How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Monday, January 6, 2014

How to make Arrowhead chips

Hujan yg turun bagaikan mutiara, adeiii tgh hujan lebat kt kajang ni, kalau nk di ikutkn tdo best ni, tp jam dh nk dekat 430pm,  sat lg daddy blk, annie tak masak lunch lg, ni pun tgh menyusukn Daisy,  dia takut guruh kuat sgt.
Tadi annie sempat la mengoreng kerepek ni ada 7 8 kali goreng dlm 4 kgs kott ha...jenuh...
Balang besar yg pertama untuk my MIL,  pastu nk buat sebalang sedang untuk my SIL,  my fren yg dok nun di jerantut sana dia teringin nk rasa,  jumaat in sha Allah annie postkan, kadi goreng habis dulu 10kgs buah ni, pastu nk bawa blk my kampung nk bg mak rasa, mak mesti suka kerepek ni. Kakak pun dh pesan dia nk rasa, ha balance simpan kt rumah utk tukang goreng buat senaman mulut hehehe

Ada juga kawan2 FB yg carik sendiri buah ni dan goreng sendiri  katanya sedappp , teruja bila tengok perkongsian annie kt fb.
Nah ni annie nk bg u ols pulak teruja, kot dtg kerajinan , selalu nya kalau nk mkn mmg jd rajin kn.

Recipe arrowhead chips adalah

Arrowhead
Garam
Minyak untuk menggoreng

Step :
1- beli arrowhead kt tesco ke giant ke yg harga asalnya rm7 ke rm8 sekilo.  Ha mmg mahal pasai ni buah import china mari, tapi kalau nk dekat2 raya, depa juai murah dalam rm4 to rm5 sekilo. Tapi jgn kompius dgn sengkuang cina pulak yer...

2- kupas kulit arrowhead td, cuci dan rendam dlm air garam. Letak dlm 1 tbsp.  Kalau tak goreng on the same day, boleh simpan buah yg terendam td dlm peti sejuk, tahan 1 minggu.

3- panaskan minyak penuh dlm kuali, letakkan sedikit garam, bila minyak panas,  sagatkan arrowhead td . Tu kalau guna penyagat la, kot la ade yg modern sikit guna kitchenaid slicer ke (in my wishlist) pastikan masukkan kepingan arrowhead td satu per satu. X mo kasi melekat. Kacau sentiasa biar msk sekata, bila mula turn brown and angkat dan tapis minyak.

4- ha siap la, bila dh sejuk masukkan dlm bekas kedap. Kalau anda kuat masin, blh je taburkn sedikit garam atas chips td.

Ha...mudahkn, memang nampak mudah tp kene hati2 jgn sampai tersagat jari sendiri huhuhu
Pastu tips carilah arrowhead yg bersaiz bsr supaya senang nk sagat dan x penat nk buang kulit.

Selamat mencuba sedapppo

No comments: