Khasiat Cauliflower atau Bunga Kobis:
- mengandungi enzem yang terkenal untuk melawan penyakit kanser- membasmi radikal bebas
- menghilangkan karsinogen dari tubuh
- sumber Vitamin C, K , B6 dan folate
- membekalkan keperluan serat & Omega 3
Ramai anatara kita para ibu yang terlepas pandang dengan khasiat yang terdapat dalam bunga kobis ini. Seperti broccoli, bunga kobis ini boleh juga dijadikan puree (basic puree) atau ditambah di dalam hidang bubur sitecik kita. Selang selikan hidangan antara broccoli & bunga kobis ini agar si tecik tidak ketinggalan untuk mendapat khasiatnya...
Cauliflower, Apple & Zucchini (timun jepun) puree
1 small cauliflower1 cored and peeled red apple
1 small zucchini - dipotong dadu
Cara:
1. Wash cauliflower under cool water.
2. Steam until tender.
3. Apple & zucchini di steam berasingan dengan bunga kobis.
4. Kemudian puree ketiga-tiga bahan tadi menggunakan food processor.(tak perlu tambah air kerana timun jepun itu sendiri sudah berair)
5. Siap to serve
Kenapa perlu steam cauliflower berasingan dengan apple & timun jepun? Ini kerana couliflower mengambil masa yang lebih lama untuk masak (took 15minit)
Cauliflower with brown rice
1 large head of cauliflower2'' carrots or baby carrot (carrot boleh jugak digantikan dengan kentang)
1 tbsp bawang goreng
sedikit olive oil
1 ulas bawang putih
2'' batang celery
2 tbsp brown rice (jadikan bubur)
sepotong kecil ayam/ikan (merah/tenggiri) nak masukkan scallop or udang pun boleh
Cara:
- Masak brown rice, ayam/ikan, di dalam periuk slow cooker & masak sehingga menjadi bubur.
- Steam bunga kobis, carrot/kentang,bawang putih & batang calery.
- Campurkan bubur nasi & ayam tadi bersama bahan-bahan yang di steam & tambahkan bawang goreng & olive oil.
- puree menggunakan food processor.
- ready to serve
Bahan lain yang boleh dicampurkan bersama bunga kobis ini:
Apples
Broccoli
Green Beans
Dried Beans
White Potato
Peas
Summer Squash - zucchini or yellow/crooked necked
Brown Rice
Lentils
Chicken
Beef
No comments:
Post a Comment