First time ni ai mencuba memasak couscous untuk Abbie. Recipe yang bersumberkan bahan apa yang ada di kitchen mommy, tapi Alhamdulillah...di dalam ke fussy-an Abbie recently, he finished half from the bowl [before that mommy bagi makan bubur nasi tapi dia makan few spoon aje huhu]
Macam tu la saya....bila Abbie refuse to eat A food, ai akan buat food B....janji dia harus makan walaupun sedikit sedikit. Pelbagaikan hidangan dari segi rasa & penyampaian ya mommy [pesanan untuk diri sendiri & mommies yang mempunyai baby fussy eater]
Jom tengok macam mana ai make dis salad :)
Bahan-bahan:
2 tbsp couscous
1/3 carrot yang di potong cube & steam
1/4 timun jepun yang dipotong cube
1/4 isi ikan salmon yang di grill & di racik halus
4 batang asparagus yang di steam & dipotong kecil2
2 tbsp serbuk parmessan cheese
Method:
- rebus air sehingga boil & tutup api. Masukkan couscous & tutup periuk & biarkan selama 15minit.
- Selepas 15minit, angkat couscous dengan sudu (atau tapiskan) dan masukkan ke dalam bowl.
- Di dalam bowl, campurkan couscous dengan carrot, asparagus, timun jepun, isi salmon & serbuk parmessan.
- Gaul sebati & serve
p/s- walaupun abbie suka, tapi ai tak suka sebab couscous nie macam ada sikit bau.... mungkin dengan menambahkan sedikit perahan orange juice akan menghilangkan bau tersebut & melazatkan hidangan....[sebab kat rumah takde pulak buah oren] huhu