Sebabnya nasi ini bukan hanya sesuai utk baby or toddler tapi untuk seisi keluarga.
Cumanya kalau Abbie makan macam tu aje (mungkin cendawan tu harus di potong lebih kecil) dan untuk PaMa nie makan ler dengan sambal udang. Baru la marveles ngeh ngeh ngeh
Ni kira recipe mommy yang busy or malas nak masak banyak lauk macam ai ler :P
Jom tengok the making......
Bahan-bahan:
2 cup white rice (cuci & tos)
1 cup frozen green bean
1/2 cup carrot (dipotong small cube)
1 cup isi ayam yang dicincang
4 cup chicken stock or air biasa
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 inci halia muda (dicincang)
3 biji bawang merah ( dihiris halus)
2 helai daun pandan
1 tbsp olive butter
sedikit rempah menumis
sedikit garam
Method:
- Panaskan olive butter & tumiskan bawang putih, halia, bawang merah & rempah menumis sehingga naik bau
- Masukkan isi ayam disusuli dengan potongan carrot & cendawan cina. masak dalam 3 minit.
- Kemudian masukkan green bean & tuangkan beras yang telah di cuci
- Tuang chicken stock or air dan biarkan mendidih
- Tambahkan sedikit garam
- Transferkan ke Rice Cooker & letak daun pandan
- Biarkan ia masak
- serve dengan sambal udang
(lupa pulak nak upload sambal udang tadi)
No comments:
Post a Comment