How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Friday, August 30, 2013

9 days to go

Yeay....lagi 9 hari Princess Daisy boleh start mam mam,  pagi td dh muncul 1 btg gigi bawah nye menunjukkan betapa ready nya princess nk makan puree yes...best sedappp
Meh update sket, 5m3w jugak meimei blh flip over,  memang lewat sikit pasai montot amoi besor lerr hahahaha,  ni tak tau bile la dt jalan,  MIL ckp lewat pasai badan besor hohoho
6 sept her 6 month check up.tgk berapa sudah berat meimei :)

Daddy pulak esok balik, flight sampai klia 4ptg, so maybe dlm kul 6 br sampai rmh.
Ahad nk sent naynay balik batu pahat.  Kesian daddy,  dlm bulan ni he so busy, travel ipoh, kajang pastu g Philippines end up smlm daddy demam, bp pun naik 140 huhuhu
Ya Allah semoga daddy cpt sembuh, jauh sakit nya buat kami risau sajok :(

Di saat rakyat Malaysia sibuk nk count down merdeka esok, mommy dok countdown daddy blk esok, belum pun daddy sampai, daddy dh ckp 9sept again he need to ho carsem again :(
Aiyoo kalau d ikutkan sepanjang bulan august 2 hari sajok daddy masuk opis, seminggu daddy cuti raya, 1 minggu di Philippines,  2 minggu kat ipoh. Ipoh mali ipoh mali...xpe dapat mommy kirim pamelo , hari tu seminggu duduk sanq boleh lupe nk beli huhuhu

Yg best lg pasai today selain dt tau daddy buat SI utk mommy SAHM allowance, my coach crossback akan ship to msia next Thursday,  may took 5 days to reach here, bestt leh outing with new handbag ngee

Wednesday, August 28, 2013

11 hari lagi

Jom start counting. ... 11 days to go
Tak sabar nye mommy,  daddy lg tak sabar, siap suh mommy start bg puree sebelum dia berangkat ke Philippines,  katanya nk tgk meimei first time makan mcm koko dulu. Tp mommy ckp 8 sept kan daddy dh balik...lagi pun 8 sept jatuh pd hari ahad, molek sgt la tu, daddy dt la tgk reaksi meimei 1st time makan.

Ni buktinya dh tak sabar, baby food processor dah diletak sebaris dgn slow cooker hahaha, tunggu mase ajew...
Kalau koko dulu mommy start dgn half red apple puree, tp meimei ni kene start dgn 1/4 red apple puree. Depa ni dok riso kata meimei obese,  meimei x start makan pun lg, takkan nk diet susu ibu pulak kann
Susu mommy lazat dan berkrim kaya dgn nutrients sebab daddy bg mommy makan yg baik2 dan sedap2 belaka hahahaha
6 sept akan bawa meimei for 6 month check up, kita tgk berat meimei dan apa komen doc wong, paed kami.

Tips nak tambah berat anak.

Simple,  bg mkn family food, real solid food,  xmo blend lg especially bila anak dh full teeth,  dh pandai mengunyah dlm age 2thn. Nk bg bubur nasi boleh tp once a while.
Real solid, more variety of food, mengikut pyramid makanan,  I.allah

Dulu koko duduk rumah baby sitter until 2.5yr madih dia bg bubur, mommy dh ckp bg nasi,  yg depa bagi bubur dan biskut for snacks.

Bila mommy jaga, breakfast mkn roti, , pancake, coco crunch with milk, mee or nasi lemak.
Lunch mkn nasi or mee or spaghetti,  pendek kata family food tanpa blend2.
Malam pun sama mcm lunch.
Morning and afternoon tea break x lupa, either biscuits,  fruits, kuih , corn , cekodok or muffins or donut.
Nutrition drink such yakult (koko x suka vitagen) or green apple juice everyday before lunch.

Alhamdulillah,  koko naik 4kgs sejak mommy jaga. Dulu 10kgs x naik2, mommy jaga x sampai 5 bulan dh naik. Happy pun ya sbb mommy jaga.
Mudah pun ya sebab x perlu blend, malah semakin sihat dan jarang sakit :)

Monday, August 26, 2013

Lost world of Tambun & Cameron Highlands

Alhamdulillah home sweet home,  sabtu jam 530ptg kami Selamat sampai kajang dan terus menuju kedai electric shop beli Samsung washing machine dok ganti mesin basuh yg rosak tuh.

Dikala blog ini ditulis, , daddy dh pun Selamat check in hotel di Philippines huhu
Marathon out station for daddy this month,  1 minggu di sana sampai merdeka day nanti baru balik.  Pastu katanya nk kene g ipoh lg tp masih blm confirm.
Mujur my MIL dtg semalam menemani kami di sini. ?.

Sebab tu la daddy berbesar hati bawa kami stay di Lost of world tambun hotel 1 malam and pegi Cameron Highlands. Hajat hati nk bermalam di CH tp hotel titiwangsa yg kami nk stay dh fully booked,  so balik hari ajew la..

Best best best... kira 1 minggu kami jd pelancong,  dok dlm hotel . Symphony Suites kami stay 5 malam rm180 semalam,  nk sambung satu lg mlm dh x boleh sebab bilik dh kene booked, so kami lari ke lost of tambun hotel rm240 1 malam.

Jom layaj pic (sambil tgn dok hayun buai meimei,  ai x leh type panjang2)

Thursday, August 22, 2013

Lagi 2 minggu

Salam sayang untuk my blog reader yg setia... :)
Masih lg bersiaran di Symphony Suites,  Ipoh. Semalam dh seharian outing, hari ni kami memerap blk dlm bilik, jimat duit dan baju pun dh xde nk pakai huhu
Daddy ckp jgn bawa baju byk2, nanti leh antor dobi, smlm patut daddy hantar, tp pg katanya blm buka,  ptg blk keje dh tutup, nk hantar dobi hotel mahei bebenor, depa bukan timbang kilo tp ikut berapa helai dan jenis pakaian pulak. So td mommy g sent outside dobi 4kgs rm8 sajok.
Kena hantar dobi so bila blk x byk baju kotor coz mesin basuh kt rumah rosak huhuhu

Yang lawak nya, koko basahkan seluar dia dlm toilet,  pastu dia tanya "mommy,  where is washing machine? " I ask why? Koko pant wet oredi, jawap dia hahaha mommy ckp, there is no washing machine,  why? Tanya dia lg..
Mommy gelak la, we at hotel dear, not at home. (Habit la tu, mommy ajar model tukar baju mommy letak baju kotor dlm mesin basuh instead buang merata).

Okey..berbalik kpd tajuk en3 tu, it's not about koko but meimei la. Lagi 2 minggu nk start solid, hey...x sabaq mommy ni... dt certificate fully breastfeed *yeayy
Meimei kalau d ikutkan dh boleh sgt start solid, dia dh kelecap2 nk makan, kalau mkn, dia dok tarik pinggan tu, cuba terai nk suap, nganga ajew, berat bukan dh double tp dh triple dr lahir tau.
Berat meimei dh 9.8kgs now ( 5.5 week), kalau dh mula makan mesti lg cemerlang kann hehehe
Tp sebab dh dt tittle fully breastfeed for 6 month,  mommy cekal, nasib baik Mebby baby food processor tu dok tinggi atas almari, kalau x....cobaannnn hehehe

Tapi kalau tgk meimei dia bkn obest, dia big size, rangka besar, mmg patut my gyne kt kpj keep saying big baby masa pregnant dulu, sbb mmg big. Berat tu mungkin lebih kt montot dier and tulang kott, rusuk pun lebau, hancur harapan nk masukkan Daisy kelas ballet, daddy kata big size x bley... kalau size mcm koko boley la...huhu

Wednesday, August 21, 2013

Outing at Kidzoona, AEON Fantacy, Ipoh

After terperap 2 hari dlm bilik hotel, hari ke3 kami terjah sendiri ke new jusco di ipoh yg di panggil aeon fantacy,  memang niat nk hiburkn koko yg terkurung, kami langkah kanan bila dlm tu ada Kidzoona (macam kid'z paradize kat the mines tu) tp harga entry jauh lebih murah, rm10 sajok on weekdays,  utk 1 hari kt situ boleh keluar masuk. Lokasi yg strategic sebelah washroom,  bezanya di kidz Paradise ada baby room but kt sini xde, pasai sebelah wash room tu dh tersedia baby room, u all tau la jusco, toilet service dia mmg 5 star, same to baby room, tempat mkn pun depan tu jew sushi , ground floor ada fast food , so xyah pening2 mana nk cr mkn.
That's why we able to spend 5hrs in there, dr jam 11am sampai 4pm. Kalau di ikutkan anak bujang ni xmo blk lg....kemain happy dia, battery energizer pun x tahan mcm tu, tspi bila blk bilik hotel, mkn tea break (I tapau kfc drumstick and milo) terus tido hahaha

Apa pun jom layan photos yg buatkn u ols pun nk pegi hehe

Monday, August 19, 2013

Tips Merawat baby yang selsema

Bersiaran dr 403, symphony suites,  ipoh perak. Hehe
Last minute mommy nk ikyt daddy g outstation,  kul 7pm br merengek nk ikut walhal sblm ni daddy dh ajak tp x mo alasan koko dh start school. 
Tapi pasal last week dh kene tinggal 3 hari, ni nk kene tinggal 5 hari, pastu kne tinggal lg 5 hati...jd sebak pulak mommy,  sambil ckp dgn daddy sambil berlinang air mate mommy huhuhu,  al maklum jarang kene tinggal,  :p
Dan tu jugak daddy call his bos then call hotel,  ask mommy to pack at 8pm kami gerak,  sampai sini jam 11pm.

Sebab mommy x reti  nk drive auto car, maka stranded la kami ber3 dlm bilik hotel..layan fox movie,  koko drawing,  mkn tdo sampai jumaat huhu
Tp daddy ckp jumaat he nk cabut awal is either we sleep at lost  world of tambun hotel or stay same hotel but we going to visit lost world of tambun yeayyyyyyy
Pastu sabtu pagi2 pegi Cameron Highlands, overnight 1 mlm ahad br balik bestttt
Tp yg x best is isnin tu kne tinggal lg 5 hari huhuhu


Ok cukup dgn introduction yg selalu nya lari dr tajuk, , entry kali ni mommy nk share tips merawat flu/cold among baby. Ni pasai meimei dh 1 bulan flu sampai dh ada phlegm gara2 terjangkit dr koko. Almaklum org kata baby czer ni immune system depa rendah sikit berbanding baby yg lahir normal.ditambah lg meimei habits yg suka put ANYTHING in mouth.  When we started to worried,  takut jd kes pneumonia,  kami bawa meimei sabtu lepas jumpa doc yong kt balakong. Memula timbang dulu..tau x berat meimei 5.5 months berapa kgs?
Cuba teka...ala teka la...tp xde hadiah tau ekekek

Berat meimei sudah 9.8 kgs!
Percaya lah...dh mcm berat masa koko 2 yrs old.
Masuk bilik doc yong, doc kata "u so big" doc said koko like mommy, meimei like daddy have Chinese look, why so big?  Sambil tepuk kad klinik kt meimei *joking
Doc kata byk phlegm kene buat "ultraman" - nebuliser
So kami buat morning and evening,  2 x sabtu lepas. Tp x amik any medication. 
Jom tgk video meimei yg berani ni hihi

video

 Neb hanya dilakukan jika anda benar sudah bimbang jika ia melarat jd pneumonia,  kalau dh teruk nanti kene admitted and suck the phlegm guna tube lg kesian huhuhu
Tp sebelum tu boleh try home Remedy seperti di bawah:

1- Home Remedy to treat cold or running nose among baby ,Tumbuk sikit kunyit hidup dan sapu kan di batang hidung baby mcm ni ha..

2- Ada juga yang bg petua menggunakan bawang putih yang di bakar di atas dapur,  then di lenyek2 dgn Minyak (olive oil or Minyak masak) dan sapukan minyak tu di dada, belakang badan dan tapak kaki, pastu pakaikan baby sock. 

3- steaming,  ni pun home Remedy for cold among baby. Malam2 kalau baby susah tidur, Toddler or org dewasa pun blh guna, just letak air panas dlm tu dan titikan 1ml cecair dlm botol tu, dan hidu. InsyaAllah hidung tersumbat akan sembuh. Ini ala2 nebuliser yg mcm kt klinik tp ni buat kt rumah.. Mana cheq beli ni, dt mothercare ade jual rm29.90 sajok 

4- Tinggikan bantal baby semasa tido atau tido mengiring bg memudahkan bernafas dgn selesa.

5- shower warm water oso help. 

6- sapu vick for baby di tapak kaki and pakaikan stokin. 

7- steam shower oso help, buka hot water dlm bilik air yg bertutup, then biarkn bilik berwap (ala2 sauna) lepak with baby for a while bg melegakan hidung tersumbat. 

8- suck flu dgn vacuum yg terjual di pasaran.

9- sentiasa mencuci tgn sblm menyentuh baby.

10- sentiasa mencuci toys yg selalu di gunakn oleh bayi td.

11- jauhkan dan elakkan dr mendekati atau di cium oleh siblings yg ada fku and cough. 

InsyaAllah tips di atas diharap dapat membantu ibu2 yg berhati runsing.

Friday, August 16, 2013

Abang yang ringan tulang

Selamat malam semua,  hari ke3 kami tdo mlm anak beranak ajew memandangkan  daddy pergi urgent outstation ke Carsem, ipoh sebab ada 5 customers line down yg x boleh nk tunggu turn dia next week. My hubby punya kerja is like technical support utk few subcond freescale iaitu ipoh, , Philippines, korea dan taiwan (dulu batam, indon but now dh tarik balik bisnes dr situ).
Based in US, but my hubby station kt PJ, kalau ada quality issues yg pihak factory x boleh nk solve, team technical support ni akan turun padang la...kira team expert yg power la hahaha
Alhamdulillah,  esok jam 3pm hubby dh boleh balik, kata dt close CQI,  dh buat 8D
Memang stress, so next week xperlu lg pergi ipoh. Apa tak nya all managers including him turun ke ipoh (5org) work from morning until mid night to solve the issue.
Lepas ipoh ni, buat audit ke ATP Philippines pulak 4 hari...huhuhu tahun ni asyik kene tinggal jew kami pasai memang 2 tahun sekali hubby kene buat audit kat all subcond tu.
Mesti ada tanya pasai apa kami x ikut sama? Passi hubby ni kalau keje, siang malam, siang g factory buat audit, mlm dia kene buat report and buat keje daily rutin yg siang tu tak buat.
Ape lg kalau mcm g ipoh ni, stress dok pikiq apa punca fail, katanya kul 11mlm br blk bilik hotel, seharian spent dlm kilang, so xde faedah kami follow kalau hanya memerap dlm bilik.
Dulu penah la ikut sekali ke Singapore,  mase tu ikut sebab katanya bukan kerja tp pegi exhibition for semiconductor field,  seronok mommy dt ikut, bawa koko 8 bulan,  tp sampai sana tgk bilik hotel yg x grand (kalau g korea, hubby akan stay di hilton hotel), siang hubby g exhibition, mlm dia bt conference meeting dlm bilik, kami kene lari merayap sendiri sekitar hotel or shopping mall. Mujur kami stay in centre of Singapore,  cuci mata dlm Robinson la, daddy bg c.card suh shopping tp mommy ni ada penyakit "conversion rate" huhuhu nampak harga murah giler tp mommy suka darab 3 utk tgk nilai dlm ringgit Malaysia tu yg syg nk shopping hahaha
Seminggu mcm tu,  rasa nk blk KL ajew huhu, tp bab mkn mewah la...order ajew apa nk kt hotel, company bg sing dollar 200 elaun mkn sehari hahaha ape x syok

Ok melalut pulak, ni pictures budak tecik yg bosan time cuti sekolah,  dia tolong mommy sidai baju, angkat baju, lipat baju,  sapu rumah, tumbuk bawang, jaga adik selain rutin harian mewarna tu la.
Dah besar dh koko ni, sejak masuk 3 thn ni nampak matang betul dr segi pertuturannya, sikap nya...tersentuh hati kami...dh bujang anak mommy,  x blh simply said, marah or show bad habit dgn dia ni...
Tengah mommy tumbuk bawang,  dia berlari kedapur,  mommy koko help katanya,  padahal tgh main tablet tu...Pastu meimei nangis dia berlari enjut buai sambil nyanyi lagu "rock aluby baby" and "hush little baby" versi lirik pelat dia..tp memang rentak tu ada huhuhu
Syg sungguh meimei dia.
Kalau melawan ckp mommy, mommy jawap "people don't have mommy,  they wanted to have mommy,  if mommy die how? Koko stay with auntie, go to school by van, nobody to hug u...", ha terus dia bt apa yg di suruh,  minta maaf dan hug mommy. ? Touching

Cakap dh mcm org dewasa, dh pandai merajuk,  bila kne marah bkn mengamuk tp buat muka sad, nangis diam2 sambil baring. Dah x menyusu mlk hari 1 or 2 x menyusu sehari,  tu pun dh pandai request,  nak milo katanya. Memang mommy nk moving next step xyah minum dlm botol lg, tp pasai botol glass tu baru...harap2 3.5years old or 4 dh x minum susu dlm botol.

Pampers or CD mmg dh free lama dh (siang stop when he 2 yrs old, malam when he 2.5 yrs old), ni cabaran utk train meimei pulak nanti,  harap2 meimei mcm koko, by 2 thn x perlu berpamper...kami x paksa tp kami dedahkn lebih awal,  supaya jd habit, bukan menyusahkan pun, its fun.

Bila sentuh tentang meimei, ada kata siang td koko bg meimei rasa buah kiwi...adeh KKalau sblm ni dia yg sibuk ckp meimei have no teeth,  cannot eat.but recently meimei vdh tunjuk betul gaya nk mkn, dia dok jikat2 bibir dia kelecap2, grab makanan kami, esp bungkusan plastic sila jauhkn dari meimei,  dia akan ralit nk capai plastic tu nk msk molot dia. *sign* lagi 3 minggu jew lg, semoga kami semua bertabah x suap apa2 lg kt meimei,  depa ni excited sgt nk bg meimei mkn...daddy pun sama, suka bg meimei taste kt lips dia...kesian,  meimei mmg nampak dh tersangat ready nk mkn, dia bkn buat muka bila koko bg rasa kiwi tu tp mcm "give me more" sib golden kiwi manis (bukan suap mkn ye, cuma sentuh kt bibir).

Hehe bersabar la kalian semua, 3 minggu jew lg..Pastu kita enjoy perjalanan solid food for meimei best...

Wednesday, August 14, 2013

Bawa koko jumpa pakar telinga

Dah lama mommy nk bawa koko jumpa pakar telinga (ear , nose and throat specialist - ENT ).
Kebetulan kt sg chua, kajang ni sendiri ada clinic ent, so memang senang la, cuma nya waktu klinik tu beroperasi tak seflefsible mcm klinik kanak2 doc.wong.
Klinik ent ni buka jam 10am hingga 530pm, office hour sajok, lunch time tutup sat.
Tu kat gambar mommy ada snap alamat, contact # dan waktu operasinya.
Tak payah call for appointment,  pergi terjah pun xpe tp sebaiknya pegi pagi, pasai ramai gak org td, tu g kul 11am sbb tgu meimei bangun. Ala...klinik ni sederet dgn kedai celcom tu, yg ada affin bank, kedai kek.
Mesti tertanya2 pasai apa bawa koko jumpa ENT? Ni ha... koko ada taik telinga tersumbat kt dalam tu, dlm bahasa inggeris nya harden earwax .nak tau lebih lanjut cer tekan sini --》
taik telinga mengeras
Tapi takde la serius mana pun, td doc vacuum jew taik tu keluar sudah..lega , mommy tersedar yg koko punya taik telinga tersumbat sejak meimei lahir aka sejak resigned ni, ada byk masa belek anak. Pelik, , telinga meimei 2 or 3 hari sekali mesti kene cuci, but telinga koko xde pulak, langsung xde taik telinga. Dulu mase koko slalu demam, kt kpj, doc just ckp telinga koko kering, just drop olive oil will do.
So bila mommy bawa meimei jumpa doc wong for montly checkup 3 months ago,  doc wong bg ubat cecair tu drop dlm telinga koko. Sblm bg ubat tu doc.wong check dulu telinga koko, katanya taik tu dh jd harden wax kt dlm tu, both ears. Katanya biarkn ia drop sendiri, kalau x drop blh jumpa ent utk vacuum. After a month gunan (habis ubat drop tu) , taik telinga tu madih x keluar, keluar pun sikit aje, koko pulak asyik complaints ear itchy. Kami bawa ke 2nd paed , doc.yong (saje nk tgk 2nd opinion), pun sama,  doc yong advice go to ent kalau kami over worried and bg ubat drop yg sama. Apa yg mommy tahu, ubat drop ni ada d jual di farmasi BUT jangan simply beli ubat kalau doc x syorkn sebab kita x tahu tahap mana keadaan telinga anak td.
So, kami guna ubat yg doc yong bg sampai habis, pastu, bila bawa meimei jab bulan lps sblm raya, kami suh doc wong tgk lg, doc wong kata masih ada kt dlm tp dh lembik, tgu keluar ajew. She didnt give anymore ubat drop tu.
So dlm hati kami, we will bring koko to see ent, so memandangkan skrg cuti sekolah, pagi tu blh la bawa pegi klinik, mommy dh inform koko, dia okey ajew sebab dia sendiri dh tak selesa dgn telinga tu. Tdo mlm dok korek2 telinga, kalau siang dia suruh mommy letak ubat dan cuci dgn cotton buds.
So tadi, doc puji he so brave. Doc suh tgk monitor , bila doc masukkan camera dlm telinga, koko nampak tahi telinga dlm both his ears. Doc kata dalam betul ia tersumbat,  dt juga dgn ear drum. Left ear masih keras tp dh x tersumbat 100%, right ear dh lembut. So dia vacuum (mommy request doc to vacuum terus, dh x mo drop ubat lg) , , Alhamdulillah boleh keluar.  Doc tunjukkan kt koko, koko relex ajew bila doc vacuum telinga dia coz he reafy for it, we told him doc want to help his ears. Kalau tahi tu masih keras, doc kata dia akan bg ubat drop, next week br blh vacuum,  nasib baik dh lembut (thanks doc wong).
Process tu sekejap ajew, bill pun x mahal mana, rm30 for consultation and rm80 for procedures.
Itu pun blh claim dgn AIA later hehe
Doc kata, never clean ears dgn cotton buds (cuci luar telinga xpe), mommy pun sempat study,  katanya cotton buds utk cuci lubang pusat, telinga tu sekali sekala drop dgn olive oil (terbaik), nk drop dgn baby oil pun ok. Mommy tanye, camne nk prevent ni dr terjadi or berulang lg, ksta doc x blh....cuma 1 thn sekali dtg la bt check up... ala mcm gigi, walaupun x rosak kan tetap kne buat check up at least 1 thn sekali (wonder bila la koko nk pegi 1st dental check up?? )

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Tuesday, August 13, 2013

Koko move to next level - sleep on his bed

Malam tadi, koko tido kat katil bawah, daddy tdo kat tilam atas lantai, meimei and mommy still sleeping on the king mattress.  Bila pagi mommy tengok koko dh tido atas tilam daddy, daddy pulak tdo atas lantai. Daddy ckp koko fall down hahaha

Actually,  ni bukan lah Percubaan yg pertama,  tp kali ni we want make it successful.
Mase koko baby lg pun dia tdo dlm baby cot, pastu few months later rasa leceh nk bangun berjalan ke baby cot time nk bg susu, kami tdo tanpa katil,  koko tdo atas tilam bujang dia sensorang.  mase koko 8 months, mommy siap dh cat bilik dan deco koko room, tp kakak kata, kesian dhiya, kecik lg dh nk tdo dlm bilik sensorang. Feeling kesian pasai baby lg dh tdo sensorang,  mommy bawa koko tdo 1 tilam dgn mommy, ha...sampai ke la ni tdo dgn mommy hoho ho

So, semalam daddy bawa blk katil double decker from ikea siap dgn tilam lg, daddy assembled dlm bilik kami. Permulaan koko tdo atas bed dia sendiri, when he is ready, maybe about 5yrs old, kami blh transfer katil tu ke bilik dia sendiri. Excited koko memanjat katil atas tu.
Bila sampai time tdo, katanya mommy.....hold koko hand, pls sleep with koko Hahaha,
Habis 1 cerita pinochio mommy ceritakan untuk koko (dah hafal cerita bed time story tu, pasai hari2 baca huhu ), koko mintak pulak cerita red dragon (pun dh hafal hoho). Baru dia tdo, koko dh besar, dh reti bahasa, kami ckp koko dh besar, must sleep at your own bed, tak tau la...gurau mommy pd daddy, rumah kami besar, ada 4 bilik, tp semua org tdo dlm 1 bilik, silap2 bila 3rd baby lahir nanti, koko naik katil atas, meimei tdo katil bawah, new bb tdo dgn mommy,  daddy will sleep on the floor , all in 1 room hahaha

Monday, August 12, 2013

5 months punya cerita

Masih ramai yg sambung cuti raya hari ni kan... ni 1st raya mommy as SAHM best sebab x perlu riso cuti takde nk cuti lelama, dan thn ni raya best pasai mommy dt stay 1 minggu kt rumah nenek, happy, cuma sedih sikit sbb 3rd raya dh kne balik, daddy x mo jem ahad tu.. koko sampai rumah nangis xnk masuk, katanya nk blk rumah nenek huhu
Koko punya bahasa melayu pun dh up , tak de pelat langsung.

1st raya hari tu meimei genap 5 bulan,  kemain suka atok nenek sebab blk kali ni meimei asyik gelak jew dan x takut org. Kalau pegi beraya rmh org, dia jadi sgt popular dan x lekat kt tgn mommy huhu
Terkejut depa dgn keberatan dan size meimei hehe
Ade jugak yg bila kita dtg raya, suh suap kek kt meimei,  sib mommy ckp, dia belum mula mkn lg.. so xde la yg teruja nk bg mkn :p
Pasai meimei ni x macam koko, semua benda dia nk masuk molot, nampak makanan di tenung nya sambil mulutnya berlecap2 mcm org sedang mengunyah hahaha
Ni yg buat mommy rasa nk start solid 6 bulan ni :p
Konon nk delay tp tgk berat meimei yg dh triple dr lahir,  duduk pun dh tegap (dlm bumbo chair), buat mommy lg excited,  daddy jgn ckp, 2nd bb ni dia mmg excited dlm segala segi. Bumbo chair tu buktinya, mase zaman koko mommy ampu jew kt pangku mase nk bg mkn or letak dlm rocker, tp meimei dia dtkn bumbo chair...

InsyaAllah,  8 Sept boleh mula intro solid, mcm koko, mommy nk mulakn dgn apple, then pear, then avocado,  then banana,  then mix 2 from those fruits, 8 month br bg bubur nasi...
Tunggu la perjalanan solid food for meimei akan di sharekn d sini :)

petahnya koko bercakap


video
Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Friday, August 9, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Maaf zahir dan batin...
Tak mo ckp byk, we have so much fun for whole week holiday at kampung,  koko have new adventure (touch a rooster,  chic, cat and frog! - but there's no photo for frog here )

Lepas happening week, daddy nk tinggalkn kami for 2 weeks AGAIN with different location,  Carsem and ATP (ipoh and Philippines) huhuhu sedeyyyyyy

Jom layan

Monday, August 5, 2013

Day 1 at kampung

Ahad petang mommy dh x sabaq ajak daddy blj kampung, sume barang dh packed but daddy said blk after sahurbon monday...huhu
Tapi pasai mommy mmg dh xde mood nk stay , daddy pun setuju, kami gerak 5pm dr rmh, sampai kg ngam2 org buka puasa hehe.

Nak tengok barang2 mommy hangkut blk kg? Hahahaha luggage bag beso daddy utk kami ber4, senang xyah ade byk beg.
Pagi2 7am noth kidz dh bangun, sebab si rooster atok buat bising, koko pun bagi sedas2 usapan kasih sayang haha