Pages
How to order?
WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com
Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.
Siapa saya?
- Annie Tay
- Kajang, Selangor, Malaysia
- I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller
― Richard Buckminster Fuller
Followers
Saturday, October 1, 2011
Jom prepare homemade stock chicken & bilis
Chicken & bilis stock untuk abbie, next time nk msk leh guna homemade punya senang & sedap
tanpa garam & perasa tambahan
Nie bahan-bahannya:
3 tulang chicken rib (cuci bersih2 buang kulit,lemak & salur darah)
1 cup ikan bilis yg di buang kepala & isi perut (cuci jugak)
10 cwn filtered water (sebab saya nk 5 cwn chicken stock)
Cara:
Rebus 10cwn air sehingga didih & masukkan tulang ayamn & ikan bilis tadi
reneh selama 45minit atau air tinggal separuh (jd 5cwn)
pastu sejukkan
dan tapis masukkan dalm cup berpenutup
bila dh sejuk, tutup dan simpan sejuk dalam peti sejuk semalaman
esoknya, buang lapisan yang terapung di atas
(lapisan lemak la nie)
bila dah buang lapisan atas tu, kalau nk simpan sejuk boleh tahan seminggu
kalau simpan frozen boleh tahan sebulan
p/s- cup nie saya beli di DAISO semalam 2pcs for $5
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
stok ni klu simpan dekat beku thn sbulan kan?klu dah di nyah beku tahan bape lame ye?
hi yaya, betul simpan beku can last 1month, kalau u nk guna baru ambil keluar...kalau dh keluarkan tp x jd guna, u can simpan frozen balik expired date ikut dr tarikh asal u buat ;)
baby 7m da bole mkn ke menu ltk stok aym ni??
shd be no prob dear :)
Post a Comment