang mengandungi cookies. Buang kulit lemon yang terlekat pada penapis.
- Bakar kek pada suhu 180C selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 150C. Bakar lagi selama 60 minit. Biarkan sejuk di dalam loyang. Tak perlu test dgn lidi sebab cheesecake memang lembik.. akan keras sendiri bila dah sejuk.
- Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. Kemudian simpan dalam peti ais. Biarkan sehari sebelum dimakan untuk menikmati keenakkan cheesecake ini.
Pages
▼
Tuesday, May 25, 2010
Kek Coklat Lembab
Bahan-bahan
2 Cawan tepung gandum
2 Cawan gula halus
1 Cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bircabonat soda
1 Biji mentega (250gm)
4 biji telur
2 Cawan susu coklat (dlm kotak atau botol)
1 sudu kecil esen vanilla
Topping (Coklat masak ,1 sudu mentega dan ½ cawan susu coklat
Cara-cara
- Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan bircabonat soda, ayak tinggi.
- Pukul mentega dengan gula halus.pukul sampai kembang kemudian masukkan telur satu persatu hingga sebati.
- Masukkan pula susu coklat.pukul sehingga sebati.
- Bubuh esen vanilla.
- Masukkan tepung, kacau adunan sehingga sebati.
- Masukkan aduanan kek ke dalam loyang yang telah dilapisi kertas minyak yang disapu mentega.
- Bakar 180Âșc selama 45 minit, jgn terlalu lama..nanti tak lembab.
Untuk Topping :
- 1) Masukkan semua bahan topping ke dalam periuk..masak secara double boil. 2) Setelah cair masak di atas api pelahan.. biarkan sejuk sikit dan dah boleh hias atas kek.
2 Cawan tepung gandum
2 Cawan gula halus
1 Cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bircabonat soda
1 Biji mentega (250gm)
4 biji telur
2 Cawan susu coklat (dlm kotak atau botol)
1 sudu kecil esen vanilla
Topping (Coklat masak ,1 sudu mentega dan ½ cawan susu coklat
Cara-cara
- Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan bircabonat soda, ayak tinggi.
- Pukul mentega dengan gula halus.pukul sampai kembang kemudian masukkan telur satu persatu hingga sebati.
- Masukkan pula susu coklat.pukul sehingga sebati.
- Bubuh esen vanilla.
- Masukkan tepung, kacau adunan sehingga sebati.
- Masukkan aduanan kek ke dalam loyang yang telah dilapisi kertas minyak yang disapu mentega.
- Bakar 180Âșc selama 45 minit, jgn terlalu lama..nanti tak lembab.
Untuk Topping :
- 1) Masukkan semua bahan topping ke dalam periuk..masak secara double boil. 2) Setelah cair masak di atas api pelahan.. biarkan sejuk sikit dan dah boleh hias atas kek.
Sunday, May 23, 2010
Lunch Menu today
Today menu is chinese style...simple & easy utk 2 org penghuni yang kurang sihat, me & honey.
So today I cook Hokkien Stem Kerapu, Jor Hor Char (versi vegitarian coz lupa nk beli ayam) , puding roti & barly with dried kundur....
Friday, May 21, 2010
On MC today
Dah 5hari honey pergi ke Batam, Indonesia atas urusan kerja. Aku sendirian dirumah, bosan, sunyi & sepi.Ditambah dgn perut yg besar nie, terpaksa memandu 1jam setiap pagi & petang dr kajang ke petaling jaya utk ke tempat kerja dgn kereta kelisa manual aku tu.
Semalam morning tetiba rasa x sedap badan, sore throat....tekak gatal je..hidung mula panas, & kepala berdenyut2....a'ha...itu selalunya petanda aku akan dt demam, bila menjelang petang, aku mula terbersin2...haa..kalau mcm nie esok aku tentu mc, kalau aku tak mc....mmg x mood, kepala pusing & kene drive sendiri...x larat. so today aku tdo bangun kul 8am & sms my bos yg aku on mc....badan sakit2, kepala berdenyut2 dan tekak yg perit & gatal..huhu aku terpaksa jugak bangun utk bersarapan, kang kesian baby kat dlm nie...dah la malam td mummy x makan dinner, hanya mengambil segelas oat.So, td aku tapau 1 roti kosong & 1 roti cheese and drink hot holicks...happy je perut nie..& plan to continue tdo balik....entah bila nk p clinic....malas nk pg, kajang town working hour mcm nie ssh nk cr parking...lagi pun bkn nye aku blh amik all the medician. just nk sekeping mc.
Disebalik kesihatan yg tak berapa baik semalam, aku sempat jugak baking vanilla cup cake, bukan nye aku teringin sgt nk makan, tp saje nk isi kebosanan aku sendirian di rumah.last weekend aku buat fruits tart. ala...semua bahan2 mmg dah ada di rumah, bahan2 balance buat biskut raya thn lps....aku just tambah mcm coklat masakan, gula icing tu jek....
So meh share hasil kreativiti aku utk yg pertama kalinya membaking fruit tart & cup cake =)Fruit tart:
Vanilla Cup Cake
Wednesday, May 19, 2010
Orange Cupcake
Ingredients
• 1 3/4 cup cake flour (see tip)
• 1 cup sugar
• 1/2 teaspoons salt
• 2 1/2 teaspoons baking powder
• 2 large eggs, separated and whites beaten until stiff
• 1 teaspoon vanilla extract
• 1/2 cup orange juice
• 1 stick of butter, softened
Directions
Combine butter, sugar, egg yolks, and vanilla in a mixing bowl. Cream these ingredients together thoroughly.
Mix flour, salt, and baking powder together in a separate mixing bowl. Add dry ingredients to creamed ingredients 1/3 at a time alternating with adding portions of the orange juice to the creamed mixture.
Fold in beaten egg whites. Spoon batter into cupcake liners until 1/2 full.
Bake in a 350 degree preheated oven for 15 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean.
Cool cupcakes completely before frosting with Orange Icing.
Ingredients
•1 1/2 cups powdered sugar
• 1/8 teaspoon salt
• 1 tablespoon grated orange rind
• 3 tablespoons soft butter
• 2-3 tablespoons orange juice
Directions
Mix all ingredients together starting with only 2 tablespoons of the orange juice. If frosting is too thick then add the additional tablespoon of orange juice.
• 1 3/4 cup cake flour (see tip)
• 1 cup sugar
• 1/2 teaspoons salt
• 2 1/2 teaspoons baking powder
• 2 large eggs, separated and whites beaten until stiff
• 1 teaspoon vanilla extract
• 1/2 cup orange juice
• 1 stick of butter, softened
Directions
Combine butter, sugar, egg yolks, and vanilla in a mixing bowl. Cream these ingredients together thoroughly.
Mix flour, salt, and baking powder together in a separate mixing bowl. Add dry ingredients to creamed ingredients 1/3 at a time alternating with adding portions of the orange juice to the creamed mixture.
Fold in beaten egg whites. Spoon batter into cupcake liners until 1/2 full.
Bake in a 350 degree preheated oven for 15 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean.
Cool cupcakes completely before frosting with Orange Icing.
Ingredients
•1 1/2 cups powdered sugar
• 1/8 teaspoon salt
• 1 tablespoon grated orange rind
• 3 tablespoons soft butter
• 2-3 tablespoons orange juice
Directions
Mix all ingredients together starting with only 2 tablespoons of the orange juice. If frosting is too thick then add the additional tablespoon of orange juice.
Chocolate Cupcake
Ingredients
• 2 cups all purpose flour
• 2 cups sugar
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1 teaspoon salt
• 1 teaspoon baking soda
• 1/2 cup shortening
• 3/4 cup water
• 2 large eggs
• 3/4 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 4 ounces melted unsweetened baking chocolate
Directions
Preheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.
Combine all ingredients into large mixing bowl. Mix at low speed for 30 seconds, and scrape bowl. Mix at high speed for 3 minutes.
Fill liners 1/2 to 2/3 full of batter. Bake 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 10 minutes in pans then remove from pan, and place on wire racks to cool completely.
Frost when chocolate cupcakes are completely cool.
• 2 cups all purpose flour
• 2 cups sugar
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1 teaspoon salt
• 1 teaspoon baking soda
• 1/2 cup shortening
• 3/4 cup water
• 2 large eggs
• 3/4 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 4 ounces melted unsweetened baking chocolate
Directions
Preheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.
Combine all ingredients into large mixing bowl. Mix at low speed for 30 seconds, and scrape bowl. Mix at high speed for 3 minutes.
Fill liners 1/2 to 2/3 full of batter. Bake 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 10 minutes in pans then remove from pan, and place on wire racks to cool completely.
Frost when chocolate cupcakes are completely cool.
Vanila cupcake
Ingredients
• 2 cups all purpose flour
• 1 1/2 cups sugar
• 3 teaspoons baking powder
• 1/2 teaspoon salt
• 4 egg whites from large eggs
• 1/2 cup shortening
• 1 cup 2% milk
• 2 large eggs
• 1 1/2 teaspoon vanilla
Directions
Preheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.
Combine flour, sugar, baking powder, salt, shortening, milk and vanilla in a large mixing bowl. Mix at low speed for 2 minutes. Scrape bowl. Add egg whites and mix at high speed until fluffy and smooth, approximately 2 minutes.
Fill liners 1/2 to 2/3 full of batter. Do not overfill. Bake 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 10 minutes in pans then remove from pan, and place on wire racks to cool completely.
Frost and decorate your vanilla cupcakes as desired.
FROSTING
100g butter
300g icing sugar
1 Tbs susu
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp pandan emulco
Cara-cara
cream butter & gula hingga kembang, masukkan susu dan vanilla essence
Tambah pandan emulco untuk bahagian yg diperlukan. Cream ikut suka di atas cupcake!
Tuesday, May 11, 2010
Fruit Tart
BAHAN-BAHAN PASTRY:-
113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung gandum
BAHAN-BAHAN KRIM PASTRY:-
300 ml susu segar
3 biji kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega atau marjerin
BAHAN-BAHAN HIASAN:-
Coklat cair secukupnya
Buah2an segar (ikut kegemaran masing2, aku suka letak strawberry =)
Jem aprikot atau piping jelly (optional)
Cara-cara
UNTUK PASTRY:-
- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur.
- Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut.
- Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
UNTUK KRIM PASTRY:-
- Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api.
- Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim.
- Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang.
- Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati.
- Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
Sapukan bhg dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat.
Contoh acuan tat yg diguna utk buat fruit tart nie....acuan terpulang pada kehendak masing2. Jika acuan kecil bilangan tat mungkin jadi byk...
Auntie Anne Bake Makaroni Cheese
Bahan-bahan
250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega
Bahan inti
500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang
30 mentega
1/2 labu bawang besar } dicincang
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering
175 g buah tomato } buang biji, potong dadu
2 putih telur
500 ml sos putih
125 g keju cheddar } diparut
Cara membuat
1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.
2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.
3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.
4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.
5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentega
Terdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara
Cara I:
Campurkan kesemua pasta dgn inti kemudian masukkan kedlm loyang.
Tuang sos putih diatasnya, ratakan.
Akhir sekali tabur keju parut .
Cara II:
Masukkan1/3 pasta kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut., lapiskan semula dgn 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.
Bakar didlm oven pd suhu 180′C selama 30 min atau sehingga keju keperangan
Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan
Nota: Boleh tambah sayuran spt cendawan, capsicum hijau/merah didlm inti jika suka
Sos Putih :
30 g mentega
1 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar
2 kuning telur
125 g keju cheddar } diparut
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada sulah
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.
2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.
3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.
250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega
Bahan inti
500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang
30 mentega
1/2 labu bawang besar } dicincang
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering
175 g buah tomato } buang biji, potong dadu
2 putih telur
500 ml sos putih
125 g keju cheddar } diparut
Cara membuat
1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.
2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.
3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.
4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.
5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentega
Terdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara
Cara I:
Campurkan kesemua pasta dgn inti kemudian masukkan kedlm loyang.
Tuang sos putih diatasnya, ratakan.
Akhir sekali tabur keju parut .
Cara II:
Masukkan1/3 pasta kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut., lapiskan semula dgn 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.
Bakar didlm oven pd suhu 180′C selama 30 min atau sehingga keju keperangan
Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan
Nota: Boleh tambah sayuran spt cendawan, capsicum hijau/merah didlm inti jika suka
Sos Putih :
30 g mentega
1 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar
2 kuning telur
125 g keju cheddar } diparut
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada sulah
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.
2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.
3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.
Monday, May 10, 2010
Resepi kari udang
Today planning nk masak dinner utk hubby, smlm dh pi borong kat Pasar Malam nearby Tmn Jasmin, Kajang. So proposal Menu is
Kari Udang
Telur dadar
Ikan pekasam
Resepi kari udang
Bahan-bahan
5 sudu besar minyak masak
2 batang serai, dititik
500 ml santan
15 ekor udang harimau bersihkan udang tanpa membuang kulitnya
2 sudu teh garam
4 sudu besar pes kari udang
8 biji cili merah (digiling lumat)
15 biji bawang merah (digiling lumat)
3 cm kunyit hidup (digiling lumat)
Terung, Bendi,tomato
Cara-cara
-Panaskan minyak masak didalam periuk. Masukkan serai dan tumis bahan giling & pes kari hingga ia terbit bau dan terbit minyak.
-Kemudian tuangkan santan. Biar ia mendidih perlahan-lahan di atas api sederhana, selama 5minit.
-Masukkan udang bersama garam. Kacau hingga semua bahan masak.Adjust jika masih kurang masin.
-Masukkan terung,bendi,tomato
**so tak perlu masak sayur lagi coz dlm kari nie dh completed dgn vegi...sangat mudah
Kari Udang
Telur dadar
Ikan pekasam
Resepi kari udang
Bahan-bahan
5 sudu besar minyak masak
2 batang serai, dititik
500 ml santan
15 ekor udang harimau bersihkan udang tanpa membuang kulitnya
2 sudu teh garam
4 sudu besar pes kari udang
8 biji cili merah (digiling lumat)
15 biji bawang merah (digiling lumat)
3 cm kunyit hidup (digiling lumat)
Terung, Bendi,tomato
Cara-cara
-Panaskan minyak masak didalam periuk. Masukkan serai dan tumis bahan giling & pes kari hingga ia terbit bau dan terbit minyak.
-Kemudian tuangkan santan. Biar ia mendidih perlahan-lahan di atas api sederhana, selama 5minit.
-Masukkan udang bersama garam. Kacau hingga semua bahan masak.Adjust jika masih kurang masin.
-Masukkan terung,bendi,tomato
**so tak perlu masak sayur lagi coz dlm kari nie dh completed dgn vegi...sangat mudah
Friday, May 7, 2010
Makaroni goreng
Bahan-Bahan:
250g macaroni
200g daging
3 biji telur
2 biji kentang(didadu kecil)
1 batang lobak merah(didadu kecil)
4 ulas bawang putih(dicincang)
2 labu bawang besar(didadu) 2 biji cili merah(dihiris)
4 biji cili padi(dihiris)
2 kiub perasa daging
minyak masak
daun bawang
daun sup
garam secukup rasa
Cara:
1. Didihkan air bersama 2 sudu besar minyak dan rebus macaroni hingga lembut.
2. Setelah macaroni lembut angkat dan masukkan di dalam penapis dan lalukan dibawa air mengalir. Kemudian toskan.
3. Goreng kentang dan lobak merah yang telah didadu hingga kekuningan dan toskan minyaknya.
4. Rebus daging hingga empuk dan didadu kecil.
5. Telur perlu digoreng hancur.
6. Masukka 3 sudu minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan bawang besar,daging dan kiub daging.
7. Kemudian masukkan macaroni,kentang , lobak merah , cili,telur,daun bawang ,daun sup dan garam secukup rasa.
8. Goreng semua bahan sehingga sebati.
9. Sedia dimakan semasa masih panas.
Cadangan Hidangan:
Bawang goreng boleh digunakan untuk ditabur di atas macaroni sebelum dimakan.
Jika suka daging juga boleh digantikan dengan ayam atau makanan laut yang lain.
250g macaroni
200g daging
3 biji telur
2 biji kentang(didadu kecil)
1 batang lobak merah(didadu kecil)
4 ulas bawang putih(dicincang)
2 labu bawang besar(didadu) 2 biji cili merah(dihiris)
4 biji cili padi(dihiris)
2 kiub perasa daging
minyak masak
daun bawang
daun sup
garam secukup rasa
Cara:
1. Didihkan air bersama 2 sudu besar minyak dan rebus macaroni hingga lembut.
2. Setelah macaroni lembut angkat dan masukkan di dalam penapis dan lalukan dibawa air mengalir. Kemudian toskan.
3. Goreng kentang dan lobak merah yang telah didadu hingga kekuningan dan toskan minyaknya.
4. Rebus daging hingga empuk dan didadu kecil.
5. Telur perlu digoreng hancur.
6. Masukka 3 sudu minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan bawang besar,daging dan kiub daging.
7. Kemudian masukkan macaroni,kentang , lobak merah , cili,telur,daun bawang ,daun sup dan garam secukup rasa.
8. Goreng semua bahan sehingga sebati.
9. Sedia dimakan semasa masih panas.
Cadangan Hidangan:
Bawang goreng boleh digunakan untuk ditabur di atas macaroni sebelum dimakan.
Jika suka daging juga boleh digantikan dengan ayam atau makanan laut yang lain.
Thursday, May 6, 2010
Cutie cupcakes
Bahan-bahan ( 24 biji )
bahan2 utk kek...
3 cawan tepung naik sendiri
1 cwn setengah majerin/butter
1 sudu teh esen vanila
1 cwn setengah majerin/butter
Bahan2 utk buttercream
250gm butter
250gm gula aising
250gm krimwell
sedikit pewarna...
Cara-cara
putarkan majerin dan gula hingga sebati dan rigan
putarkan telur dalam bekas berasingan hingga kembang dan putih
masukkan telur kedalam bancuhan majerin&gula tadi...dan masukkan esen vanila
putar hingga adunan sebati
masukkan tepung dan gaulkan guna sudip..
setelah rata,, cedok sikit2 dan masukkan dlm cup...letakkan separuh cup je sbb tepung tu naik nanti..
kemudian bakar kek tersebut pada suhu 150 celcius selama 10 minit..agak2 laa..
untuk buttercream..masukkan semua bahan2 buttercream dan putar hingga betul2 ringan...
masukkan krim ke dalam nozzle..dan mula menghias...
bahan2 utk kek...
3 cawan tepung naik sendiri
1 cwn setengah majerin/butter
1 sudu teh esen vanila
1 cwn setengah majerin/butter
Bahan2 utk buttercream
250gm butter
250gm gula aising
250gm krimwell
sedikit pewarna...
Cara-cara
putarkan majerin dan gula hingga sebati dan rigan
putarkan telur dalam bekas berasingan hingga kembang dan putih
masukkan telur kedalam bancuhan majerin&gula tadi...dan masukkan esen vanila
putar hingga adunan sebati
masukkan tepung dan gaulkan guna sudip..
setelah rata,, cedok sikit2 dan masukkan dlm cup...letakkan separuh cup je sbb tepung tu naik nanti..
kemudian bakar kek tersebut pada suhu 150 celcius selama 10 minit..agak2 laa..
untuk buttercream..masukkan semua bahan2 buttercream dan putar hingga betul2 ringan...
masukkan krim ke dalam nozzle..dan mula menghias...
Vanilla Cupcake with Strawberry Flavour Frosting
Bahan-bahan ( 25 biji )
200g butter
200g castor sugar
175g tepung gandum
1 tsp baking powder
4 biji telur Grade A
1 Tbs susu pekat
1 tsp vanilla essence
FROSTING
100g butter
300g icing sugar
1 Tbs susu
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp strawberry emulco
Cara-cara
Cream gula & butter hingga kembang
Masukkan telur 1 per 1 & cream lagi. Then add susu pekat & vanilla essence
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Mix perlahan lahan
Isikan ke dalam cups yang disusun dalam muffin tray & bake for 20mins @ 160 C
Keluarkan dari oven, keluarkan dari muffin tray and biarkan sejuk di atas rack
Untuk frosting, cream butter & gula hingga kembang, masukkan susu dan vanilla essence
Tambah strawberry essence untuk bahagian yg diperlukan. Cream ikut suka di atas cupcake!
200g butter
200g castor sugar
175g tepung gandum
1 tsp baking powder
4 biji telur Grade A
1 Tbs susu pekat
1 tsp vanilla essence
FROSTING
100g butter
300g icing sugar
1 Tbs susu
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp strawberry emulco
Cara-cara
Cream gula & butter hingga kembang
Masukkan telur 1 per 1 & cream lagi. Then add susu pekat & vanilla essence
Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Mix perlahan lahan
Isikan ke dalam cups yang disusun dalam muffin tray & bake for 20mins @ 160 C
Keluarkan dari oven, keluarkan dari muffin tray and biarkan sejuk di atas rack
Untuk frosting, cream butter & gula hingga kembang, masukkan susu dan vanilla essence
Tambah strawberry essence untuk bahagian yg diperlukan. Cream ikut suka di atas cupcake!
Coco Banana Cupcake
Bahan-bahan ( lebih kurang 15 biji )
2 cawan tepung
1 cawan gula
1/2 cawan koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
1 1/4 cawan susu segar
1 cawan pisang yg sudah dilenyek
3 sudu besar minyak sayur
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
Masukkan tepung, gula, koko, soda bikarbonat dalam satu mangkuk. gaul rata.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telur, pisang, minyak dan esen. Gaul rata. Masukkan campuran tepung. Gaul rata semua.
Isikan 3/4 penuh setiap cawan dan bakar 18-20min.
2 cawan tepung
1 cawan gula
1/2 cawan koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
1 1/4 cawan susu segar
1 cawan pisang yg sudah dilenyek
3 sudu besar minyak sayur
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
Masukkan tepung, gula, koko, soda bikarbonat dalam satu mangkuk. gaul rata.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telur, pisang, minyak dan esen. Gaul rata. Masukkan campuran tepung. Gaul rata semua.
Isikan 3/4 penuh setiap cawan dan bakar 18-20min.
Resepi White Cupcake
Bahan-bahan:
3 cwn tepung kek diayak
2 1/2 sudu teh baking powder diayak
1/2 sudu teh garam diayak
2/3 cup butter dilembutkan
1 3/4 cups granulated sugar
2 eggs
1 1/2 sudu teh vanilla
1 1/4 cwn susu
Cara-cara:
- Panaskan oven 170C
- Adunkan sekali tepung, baking powder & garam
- Dlm bekas lain, pukul butter & gula sehingga kembang & ringan
- Tambah eggs, vanilla & mix well
- Campurkan tepung selang seli dgn susu
- Pukul selama 1 minute
- Bake for 18 - 20 minutes