Bahan-bahan:
2 keping isi ikan Jenahak
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 cm halia *
1/2 biji capsicum merah - potong memanjang
1/2 biji capsicum hijau - potong memanjang
1 biji bawang besar - dihiris bulat2
1 biji tomato - potong 8
2 sudu besar tauchu Tamin
1 sudu kecil asam jawa
sedikit gula
2 ulas bawang putih *
1/2 cm halia *
1/2 biji capsicum merah - potong memanjang
1/2 biji capsicum hijau - potong memanjang
1 biji bawang besar - dihiris bulat2
1 biji tomato - potong 8
2 sudu besar tauchu Tamin
1 sudu kecil asam jawa
sedikit gula
Cara:
Bersihkan ikan, letak kunyit dan garam, kemudian goreng hingga garing
Bila ikan dah garing, angkat dan masuk dalam pinggan lonjong
Tumbuk bahan-bahan bertanda * hingga hancur
Tumis bahan-bahan tumbuk hingga naik bau
Masukkan bawang besar, kacau. Masukkan capsicum, kacau lagi
Masukkan tauchu. Jangan ambil airnya, masin!
Masukkan air asam dan sedikit air. Rasa... Selalunya tak perlu masukkan garam. Tauchu tu dah cukup masin.
Kalau dah termasin, masukkan sedikit gula. Sikit je... jangan sampai manis pulak.
Akhir sekali, masukkan tomato. Gaul suma sekali.
Masukkan ikan dan gaul hati-hati. Jangan sampai ikan hancur
Bila ikan dah garing, angkat dan masuk dalam pinggan lonjong
Tumbuk bahan-bahan bertanda * hingga hancur
Tumis bahan-bahan tumbuk hingga naik bau
Masukkan bawang besar, kacau. Masukkan capsicum, kacau lagi
Masukkan tauchu. Jangan ambil airnya, masin!
Masukkan air asam dan sedikit air. Rasa... Selalunya tak perlu masukkan garam. Tauchu tu dah cukup masin.
Kalau dah termasin, masukkan sedikit gula. Sikit je... jangan sampai manis pulak.
Akhir sekali, masukkan tomato. Gaul suma sekali.
Masukkan ikan dan gaul hati-hati. Jangan sampai ikan hancur
No comments:
Post a Comment