Method 1: Leftover bones & skin
- Leftover bone & skin
- Celery
- Onions
- Carrot
- Parsley
- 1/4 tsp Salt
- 1/4 tsp Pepper
2 Rebuskan sehingga mendidih dan kecilkan api sehingga air menjadi setengah. Didihkan dgn api perlahan sekurang-kurangnya 4jam.
3 Kemudian asingkan tulang-temulang dari sup tadi.
Method 2: Chicken backs, wings, and legs.
- 4 lbs of chicken backs, wings, and or legs yang telah dipotong 2
- 1 large yellow onion, chopped.
- Olive oil
- 2 quarts of boiling water
- 2 teaspoons of salt
- 2 bay leaves
2 Tambahkan separuh dari ayam tadi ke dalam periuk & tumiskan sehingga warna kepucatan, lebih kurang 4 ~ 5 minit. Angkat ayam tadi dan letakkan ke dalam mangkuk besar berisi onion tadi. Ulangi method ini untuk sebahagian lagi ayam yang tinggal. Kemudian masukkan semula ayam & onion tadi ke dalam periuk. Perlahan kan api, tutup periuk & masak sehingga semua jus ayam tadi keluar, lebih kurang 20minit.
3 Sementara ayam tadi masak, isikan rebus air di dalam kettle.
4 Bila ayam tadi dah masak selama 20minit, besarkan api & tuangkan air yang telah mendidih tadi. Tambahkan garam & bay leaves. Kemudian perlahankan api semula & tutup periuk & masak selama 20minit.
5 Tapiskan ayam tadi & simpan stock ayam tadi di dalam peti sejuk(refigerator) selama 2 hari atau frozen selama beberapa bulan (max 3mos)
Method 3:
- 4 pounds chicken
- 7 cups water
- 1 large onion, halved
- 3 stalks celery
- 3 carrots, cut into 2 inch pieces
- 1 bay leaf
- 1 teaspoon grated fresh ginger
- salt to taste
- Letakkan ayam ke dalam periuk besar yang sedang panas. Tambahkan air & tutup periuk sehingga mendidih kemudian perlahankan api dan biarkan ia mendidih selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment