Jom mOmmy nak share menu lunch & dinner Abbie semalam....
Recipe yang diceduk dari blog mOmmy Fara nunnnn jauh di negeri di bawah bayu.....
Thanks dear sharing dip-licious recipe..... saya bagi 5 bintang kat recipe nie hahaha
Tapi mOmmy ubah sikit recipe ini mengikut kesukaan mOmmy..tak lari jauh mana pun....jadi derhaka sikit hehe
You tak marah kan Fara? :P
4 tbsp isi jagung mentah (di ambil isinya sahaja, batang gi baling anjing)
1/4 cup daging lembu (dicincang)
1/4 cup brown rice (dicuci & di toskan)
2 cup homemade chicken & bilis stock
2 ulas bawang putih
1 inci halia muda (dicincang)
2 helai daun pandan (disimpul)
sedikit olive butter untuk menumis
rempah menumis (kayu manis, jintan, ketumbar ect)
Method:
- Panaskan minyak/butter di dalam kuali
- Tumiskan bawang putih,halia & rempah menumis sehingga naik bau
- Masukkan daging cincang & masak selama 5minit
- Masukkan isi jagung & beras yang telah ditos tadi dan kacau sebati
- Tuangkan stock ayam tadi dan biarkan mengelegak
- Tutup api & transfer ke dalam periuk Slow Cooker
(ai & mommy Fara memang pengguna hard core slow cooker ye :P)
- Letakkan daun pandan & biarkan slow cooker di dalam mode kesukaan korang
(mine hanya ada ON/OFF button, so it took about 2~3hrs to cook)
- Bila dah siap nasi menjadi bubur....apa lagi..serve la dengan taburan bawang goreng diatasnya :)
~yUmmy with mOmmy~
No comments:
Post a Comment