How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Friday, December 9, 2011

Sup Sayur & finger food


Salam Jumaat mommies....this week slow sikit memblogging sebab asyik tertinggal camera di rumah, bertukar hand phone dgn en. suami semasa kepergiannya ke Taiwan, so takde la ai candid any food photo lately huhu

Tapi tengok kemeriahan Abbie menikmati finger food kat atas tu memang suka sangat ai nak share menu & kenapa ia terjadi :)
Masa picca ini di ambil (last week) Abbie kurang sihat sebab ada viral infection di throat nya (al maklum abbie thumb sucker) huhu
So dia refuse solid food instead nk makan puree & soft food.
So mommy buat sup sayur & bg makan finger food, dr situ ai add kentang (as sumber karbohidrat), carrot, broccoli,asparagus, baby corn (sumber sayuran) & pecahkan telur atau salmon (sebagai sumber protien).
kannnnnn..... lengkap diet si tecik walaupun tak sihat :)

Ini lah rupanya sup sayur Abbie (tapi bukan Abbie aje boleh makan, its a family food!)
menu budak dah besar :P

Bahan-bahan:
Carrot - dipotong panjang
baby corn - di potong panjang
asparagus - di potong panjang (boleh ganti dengan broccoli)
kentang - dipotong panjang
sebiji telur (boleh diganti dengan isi ikan)
[last weekend 2 hari ai bg sebiji telur & next day ai ganti salmon]
sebiji bawang merah - di mayang halus
sedikit minyak sayuran/olive oil
secubit garam
rempah menumis
air (kalau rajin sila buat vegetable stock sendiri)

Cara:
- Panaskan minyak & tumiskan bawang merah & rempah menumis tadi sehingga wangi
- tuangkan air/ vegetable stock & biarkan mendidih
- Campakkan sayuran (kecuali asparagus/broccoli) & masak sehingga lembut
-  Pecahkan telur ke dalam periuk tadi & kacau
- masukkan sedikit garam (optional)
- Sebelum tutup api, campakkan asparagus/broccoli tadi
- serve  with rice or makan as finger food...

No comments: