How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Monday, August 24, 2009

Bingka Labu @ Pumkin Cake



Bahan-bahan:

5 biji telur bersaiz A (if small guna 7biji)
200 ml air
30 ml pati santan
200 gm tepung gandum
180 gm gula halus
1/2 camca teh garam (optional coz masa rebus labu dah letak garam)
1 camca teh esen vanila
500 gm labu yg d rebus & dilecek halus

Method:

1- Putar telur,gula, santan esen vanila sehingga gebu.
2- Masukkan air & perlahan-lahan masukkan tepung gandum & putar sehingga sebati.
3- Masukkan labu yg telah dilecek halus, pukul sehingga sebati.
4- Sapukan loyang bingka atau loyang biasa dgn mentega.
5- Bakar di dalam loyang bingka atau loyang kek biasa di dalam oven selama 40-50 minit dalam 200 C
6- Biarkan sejuk dan sedia terhidang.

Tuesday, August 11, 2009

Ohara Cheese Cake




Base:

180 gm biskut chipsmore
2 s/b buttercup

Method:

1- Mesin halus biskut
2- Gaulkan dengan butter sehingga boleh dikepal
3- Masukkan ke dalam loyang khas cheese cake
4- Tekan aduanan & bakar pada suhu 150'C selama 10min

Filling:

250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus/kastor
50 gm tepung jagung (dianyak)
30 gm tepung superfine (dianyak)
1 s/teh esen vanila
4 biji telur ayam (asingkan putih & kuning)
2 biji lemon (diambil jusnya)

Method:

1- Panaskan oven 150'C selama 5 minit
2- Pukul putih telur sehingga naik gabus seperti buih sabun & asingkan.
3- Pukul krim keju, butter, gula & fresh cream sehingga gebu.
4- Masukkan kuning telur satu persatu, esen vanila & jus lemon
5- Masukkan tepung jagung & tepung superfine & kacau rata.
6- Buat teknik kaup-balik adunan.
7- Masukkan adunan putih telur & gaul rata.
8- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah ada biskut base.
9- Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit. Bila sudah masak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
10- Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4 - 5jam lagi
11- Boleh lah hiaskan kek tadi dgn coklat cair atau blueberry topping (optional)

**Bila nak potong, guna pisau plastik yang telah dicelup dgn air panas.