1 cup Elbow pasta
1 biji bawang sederhana besar - di cincang halus
2 biji bawang putih -di cincang halus
1/4 biji terung purple - di potong dadu
1/4 biji timun jepun - di potong dadu
2 biji tomato - di cincang/blend halus
1 ice cube frozen carrot puree
1 ice cube frozen kentang puree
1 ice cube frozen kentang puree
8 batang chicken mini sosej - di cincang halus
2tbsp olive oil
sedikit pepper
Method:
Rebus elbow pasta sampai lembut (tos & mayang kasar )
Panaskan olive oil & tumiskan bawang putih & bawang merah sehingga kekuningan (1minit)
Masukkan terung purple & timun jepun & masak sehingga sayur tadi lembut (5 to 10 minit)
letakkan sedikit pepper.
Angkat & biarkan sebentar
Kemudain tumiskan sosej ayam cincang tadi dengan tomato puree sehingga kecut.
Kemudian masukkan puree lobak & kentang, gaul & masak selama 2 minit.
Tuangkan semula terung purple, timun jepun & pasta tadi ke dalam kuali.
Gaul dan angkat.
Jika terlalu cair tambahkan tepung jagung untuk memekatkannya.
kalau ada parmessan cheese or mozzarela cheese boleh tabur on top of this pasta lagi uuummmppphhhh!
(actually sayuran tu dh masak jadi kecut...i should put more vegi inside supaya colour dia lebih naik...takpe try to improve next time ;D )
Antara main ingredient
mini chicken sosej yang telah di cincang
tomato yang telah di blend (puree tomato)
elbow pasta yang dikerat 3 bahagian bg memudahkan si tecik matan
terung purple, timun jepun & bawang yang telah digoreng terlebih dahulu
Ini hasil campuran kesemua bahan tadi di dalam kuali
memang sesuai utk seisi keluarga
(cuma plain sikit sebab tak letak sos or garam)
Nahhhh...this is for Abbie..habis half bowl!
dekat 1jam menunggu dia menghabiskan pasta ni...kalau tunggu 2jam baru licin kottt gaggaga
Method:
Rebus elbow pasta sampai lembut (tos & mayang kasar )
Panaskan olive oil & tumiskan bawang putih & bawang merah sehingga kekuningan (1minit)
Masukkan terung purple & timun jepun & masak sehingga sayur tadi lembut (5 to 10 minit)
letakkan sedikit pepper.
Angkat & biarkan sebentar
Kemudain tumiskan sosej ayam cincang tadi dengan tomato puree sehingga kecut.
Kemudian masukkan puree lobak & kentang, gaul & masak selama 2 minit.
Tuangkan semula terung purple, timun jepun & pasta tadi ke dalam kuali.
Gaul dan angkat.
Jika terlalu cair tambahkan tepung jagung untuk memekatkannya.
kalau ada parmessan cheese or mozzarela cheese boleh tabur on top of this pasta lagi uuummmppphhhh!
(actually sayuran tu dh masak jadi kecut...i should put more vegi inside supaya colour dia lebih naik...takpe try to improve next time ;D )
Antara main ingredient
mini chicken sosej yang telah di cincang
tomato yang telah di blend (puree tomato)
elbow pasta yang dikerat 3 bahagian bg memudahkan si tecik matan
terung purple, timun jepun & bawang yang telah digoreng terlebih dahulu
Ini hasil campuran kesemua bahan tadi di dalam kuali
memang sesuai utk seisi keluarga
(cuma plain sikit sebab tak letak sos or garam)
Nahhhh...this is for Abbie..habis half bowl!
dekat 1jam menunggu dia menghabiskan pasta ni...kalau tunggu 2jam baru licin kottt gaggaga
3 comments:
Ni utk baby bp bln br sesuai erk? 9bln boleh x?
boleh kalau baby ada gigi..
ini bukan bby jer suke..silap2 ibu & ayah pon belasah jgk..hihi...
Post a Comment