How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Wednesday, February 27, 2013

shopping CD coming baby

Terbaca post mommy Shehan tentang pengalamannya beron9 shopping, ada suwet ade jugak yg bitter...
Actually mommy dah melaluinya dahulu.,....
Masa preggy kan Abbie, mommy tak rajin beron9 shopping....sebab?
1- mommy baru masuk keje tempat baru (baru 8w preggy) , cube mommy open & terang benderang memang line x clear kalau nk berfb atau surf webpage shopping moping ni....
2- balik rumah pulak, sebab duduk kajang, keje pj jauh... even ade P1 tapi mommy memang jarang on9, mungkin sebab factor penat & nak manja ajew dgn hubby
3- cetek ilmu on9 shopping pun yer jugak...

sampai la bila Abbie lahir, ha masa tu, baby dah ada depan mata, segala keperluan dia baru nak beli...
masa tu ada geng mom kat cube opis ni, opis pun dah pindah ke cube "banglo" line punya la clear utk menjelajah dunia fb, webpage shopping  moping ni (cube sekarang ni,,,ngalahkan cube manager ai hahaha)
so bermula la era shopping on9. macam2 mommy beli....
beli beli dan beli... walhal selalu ajew kami pergi jenjalan melintas manjaku, mothercare, poney ect.

sampai la satu saat, dimana mommy dapat barang yang salah (shopping kat QQ) dan service courier dia yang sangat menyakitkan hati. Bila hubby dengar, dia terus band mommy dari beronline shopping.
Katanya, i rela bawa u masuk mothercare dari dengar u membebel dapat size salah (yelah...order t-shirt utk 2 tahun dapat 6thn punya, order romper design A, dpt design B, order baju A dapat baju B...bila tukar even diorg yg bare the postage charges tp dapat baju baru jahit terbalik pulak...) dah penat & malas nk bising & sakit hati... lama jugak mommy stop shopping kat situ & on9 yang lain.

Sehinggalah recently mommy gila menjahit, bermula semula bershopping on9 kain2 dari obersea....
pastu berjinak2 dgn group buy...
so far bende2 macam tu daddy diamkan ajew...sebab mommy wat post ke opis, tau2 dah dapat...
asalkan mommy tak membebel depan dia, his ok

recently (last week) sebab bosan, nk shopping SSC kakak tu tak berapa sihat, so lambat sikit dia siapkan SSC mommy, nak shopping kain DC, mommy tengah bercuti dr menjahit....
so tangan gatal2 masuk balik website QQ Baby shop mommy shopping 6keping CDs... kat QQ ni sebenarnya CD dia harga berpatutan... brand QQ so takde la mahal sgt, masa zaman Abbie mommy borong CD plain ajew.... tp utk mei mei ni, mommy amik yg mahal sikit, mommy beli yg bamboo & bercorak2...
sebenarnya mei mei dah ada banyak sgt CD, ade dekat 30lebih CD... ada jugak PUL yang belum jahit (kalau jahit mau dt lg 10 keping), tp sebab mommy ni dh cuti menjahit, dan tgk design kat QQ tu comel, mommy beli lah.

Daddy dapat tahu dia bising, katanya kalau sampai dia nk buang huhuhu
tapi mommy degil, tadi mommy buat payment, memula nk tukar address ke alamat kg, nanti bila mak dtg melawat mommy, suh mak bawa... tapi tak sanggup la menunggu lama...
so mommy gambateh letak alamat rumah.
Nak letak alamat opis takut x sempat, dh bersalin nanti siapa nk collect kalau mereka letak kat receptionist ?
kalau barang sampai...tadah telinga ajew la... ni shopping yg terakhir mommy sblm cuti bersalin (yer ker?)
hohohoho

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Adakah 28-Feb?

Counting..... lets counting......
tmw is our big day, pagi tadi daddy tanya... mommy nak bunga ke?
hahahaha
tetiba pulak daddy kuarkan soalan mcm tu... terpause sekejap la...
mommy cakap, tak mahu lah...bunga nanti layu jugak...
planning nak g makan dinner kat SR esok, nak makan spagetthi & cake, tapi last week baru ajew makan spagetthi kat milwauke... so takde la pulak rasa nk g SR, cuma mommy nak tapau cake ajew...
Daddy kata, apa kata kita pegi makan Chili Crab? erm...dap gak tu... harap2 mommy x masuk labour room lagi....
Malam tadi sakitnye perut ni YA ALLAH, daddy siap tolong gosokkan perut mommy kasi lembut sikit, daddy hug perut mommy & kiss huhuhu (tersentuh hati mommy ni... T_T)
perut mengeras dan sakit. ingat dah nak bersalin dah... tapi tak jugak...
Ni tadi pun sakit jugak.... agaknya dah nak dekat ni...
agaknya baby nak born durning our 4th anniversary kott :P

Kalau esok baby born, kami ada 2 yang "baru" datang sekali hehehehe
Kat rumah wira daddy dah selamat di trade in kan semalam, tak sempat nak amik gambar, sebab agak rushing, kami cabut awal...jam 4 petang, singgah wakil kurnia insurance sebab daddy nak guna insurance kereta kancil dia (nak dapat NCB 55%),- My hubby anak yang baik... dia bukan dtg dr keluarga yang kaya, namun mereka hidup sederhana & tak lokek menderma (esp father dia), so hubby yang belikan father & mother dia kereta sorang satu... (so actually my hubby got 3 cars, alhamdulillah all 3 cars dh habis bayar pun)
~ orang kata berbaik kepada kedua ibu bapa, InsyaALLAH , tuhan akan murahkan & memberkati rezeki kita... :)
pastu p bayar duwet downpayment & terus bagi kereta lama tu.

Alamak... macam terlepas pulak bagi hint hohoho
Okey...meh la mommy bagi tau....ye...esok kereta baru kami yg berwarna purple akan keluar :)
sebab tu harap sgt baby baru ni pun keluar esok, so esok adalah hari ni dalam sejarah...
sejarah perkahwinan kami
kelahiran baby
keluarnya kereta baru

Mommy cakap kat daddy, setiap kali mengandung itu adalah sesuatu pengalaman yang baru. Ia tak sama.
Daddy cakap, kalau mommy ready, kita terus shoot sampai 4 orang, pastu mommy boleh rehat... tak perlu lagi susah2 mcm ni esp bila usia semakin meningkat....
erm.... entahlah... kene tunggu & lihat macam mana keadaannya nanti..best jugak macam tu, lepas cukup 4 boleh la mommy focus jaga badan & jaga anak... masa tu bila badan dah kembali bergetah, nak jaja product kecantikan ke ape ke mesti laku gagagagaga

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Tuesday, February 26, 2013

cervix cancer

baca title pun dah timbul rasa takutkan...esp kita ni kaum wanita, huhuhu
niat hati nak buat perkongsian, tapi mommy ni kurang ilmu, kurang pulak masa hari ni nak memblogging panjang2...
just terkejut semalam hubby call his sister (my SIL), she said, my BIL punya wife yang stay kat Kajang ni, wife dia baru dapat tahu kene cervix cancer tahap 1.
Since she got that bad news, she never stop crying huhuhu T_T

Even I stay nearby them, but she prefer to share the news with my MIL, then my MIL share with my SIL, lagipun bahasa mereka sama, elok lah tu... ai pun tengah sarat ni, nak dengar cerita sedih macam ni tak berapa elok agaknya.

Patutlah last sunday, my BIL call tanya bila ai nak bersalin, mungkin she plan to do surgery during my confinement, so my MIL akan datang rumah dia to take care of her for 2weeks (maybe) at the same time visit me la . so no need to take many leave turun naik Johor-Kajang.

Luckily my SIL almost 40 and have 2 children, dah besar pun sorang darjah 6 & sorang  form 1. sepasang & she didnt plan to have more baby. Last she got pregnant pun dia gugur kan...
lepas tu dia ada 2 kali cyst kat rahim. Ingatkan dah okey.... sekali mungkin dia buat follow-up with pap smear the result she have cervix cancer tahap pertama.

My hubby said, her family history oso have few yg pass away sebab cancer (lebih kurang keturunan la ni)
kesiankan.....

Hubby siap tanya lagi, bila last mommy buat pap smear, My last pap smear is last year la, siap amik HPV jab lagi. Ni lepas bersalin pun biasanya doc akan buat pap smear kan....
So i pun mulai risau.

Pengalaman ai dari perkongsian kawan2, kalau ada cyst yang berulang kat rahim tu, memang tanda2 nak cancer, so kene keep monitor supaya tak terlambat detect. Macam kes my SIL, she plan to remove the womb.... tu yg ai cakap, nasib baik dia mmg dah tak plan utk having another baby. Cuma akan kekurangan bahagian penting seorang wanita. But its all up to u how u accept it. I ada kawan (operator kat sini) yang lebih kurang age my SIL, terkejut bila dia cakap dia dah buang rahim, lepas melahirkan anak ke2, doc detect she have cancer rahim, so cepat2 operate buang rahim, Alhamdulillah sampai sekarang dia sihat & happy. Anak sulung dah 25tahun dah bertunang pun. So its how u accept ur self.

Sama case dengan breast cancer, I have fren (clerk at my previous company), she oso dah anak 6, dah tua sikit la.... almost reach 50. Dia ada benjolan kat ketiak dia, bila jumpa doc, doc operate, then its keep coming, after few month datang balik benjolan tu... doc suspect dia nak kene breast cancer, so sebelum ia merebak, doc suggestkan dia buang breast dia, and she did it... Alhamdulillah, after that benjolan tu takde & she free from breast cancer. Sampai sekarang kakak tu sihat & bahagia. anak dah 6 & dah besar kan,...

Now, my hubby x-bos punya wife pun dah 2 kali operate utk buang cyst dalam rahim, katanya yg terbaru, baru detect and within a week cyst tu membesar 5cm! week before CNY dia buat operation buang cyst tu, lepas tu boleh pulak usus tersumbat huhuhuhu
she only have 1 son age 8yrs old. I notice selalunya org yg ada cyst dlm rahim susah nak conceive. betulkah fakta ni? saya tak pasti. tapi itu yang saya dapat dari pengalaman kawan2.
Dan biasa nya cyst yg berulang ni ada kaitan dengan cancer. ia bibit2 nak terjadinya cancer.
takutkan......

Pray my SIL akan kembali sihat & tabah menghadapi ujian tuhan.
Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Monday, February 25, 2013

Pernah tengok Colostrum milk?



Terdetik nak buat ulang tayang gambar colostrum susu Abbie dulu bila terbaca perkongsian sahabat FB kat atas ni. Yer.... walau bagaimana sukar pun, mesti susu Ibu, tak dapat 2tahun 6bulan or selagi kita mampu, cuba jugak bagi susu ibu kan...

Pengalaman anak pertama utk ibu cetek ilmu macam saya ni, huhuhu
Kat KPJ masa tu tak mcm sekarang yg galakkan ibu roam dgn newborn, so kt spital susu masih tak keluar, so depa feed Abbie dgn fm (tapi guna cup).
Bila balik dari hospital, hubby suh mommy tido & rehat cukup2 biar dia dan mak yang jaga baby katanya.
Pagi bila bangun (3rd day Abbie lahir) tengok sedap ajew dia bagi Abbie menyusu dengan botol.
Kebetulan susu mommy keluar lambat, dekat 5th day baru keluar susu setelah mommy picit2 breast dgn jari.
So masa tu Abbie dah refuse direct feeding, nak taknak kene pump la macam mak lembu.
So sepanjang 1 minggu tu, boleh nampak warna susu awal ibu (colostrum) yang berwarna kuning kunyit ni.
Banyak tau.... syok menengoknya...
Bila orang datang rumah, depa pelik, susu apa ko bagi anak ko ni? kuning semacam jew , katanya.,..
ha...ini lah colostrum. Dekat seminggu jugak Abbie minum susu kuning ni, pastu slowly baru pudar2 & tukar jd putih.


Tapi mak tak larat nak mengepam yang oiii... masa dekat dah nak masuk keje (almost 2 bulan) i never give up to direct feed him, baru dia nk direct, tapi kan... mommy dah kene masuk keje huhuhu
(kalau la dapat ku undur masa, mau ajew tambah unpaid leave sebulan supaya success breastfeeding).
Tapi sebab mommy baru masuk keje, tak manis la buat mcm tu, mommy pumping selama 4 bulan... pastu Abbie pun dah campur fm kat rumah baby sitter, lama2 dia reject ebm... so ebm yg ada mommy tambah dlm solid food dia, dah sekian lah cerita susu ibu utk Abbie.huhuhu

memang mommy sangat2 terkilan & tak puas. selalu mimpi esp now expecting 2nd baby, mimpi i breast feed my baby. This time, Alhamdulillah KPJ dah kasi roaming satu blk dgn baby, bagi mommy 1jam dengan baby immediately after birth sblm doc check baby. And mommy dah book misi (mak yam) utk guide mommy dlm hospital, mommy dah buat homework and best part is mommy will resign after bersalin, so InsyaALLAH mommy pray this time i will success direct bf my 2nd baby. Amin.

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

How my son enjoyed drink Chia Seed


video

Jom tengok video Abbie minum chia seed
Pandai dah nak prepare chia seed sendiri... bukak botol chia seed, scoop 1/2 milk spoon chia seed and just add dalam tumbler or cup & stir dgn sudu. tunggu kembang sikit & minum...
semudah ABC, tak perlu masak2 chia seed ni, nak tambah dalam fruits juice or smoothies pun best.

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Menanti sesuatu yg baru... :)

Good Morning....
Sudah 37 minggu... masih bekerja seperti biase, my precious baby masih selesa & gumbira dok swimming kat dalam womb mommy ni. Recently daddy dengan sangat murah hati bawa mommy makan apa jugak makanan permintaan mommy *ai loike*
Nak makan steak, di bawa ke Milwauke Western Restaurant, nak makan cendol, dia bawa g makan cendol (walaupun si tecik saya ada sikit batuk), nak makan eskrem BR, dia bawa saya masuk BR pilih sendiri eskrem, tak cukup 1 pint, last weekend kami pegi lagi makan (gara-gara Ice Room kat Kajang dah tutup) ingat nk makan eskrem durian. Nk makan sushi, dia bawa makan sushi.
Mana tak baby inside so happy... lagi lama duduk dlm womb lagi byk makanan best2 dia boleh makan.
Daddy tahu, nak puaskan mommy is my tummy :P
Daddy cakap, kalau daddy get promoted this coming April, daddy cakap mommy nak makan apa pun just cakap ajew.... sebab bila get promoted, daddy dapat car allowance, medical card daddy akan  d upgradkan, phone allowance bertambah, gaji pun tentu bertambah,
so memang sgt le sesuai mommy resign...
doa2 kan daddy get promoted this year, amin....
mommy cakap mommy nak g Simply Fish kat Melaka, since mommy love fish, cheesy mussle, and fresh oyster, kat situ memang superb. Tapi kene tunggu habis pantang la...
Daddy said, NO PROBLEM, we overnite there just to full fill apa yg mommy nak makan...
best!!!

Last saturday mommy g check-up kat KPJ, berat mommy dah naik lagi 1kgs (now 71.2kgs), berat baby pulak naik 100gm aje (glad) now 3.32kgs. Doc estimate maybe baby born 8pound... lebih kurang 3.5kgs or 4kgs (if over due). Earlier we plan to ask for induce, but since mommy buat homework, kalau induce tu bukan semestinya baby akan keluar, kadang2 end up kene ikut tingkap, so kami tak jadi nk proceed.
Doc kata baby memang lebih besar (ada org kata berat baby tak semestinya baby besar) but my gyne keep and always mentioning yg my baby is big. so big la kan....(tak terkejut sebab daddy dia pun big hohoho)
So doc set another app. next saturday (which is 38w) tengok macam mana, air ketuban cukup ke tak, kalau dh tak cukup baru induce. kalau tak tunggu sampai due (paling lewat doc bagi sampai 20hb march).

Kakak kat kampung dah mula sms, tanya...takde tanda lagi ker? hohoho
tanda Braxton Hick memang selalu, tapi tanda nak bersalin belum lagi.
Masih lagi active memasak kat dapur, kalau tak masak, daddy bising, nanti dia tapaukan nasi, mommy pulak cerewet, nasi campuq tanak makan, mommy nak makan restaurant ajew... pokai daddy lio....
nak suh daddy masak, jangan la d harapkan... dia bab masak ni memang zero :P

Dalam menanti orang baru, kami juga menanti sesuatu yang baru....
hahaha teka ape ya?
Dalam minggu ni insyaAllah kami akan dapat sesuatu yang baru....
Bukan autogate baru... (daddy sangat la malas nk survey harga autogate, harap sangat2 lepas habis pantang, daddy dapat belikan autogate baru...sangat leceh guna manual gate okeyyy)
Hint "sesuatu yang baru akan berwarna Ungu..." itu warna pilihan my MIL selalu penyumbang 10k utk barang baru ini :)
Thanks mother :)

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Friday, February 22, 2013

mengantukknyerrrrrr

Siyes mate saye ngantuk sgt2, rase nk cabut ajew blk awal... tp hubby plaks ade miting, semalam dh cabut kul 5pm hohohoho
sebabkan arinikan jumaat, memang hari jumaat biasenya hari free sedunia kat opis ni.
entah kenape jugak hari ni perut saya tak sedap jew... kembong asyik nk kentot ajew ekekekeke
tapi sib baik takde bau dan tak de orang kat cube ni, saye duduk sensorang :P

sebabkan ngantuk, saya shopping kain minky 2mtr, plan nak buat selimut lebih lebar untuk koko bila kain spongebob sampai nanti.
Pastu saya duk cuci mata kat QQ, terkenan pulak nak beli CDs, saya amik 6keping printed bamboo CDs, tapi saya x bayar lagi...pasai apa? pasai now dah nak weekend, kalau minggu depan saya still work, leh suh hantaq ke opis, kalau dah bersalin, boleh hantaq ke rumah. so biorkan dulu... katanya after 5days tak buat payment, order akan cancel... lantak p la...

pastu carik pulak handmade diapers bag, memula nak beli dari QQ jugak, tp dlm hati pernah berniat nak buat sendiri, but i dont think i have time, so nak beli siap ajew... ade kenan jugak kat seller tu, tapi katanya utk bulan 2 & 3 dah full, kalau tempah pun dapat bulan 4... huhuhu
cheq ni malas la nk pre-order lelama macam tu, 2 bulan lagi...sementara tu nak pakai apa? baik carik seller lain...so cuci2 mata, masih xde yg kenan.....
psssst..... ade tak mommy sini yang tau mana nak carik handmade diapers bag/tote yg chantek & harga berpatutan?? comment la kat sini yer :)

pastu gugel makanan pulok.... aisyeh.... mmg dari last week dok nak makan cendol...
tapi sakit tekak, ni pun bebenornya sakit tekak lagi,...tapi pasal lepas ni nak berpantang lama, cadangnya lepas check-up doc esok nak pekena cendol... kene carik hok sedak la sikit, dt rumah ni ada, mamak tp x sedap :(

best kan...mesti u ol pun keliur hahahaha


Okey.... Happy weekend & slmt bercuti semua...

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Thursday, February 21, 2013

Lagi 7 hari...

Lagi 7 hari for our 4th wedding anniversary ngee~
Tahun ni macam 1st anniversary, kami tak sambut... huhuhu
why leh?

Okey, jom flash back kisah cinta mommy & daddy... :P

Kami berkenalan in year 2004, masa tu mommy baru masuk keje kat SCM, kami kerja satu company but different department. Daddy engineer FOL mommy technician BE, kenal2 gitu ajew sbb mommy dah ade bf pun... tapi nakal2 kawan2 dgn daddy...
Tapi bila mommy ada crisis dgn bf mommy (his malay yang tak punya kerja tetap and too much secret in his life so mommy just dump him and couple dgn daddy) ekekeke mesti think future la... buat apa couple lelama tp tahu tahu mana arah tuju hubungan kita..wasting time ajew kan...
konon2 kawan dgn daddy ni sekadar kawan, yelah tak terfikir pun nak kawen dgn cina :P

kawan2 sampai terbibit2 pulak bunga2 cinta, planning to get married on10.10.2010,
tapi since daddy dah tranfer keje ke melaka, mommy jenis yg tak percayakan hubungan jarak jauh ni, is either mommy yg buat hal or him. So kami percepatkan tarikh perkahwinan kami kepada 28-Feb-2009.
28-Feb ni tarikh nikah, tarikh bersanding is 1st March.

28-Feb hari yang paling bersejarah dalam hidup kami, dengan sekali lafaz mommy sah menjadi isteri buat daddy yang disaksikan oleh ramai jiran2, adik beradik & saudara mara. Al-maklum nikah kat rumah, makcik2 yg kat dapur tu sume pause dari buat keje, naik atas nak tengok hubby melafazkan akad. 

Kami berhoneymoon di Pulau Cinta.... Pulau Bali yang sememangnya menjadi destinasi cinta buat kami...
kalau boleh setiap tahun mommy nak berkunjung ke sana meraikan ulang tahun perkahwinan kami.
Lebih menjadi sejarah yang tak dapat dilupakan, dimana daddy tersalah click tiket balik, flight time at 6am, so malam tu kami tidur di air port bali utk mengelakkan kesulitan check out terlalu awal & sukar mencari transport di awal pagi. hohoho
The place i missed the most is sunset at Jimbaran! I really love that place

chantekkan...having candle light dinner sambil menyaksikan sunset yang begitu indah ini...




First anniversary, kami tak celebrate sebab.... mommy tengah sarat pregnantkan Abbie, just daddy hadiahkan mommy liberty pendant gold (tak boleh pakaipun... berat sangat dgn kepala besar si Elizabeth tu) utk investment bebenornye huhuhu

2nd anniversary, Abbie dalam usia 7bulan, kami ke Gold Coast Morib Bagan Lalang, stay 1 nite kat situ...best, tetap romantic walaupun sudah ber3 :)
Abbie semall ajew time ni...cute!

3rd anniversary, sekali lagi kami tak berapa merancang percutian kami, sebab ape erk...
erm...Ooo sebab kami dah spent a lot of $$$ renovating our new house at Krubong, Melaka.
Bukan la major renovation, so happen, kami dah dapat kunci rumah & menyewakan rumah tu, so that month, ada tenant nak masuk, so kami spent 5k for fixing the grill, install electricity, water, ciling fan, lighting ect. Kami ke melaka sebab daddy sendiri yang beli 5biji kipas & pasang sendiri. Malam tu kami menetap di Hang Tuah Hotel and have night river cruise. Walaupun agak rushing, simple treats but its really meaningful and make me happy... yang penting we with our loves one during our special day.

pengalaman pertama Abbie naik boat

4th anniversary which is lagi 7hari, sekali lagi mommy tengah sarat & menanti hari untuk labour. Mommy said  to daddy, kalau tak labour lagi, mommy nak 4 slice of different SR cake with 4 candle, and celebrate 3 of us. I am so happy to see Abbie to blow that candles. Cukuplah itu sambutan anniversary ke 4 kami....
Kalau dah masuk labour room, harap sangat 2nd baby ni lahir on this date 28-Feb-2013 OR else, no celebration at all. Hanya gelang selebar 2 jari yg daddy janjikan :P

5th annivesary..... [to be continue.... :P ]

Semoga hubungan & ikatan cinta kami berkekalan bahagia hingga ke hujung nyawa...Amin....

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

lagi 22hari....



Kalau ikut EDD melalui pengiraan, lagi 22 hari lagi baby akan keluar.
Kalau Abbie dulu, dia terawal 20 hari (maknanya kalau 2nd bb ikut abbie, 2hari lagi la nak kuor hehehe)
Tapi tak tahu la... sebab sabtu ni, doc akan check further berapa dah berat baby dalam ni. Kalau ikutkan kat sini 36week baby baru 2.7kgs, but mine dah 3.2kgs. Doc kata kalau full term tentu baby akan keluar lebih besar. Risau mommy ni, mampu ke? hubby pun risau jugak.... nak induce ke? takut kalau induce still tak keluar kang tak pasal2 kene keluar ikut tingkap.
Daddy cakap, kalau keluar ikut tingkap, kelebaran gelang tangan mommy dari 2 jari jadi 1 jari ajew huhuhu
(ye...itu janji hubby saya, kalau mommy deliver normal, nanti daddy belikan mommy gelang tangan selebar 2 jari :P - harap2 janji di kota... mommy nak masuk habib or tomei bila baby habis pantang, kene claim cepat2 sebelum daddy ubah fikiran ekekeke)

Lagi satukan, bengkak kaki yg muncul tetiba last week dah tak de la...
kawan mommy cakap, kalau dah nak bersalin bengkak akan hilang betul ker?
masa Abbie dulu tak perasan la pulak.....
mommy memang dah rasa dah, kepala baby dah mulai menunjal2 kat pangkal ari2 tu, tapi tu la..... masih tak ada sign lagi. selalu gak time g toilet check kot2 ada pinkish bleed (sign of labour) tp tadop hahaha
Agaknya baby dalam ni, suka betul duduk dalam womb mommy, dapat makan best2 katanya :P


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Wednesday, February 20, 2013

Lagi-lagi kes dera budak huhuhu

Ini kes yang terbaru & terpanas di FB, surat kabo or dalam tb.
Amah atau maid yang mendera budak berusia 4 bulan di rumahnya.


Macam-macam orang komen, yang pasti tentulah org keji & kutuk perbuatan amah/maid tu tadi kan....
Yelah kejam dan macam dah sewel pulak tengok maid tu buat baby tu macam tu.
Tapi kan.... orang kata, dengar citer sebelah pihak ajew pun tak boley, cer kalau maid tu dikaunseling kan kenapa dia bertindak macam orang gile macam tu?
Korank rasa apa jawapan atau alasan dia?
Kejadian cenggini boleh dicegah dari mula kalau kita tahu faktor2 yg boleh menyebabkan maid tu jadi perangai mengalahkan binatang ni.
Mesti ada sebab dia buat macam tu.
Sebab setau ai, maid ni kene buat ujian kesihatan dulu sebelum boleh didaftarkan di agensi. Dan kita sebagai majikan perlu juga ada sesi temuduga dgn maid sebelum memilih maid yang sesuai dengan keperluan kita.

Mommy ni dulu pun ada jugak bercadang-cadang nak hire maid, so ada ler bace kat laman web imigresen tentang syarat2 pengambilan maid ni & tugas2 maid ni.
Kalau di ikutkan, tugas maid dah dikhususkan, kalau kita hire untuk jaga budak, keje dia jaga budak ajew. So mase nak interbiu tu kene la tanya - ada pengalaman ke tak? boleh handle budak ke tak? tengok tinggahlaku dia camne, mcm2 la kita nk hire org, kene puas hati kan...jangan main rembat janji murah.
sama juga, kalau nk hire maid utk jaga org tua yg kurang upaya, itu sahaja tugas dia, kene tanya dia blh tahan tak cuci najis org tua yg dah nyanyok dsbg.
Kalau hire maid utk masak, keje dia masak saje, kemas rumah itu satu tugas yg berbeza... kena tanya pandai masak ke tak mcm2 la....
maid tak boleh mencuci kereta (tak caya g masuk web imi)

Sebab tu my hubby fren, ada 2 org maid dlm 1 rumah, sorang memasak sorang lagi mengemas.
my jiran oso same, sorang buat keje rumah, sorang khas utk jaga anak kecil dia.

Tapi kebanyakkan org kita (melayu) mereka fikir nak murah, dari hantar ke baby sitter, katanya baik hire maid, so maid boleh buat keje rumah & dalam masa yg sama jaga anak kecil mereka.
segala tugasan diserahkan kat maid, katanya ako dah banyar ko mahal2, duduk free, jangan ingat ko nk keje senang..... betul tak? rata2 majikan kata mcm tu....
Ada maid yg boleh multitask, but ada yang tidak, sebab kita tahu kebanyakkan maid di malaysia dtg dr indonesia yang datang dari ceruk2 kampung, low educate yang tak tahu mana nak mengadu, yang takut sangat nk luahkan rasa tak puas hati mereka. (tapi ada jugak yang pandai & kuat melawan, nanti ai cerita).
So how they handle the stress? ni la lepaskan kat anak majikan tadi huhuhu

Me plan to hire maid, tapi tak berani nak tinggalkan anak dengan maid kat rumah, takut camni la, is either kene dera or kene bawa lari. Kalaupun letak cctv, tapi benda dah berlaku baru kita tahu, kalau x mati or cedera okey la...kalau perkara buruk berlaku...???
so sebelum terjadi, we think worst case happen first.

So we plan to sent maid & baby to baby sitter house, bila balik baru maid tadi buat keje rumah.
Tapi kami fikir, rumah baby sitter kecil, nanti additional pay pulak utk maid punya food, pastu kalau ada maid, nanti baby sitter pulak buli my maid, suh maid i buat keje itu ini (but at same time maid boleh spy on baby sitter) this is what my sister in law buat dulu. tapi kalau tak buat apa2 tentu maid tu boring. kami pulak kene byr maid & baby sitter...its cost jugak to consider.

kalau i tetap hantar baby ke baby sitter & leave maid at home - alone
lagi bahaya, esp indon maid, kang silap2 dia bawa lelaki balik, mencuri & lari dr rumah, or merayap2 ke rumah2 jiran .... haaa

so many thing yang ai tak percayakan maid membuatkan ai cancel niat utk hire maid. Hubby kata, kalau u resign and stay at home baru boleh hire maid. tapi org kita selalu tanya... la...dah duduk rumah tak kerja buat apa hire maid?
ha...alasan... supaya maid boleh membantu buat keje rumah & mommy have more lovely time play & educate our own child. dalam masa yg sama , maid tadi terkawal :)

macam my bos, she hire maid sebulan rm600 utk tolong jaga baby & buat keje rumah.
Tapi dia tak tinggalkan maid dia duduk dgn baby dia, setiap pagi, dia akan bawa maid & baby dia ke rumah mak dia or in law dia. balik baru dia amik maid & baby tadi & baru maid tadi buat keje d rumah.

jiran saya, betul2 dpn rumah tu sgt le kaya, stay in 2 units banglo lot. he is retired banker yang tinggal dgn isteri yang lumpuh separuh badan & seorang anak perempuan yg dah overdue (andartu la), he hire a maid utk jaga isteri dia & rumah dia.
si maid tadi punya lah terover buat rumah tu dah macam rumah sendiri, dia boleh berjogging di awal pagi (7am bila kami keluar bekerja) i m not sure berjongging dalam taman or berjongging sampai ke deretan kedai kat luar tu & lepak kat stall nasi lemak kawan dia (indon jual nasi lemak).
lepas tu pernah terkantoi dgn uncle tu bila uncle tu kene buka gate sendiri (tp uncle tu very sporting).
she can use handphone, dengar music guna loudspeaker lagu hindi or indon sampai ke rumah kami pun terasa kuatnya lagu tu. boleh berkuku panjang, buat face terapi kat rumah. berjalan2 di petang hari ke rumah jiran2 yang mana ada maid. boleh sesuka hati keluar rumah, bagi apa2 barang kat rumah tu kat kwn dia, boleh guna phone bila2 dia suka, surfing guna wifi tuan rumah.
yang lebih parah, dia juga suka mengumpat tentang isteri majikan & anak majikan.
pernah bergaduh dgn anak majikan, bila anak majikan tegur tingkahlakunya, menjerit2 dia melawan di awal2 pagi, kami semua dengar buat2 tak dengar.
lepas tu dia cerita kata anak majikan tuduh dia curi buku....walhal kami tahu anak majikan tegur perangai dia. mana2 auntie yg try spy on her, dia buruk2 kan auntie tu (she share story with me- but selalunya ai ha ha kan ajew...malas nk campur), pernah nak lari dari rumah tp tak jumpa passport (sebab uncle simpan passport kat fix deposit bank) uncle cakap, dulu maid dia pernah lari, sebab tu dia simpan document penting kat bank.
hahahaha xde chan nk lari :P
she's friendly, talkactive & baik to neighbour (siap tolong tutup & kuncikan gate kami masa kami blk kg & auto gate mulfunction, bila hujan kami jemur selimut and keluar, dia tolong angkatkan)
but as a maid, tindakkan dia agak keterlaluan & terlalu bebas... she should stay inside and look after wife majikan yang lumpuh tu.

Hubby cakap, kalau dapat maid macam ni, parah ler...
dulu memula kenal, rasa cam nak suruh dia sambung work at our house, but bila tengok perangai dia macam tu, eeee mintak la jauh......

so, point yg saya nk cakap kat sini, nak hire maid, make sure u study latar belakang dia, pengalaman kerja dia sblm ni, laporan kesihatan dia mental & fizikal, tanya pelbagai soalan.... jangan sesekali percayakan mereka, jangan sesekali berikan kebebasan kepada mereka nanti mereka akan hilang hormat & sukar d kawal. biar bayar lebih janji dapat service yang terbaik, jangan meletakkan semua beban/kerja rumah di bahu maid, dan fikirkan pro & cont bila kita hire maid.

Semoga kisah macam ini tidak lagi berulang.

p/s-  amah-kes-dera-indonesia-diambil-cara-tak-sah , ini lah nahtijahnya.... tak mengikuti saluran yg betul... berhati2 lah yer huhuhu



Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Tuesday, February 19, 2013

My coming baby....

Actually kalau you all perasan, I never share story about our CNY celebrataion right? hahaha
masih belum sempat nak share kat sini... yelah seminggu bercuti, kalau ada entry pun tu entry guna Galaxy Notes yg di post awal2 pagi sekitar jam 3am (time terjaga tak boleh tidur sebab perut sakit, kidney sakit, pinggang sakit...semua sakit la)
Hari ni baru mula keje, punya lah busy... sampai jam 5pm baru dapat bernafas lega...
Baru sihat demam, dah rasa nak demam balik :P

Just quick sharing about my coming baby...
Last CNY, kami balik ke BP, bawa sekotak barang2 baby hahaha amik ko,
tak tahu nak pilih mana satu baju nak bawa, angkut semua baju yg ada , baby blanket, quilt, pillow, cryocord ect. Tapi Alhamdulillah tak ler terbesalin kat sana :)

Tapi update yang kami dapat, mother in law dah bagi nama chinese utk our princess.
So now our princess dah ada full name yang sama panjang dgn koko.
Koko dulu, my father in law yg bagi his chinese name.

Hint yang ai dah bagi, my princess 1st name is Daisy . Yes i loike this name meaning "day's eye's"
Ai bagi peluang my FIL/MIL bagi chinese name ajew, yang lain2 tu hak ai as a mom & my hubby as a father, tapi ade gak SIL yang memandai2 kata nama Daisy pelik. tak familiar. Bagi cadangan letak Diana (sebutan dia dayana).... erm...
Bukan tak mahu consider, but I oredi have my prefered name.... DATSS - Daisy dot dot dot dot
HAHAHAHA

Tunggu ajew lah sehingga Princess Daisy keluar, nanti mommy share her picture and full name beliau.

Hubby suh mommy tanya doc sabtu ni, boleh tak induce. cepatkan bersalin.
entahlah..kalau boleh induce, mommy nak tarikh 28-Feb
kenapa 28-Feb? sebab itu tarikh ulang tahun ke 4 perkahwinan kami.
Walaupun baru 4tahun berkahwin, tapi kami dah saling berkenalan selama 9tahun youuuu
lamakan....

Semoga hubungan & ikatan kami berkekalan sehingga ke akhir hayat. Amin



Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Krim ajaib!


Asyik dok sebut pemanggang ajaib ajew... takde yg ajaib ler dgn pemanggang tu, tambahan pulak mine is not IKAN brand, HAPPYCALL okey :P
Ia mungkin x femes kt Msia ni, but try g Singapore, almost every house dah ada 1 double pan mcm tu.

Tapi cream kat bawah ni memang ajaib hahahaha
Sebab kalau anak korank kene gigit semut ke, nyamuk ke, small cut or burn sebab main bunga api or apa2 yg minor. Just sapu kan cream ni, ha lepas tu gerenti mereka takkan menggaru lagi. Ia pantas & tuntas membantutkan rasa gatal & mempercepatkan bintat hasil gigitan nyamuk or semut gatal tadi hilang.

Tak sungguh orang tak kata, dah lama kami guna cream ni, dah habis 2 bekas ni, memang sesuai di jadikan accessories dalam handbag mommy, kat mana dimana jua kalau anak mengadu gatal, or nampak anak tergaru2 cepat2 sapu. So takde la jadi kes, anak garu kulit yg gatal akibat gigitan nyamuk sampai jadi luka teruk dah macam kurap pun ada, macam luka teruk sampai kene jumpa skin specialist (huhuhu ada my fren punya kes, sian anak dia). I tak dapat la nak nolong kalau dah parah macam tu, let the skin specialist help them.
This sharing is only for prevention only, bak kata orang, mencengah lebih baik dari mengubati.
Its Melaleuca brand, price only RM22. Siapa yg dok area bangsar, kat situ lah centre dia.
Maap ler ai tak jual... sekadar berkongsi good product for you child.




Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Monday, February 18, 2013

Lagi update week 36


kaki ai dh mula bengkak uuuuuu.....
patut lh pakai sandle cam ketat ajew.
tapi xde sedalam Abbie dulu, abbie dulu 6m pun dh bengkak.

night time is another nightmare for me as i felt very very difficult to lay down. nak tdo terletang x selesa (dan tak berapa elok tdo terlentang), mengiring ke kiri rusuk kiri akan rasa sakit dan bertambah sakit kalau perut mengeras. mengiring ke kanan buah pibggang pulak rasa sakit. ya Allah dugaan 2nd pregnancy ni. bukan x letak bantal alas perut, letak tp ttp ssh tdo.
lastly tdo duduk kt kerusi ikea yg merah tu and letak 2biji bantal utk support pinggang and neck. huhuhu

daddy feel pity on me, katanya 37w ni kita induce la mommy.
bila perut mengeras tu, mommy kangkang kaki and push mcm nk bersalin.... huhuhu sygnye hubby kt mommy.
mommy ckp kt daddy, kalau pun induce, kalau bb x ready nk keluar, x keluar jugak.

so smlm mommy kemas rumah (cuci guess room yg brhabuk tu sbb temp adik nk stay with us) cuci guess toilet, cook pun dh x dufuk , hasilnya mommy jatuh sakit - demam. body heaty and headache. yelah, dh la x ckup tdo, wat keje berat2 tu yg senang sakit.
aiyooo yooo xmo sakit, kanf canner nk push kalu nk brsalin :(

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Sunday, February 17, 2013

Prawn sambal with petai


sedapnye..... dgn HC apa2 pun boleh, xde yg ajaib punnnn
menu kami mlm td, habis d mkn kamu berdua :)

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Saturday, February 16, 2013

Kene tipu

today confirm kami telah di tipu oleh suami my fren huhuhu
sebelum ni memang dh ada rasa sangsi dgn service beliau namun kami try to think positive and just shut our mouth.
but since we need to drive my car (kelisa) we have no choice to fix it. since we get back the car from my fren hubby, the car is not in very good condition even we oredi spent almost 600, when we ask for receipt, he said receipt left in workshop but till now, 2mnth oredi never give it to us.

so today, my hubby sent to workshop near by,after change the battery, we ask the guy to fix the aircond.
u know what the guy told us??
surprisingly the radiator yg my fren hubby said is ori is fake actualy. and the stupid and most stupid for a guy who own the workshop is to install the aircond fan TERBALIK!!!!
the fan should blow the air inside but now blowing air outside, sbb tu enjin kereta panas and aircond x sejuk.
just after the guy pasang blk kipas tu dgn  betul, br aircond kami sejuk. becoz of that, ada part yg rosak sbb terlalu panas. so still we need to pay the cost abt 250.

my hubby really sakit hati get cheated so much of $$$ esp dr suami kwn ai sendiri. this is why i band deal with malays. again huhu
ai pun x sangka, sampai hati and tak malu sungguh dia menipu.
niat ai nk tolong biz hubby dia.
ni pulak yg kmi dt, agaknya dia ingt kmi ni senang, byk duit, tu yg mrka amik kesempatan.

apapun, yg dh berlaku biarlah berlalu, jd kn lesson learn, itu yg pertama dan terakhir kmi sent car or deal with him.
org kata, org yg menipu ni xkan berjaya, kita tengok ajew lah kenyang mana dia blh pegi.huhuhu

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Creamy buttered scallop


happy weekend with happycall again :)
menu lunch kami sabtu ni is spicy pucuk paku with udang kering (for Abbie mommy cook asing yg x pedas punya) and this special menu "creamy buttered scallops" cooked using my HC.

yes, i love my HC coz it served healthy dish for my family.
this creamy buttered tak pedas, so Abbie oso can eat.
Recipe? I will update when blogging guna lappy.

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Tauchu fish


Sebenarnya ai just nak terai test goreng ikan guna HC ni, spt yg d tayangkn dlm tb spore, xyah gune minyak. but for this 1st trial i letak jugak 1/2 tbsp sunflower oil. hasilnya superb, mmg x perlu lg menggoreng ikan dgn minyak yg byk, meletop2,oily and melekat. Dengan HC ni senyap,xde bau, x melekat, kualiti dan kemanisan ikan tu tetap ada.
masak cam biasa, letakkan garam kunyit kt ikan td, letakkan minyak dan tutup. mommy x guna api bsr, dgn HC guna medium heat ajew. flip la HC or guna spatula utk terbalikkan ikan td.
bila dh separuh msk, campakkan hirisan bwg bsr, tauchu bean and kicap and sikit air. (recipe tauchu cincai mommy ahaks).

hasilnya, memasak tauchu fish yg sihat, kurang minyak ,kurang penggunaan gas dan kemanisan ikan td terjamin. ini mommy guna isi ikan jenahak, xde lemak sgt sbb tu letak sikit oil.
next time cook salmon x perlu letak oil sbb salmon tu sendiri dh ada minyak sendiri (lemak tebal).

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Applesauce pancake


Ha... bukan hok lauk pauk jah leh guna HappyCall (HC), buat pancake pun buleh... hasil lebih cantik dan gebu. cepat dan bentuknya lebih terkawal dr guna kuali biase.
nak terbalikkan is either just flip the HC or guna spatula pun blh.



gambar hasilnya yg mnjadi sarapan kami pg td, akan mommy update soon sbb picture taken guna enpown E71 pulak hohoho


Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Prawn with Cashew nuts



Ini adalah percubaan pertama mommy memasak dgn menggunakan kuali HappyCall (HC), resipi asal adalah ayam, tp cam biase mommy bukan lh peminat ayam, memandangkn mil ada bg byk huge prawn, mommy reka la recipe sendiri.
nak recipe? nanti bila mommy memblogging guna lappy i will update here, as for now guna Notes leceh sikit nk type pjg2. :p

masak recipe ni guna normal kuali pun blh, yg bezanya less or no need to use oil. kalau guna pun hanya 1/2 tbsp of sunflower oil.
hasilnya pun lebih lembut dan mengekalkan kemanisan udang yg fresh td.
daddy puji sedap itu yg penting ngeee~

Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

36week oredi... Yeay!!!

Jumaat,which is semalam daddy bawa mommy g KPJ for checkup instead of pegi hari sabtu,daddy kata leh minta MC so jimat gaji mommy dr kene unpaid hehehe
Isnin dpn pun mommy kne terpaksa MC sbb baby sitter not available.
memandangkan mommy dh bercuti whole week, seriusly mommy rasa tersangat la malas nk msk opis lg. mommy hope baby inside will born very soon.
Doc pun dh ckp now dh 9mnth and safe for delivery  anytime can bersalin.
Scan pun shows my EDD lebih awal dr EDD yg dikira, baby pun dh membesar dgn sgt cemerlang, dan berada d posisi yg baik n bersedia utj brsalin. kepala dh enggage dan muka menghadap ke bwh. hanya tgu 3 sign utk bersalin, nk surrender pun blh hujung bln ni kata doc sbb kalau bb lahir dlm masa terdekat ni ,she wont b so big than now (now oredi 3.2kgs), mommy weight 70kgs (but still x leh lwn mase preggy abbie - 72kgs at 36w)
kalau tgu full term 40w, rasanya mau lebih 4kgs hohoho
yg pasti doc kompom this bb is big, can deliver normal just mommy need to push hard.

owh pls pray for me, supaya i have energy to push....
tentunya ini adalah pengalaman baru melahirkan bb bsr.



Take care & comb your hair,
 From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Thursday, February 14, 2013

Akhirnya...ia sampai jugak :)




td pg g collect barang baik ni kt pej pos bangi, tu pun lps pihak korea inform brg dh ade kt msia and bg no phone pos msia.
actually i place order on 30jan, brg terus d pos on 31jan and sampai kastam msia kt sepang on 3rd feb, same day kastam relesed the item but x tahu knape pos laju simpan buat mcm harta sendiri huhuhu

kalau bkn sbb cny holiday, brg leh sampai less than 10days but due to cny, and tah ape reason pos simpan tanpa sebarang nota (mommy main terjah pos bangi dgn ems tracking# ) tu yg br dt td. dt 14hari huhuhu

tapi sgt2 berbaloi n pueh hati.
sempat guna time pantang nanti.

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Friday, February 8, 2013

Kisah 50sen

Salam jumaat, hari ni ada beberapa orang sahabat di FB yang berkongsi kisah ini "kisah 50sen"
terpanggil untuk membacanya, memang meruntun hati namun ianya tidak lah begitu memeranjatkan saya, sebab saya sendiri pernah mengalaminya huhuhu

Saya dulu bukan lah dari orang senang, sekarang ajew org kata org FELDA mewah, ada tanah, dapat bantuan itu dan ini. Masa zaman saya, zaman kakak saya, even my kakak dt pangkat 1 dlm SPM pun x dt melanjutkan pelajaran sebab nak bagi peluang kat adik2 meneruskan sekolah, sebab nak bantu ringankan beban mak abah.
Masa tu mana ada PTPTN lagi mcm skrg.

Masa darjah 1 saya ke sekolah tumpang jiran depan rumah, naik moto vespa dia...dah arwah dah pakcik tu huhuhu he help me & my family a lot!  tak terbalas jasa beliau. sebab abah saya keje luar, tak cukup nak harap hasil kelapa sawit felda, masa tu pendapatan sebulan 200 ~300 ajew utk support 6org anak. lepas tolak upah pekerja indon, hutang felda,baja, upah kerat tandan,  mase tu kami belum dapat tanah geran lagi so tiap2 kali dt hasil, mesti kene bayar tanah felda, hutang koperasi felda... hutang lauk2 kat kedai... masa tu kira keluarga kami berhutang utk hidup. dt duit hasil kelapa sawit bayar hutang.

So dijadikan cerita, mak bagi kami rm1 utk 3 hari ke sekolah. kalau sekolah pagi sempat la bersarapan di rumah, so macam mana saya nk bahagikan rm1 utk 3 hari? maknanya 30sen sehari. masa tu nasik lemak harganya sepiring 20sen, air 10sen. walaupun sekolah ada bantuan susu & makanan tambahan (RMT) yg peliknya saya tak dapat bantuan2 tu. Kakak kata, siapa yg bapak berpengaruh ajew yg dt, org kampung , org felda mcm kami yg takde abah di sisi ni ketinggalan.
malah kawan2 kampung yang dapat bantuan RMT tu pulak taknak makan,mereka lebih mewah dr saya, mereka bagi saya makan nasi bantuan di kantin tu dan mereka beli makanan lain. susu bekalan tu mereka bagi kepada saya, sebab saya suka minum susu...huhuhu

Macam mana saya spent duit belanja saya? rm1 saya guna utk 2 hari, 50sen sehari, hari ke3 saya dh takde duit belanja. (sebab tu kwn saya yg dt RMT bg saya makanan). 
Kadang2 memang langsung x makan kat sekolah sebab duit rm1 tu la jugak buat beli pensil or pemadam dekat koperasi.

Selalu kelas ada buat duit kutipan kelas lagi... semua dari duit rm1 tu la.... huhuhu
tapi saya memang terkenal dgn sifat pemurah.... ini saya mengaku bukan masuk bakul angkat sendiri.

Masa tu darjah 4, saya ketua kelas yg menjadi kesayangan cikgu kelas. masa tu dia tengah mengajar, pastu ada budak masuk mintak derma (kan dulu2 selalu ada buat kutipan derma kelas ke kelas), semua budak bagi derma, termasuk lah saya...saya bagi 20sen yg saya ada. saya tak sedar yg cikgu tu perhatikan saya.
lepas tu dia panggil saya, masa tu saya budak2....saya boleh kata dia marah saya la...pasai dia kata, kenapa kamu menderma? sedangkan kamu tak membayar duit kelas? duit kelas tu saya nak kutip buat beli buku bacaan kamu. saya tak tahu nak cakap apa...saya diam ajew... sedih la kene marah, sampai sekarang saya ingat peristiwa ni huhuhu
cikgu tu bagi jam tangan elba kat saya, saya pulangkan balik....saya rasa tak layak terima pemberian mcm tu (bodohkan hahaha)

pastu masa pegi rombongan ke melaka (rombongan yg d taja oleh pihak sekolah kalau x silap), ade la org minta sedekah, duduk kat atas jalan, saya hulurkan 50sen. tau.... sekali lagi saya  kene marah depan2 pengemis tu sebab bagi duit kat dia. adeiii

pastu masa kat UTM pun saya masih lagi dgn sifat pemurah.... bila jalan kat petaling street, saya hulurkan 50sen kat pengemis tu... tapi bila saya perhatikan sepanjang jln tu byk sgt pengemis, baru saya sedar, di bandar ni ada sindikit. so sejak tu saya memang jarang lagi menderma...huhuhu

sebab tu bila keluar kisah2 mcm ni, kisah2 adik2 yang memerlukan pertolongan dr segi kewangan hati saya meronta2 nak membantu. tapi sekarang hubby saya sering menasihati saya, bantulah yg saya termampu, walaupun berdoa. 

memang saya bersyukur, sekarang kehidupan saya agak berbeza, saya kerja kuat utk tidak hidup di takuk lama. saya dah puas susah. alhamdulillah, saya punya suami yg mempunyai income yg stabil, walaupun x mewah, tp insyaAllah anak saya takkan melalui apa yg saya lalui.

Dan itulah anatara sebab kenapa saya BENCI KERAJAAN BARISAN NASIONAL yang rata2 nya makan rasuah, org yg terkenal org yg berpengaruh aje yg mendt perhatian, mereka tidak terlus dlm melaksanakan tanggungjawap mereka. org susah tak d bantu, sebaliknya koata kami di ambil oleh mereka & keluarga mereka yg berpengaruh.
huhuhu
(teremo pulak deh :P)

" Kringggg.. Terima kasih cikgu, semua pelajar beredar ke kantin. Tapi seorang pelajar ni tak keluar utk rehat.
Awak tak rehat ke Alif? Ujar sy kpd pelajar ni. Tak cikgu. Jawab alif ringkas.

Kenapa alif tak rehat? Jawab alif "Mak sy beri 50 sen sehari cikgu. Kat kantin 50 sen ni dpt beli nugget je sekeping. Malu la cikgu beratur panjang2 dpt beli nugget je. Jadi sy kumpul duit hari ini utk makan hari esok. Jadi sy dpt la makan nugget 50 sen dan air sirap 50 sen. Sy kat kantin hari Selasa dan Khamis je cikgu " alif tertunduk malu

Perasaan sy mula bercampur baur, sedih sebak. Di zaman 2013 ini masih ada pelajar yg membawa 50 sen ke sekolah. Ramai di antara kita memandang 50 sen jumlah yg kecil sedangkan bg pelajar ini 50 sen sgt besar ertinya. 

Saya tanya lg, kalau hari jumaat awak tak pergi kantin la ye? 
Owh hari jumaat duit 50 sen ni sy sedekah masa bacaan yasiin cikgu. Jawab alif dgn bersahaja. Mak sy kata kalau kita sedekah rezeki kita akan bertambah..
Mata saya dah berkaca...Sy terkejut dan bertambah sebak. Dah la duit ada 50 sen. Siap boleh sedekah pulak. Ya Allah, limpahkanlah rezeki bg keluarga pelajarku ini..luaskan rezeki mereka semoga mereka tidak lagi berada dalam kemiskinan.

Huh macam terpukul sungguh sy, bayangkan duit 50 sen yg diberi utk makan, dia infakkan 50 sen utk tabung sekolah setiap jumaat semasa bacaan yasiin.
Mungkin kisah ini nampak simple tp bagi saya ia memberi seribu pengajaran. Mungkin Allah nak temukan sy dgh pelajar ini supaya lebihkan sedekah dan berinfak.

Bagaimana pula dgn kita? Mampukah kita istiqomah bersedekah setiap hari jumaat? 

Hari ini hari Jumaat. Ayuh kita berazam utk lebihkan sedekah pd hari jumaat yg mulia ini. Semoga Allah s.w.t memberikan ganjaran kpd anda semua."


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Saman oh saman

Tadi saje gi check saman... nak raya ni, mesti banyak speed trap yg polis buat. dah..
mommy pun masuk la MyEG, check summon mommy adusss....
bukan terkejut...memang dah tahu dari tahun lepas lagi mommy ada 2 saman, kalau check kat website PDRM, mereka terus tunjuk kan saman RM300 utk speeding, pastu tadop gambar kereta.
Tapi kat MyEG advance sikit, ada gambar kereta mommy yang cute tu... gambar kereta tu masih kaler biru... Pastu saman asal RM150 aje..tp lepas 3 bulan terus jadi 300 each.... teruk kan!
So total saman RM600
Check kereta daddy pun tetiba ada satu, bulan 8 tahun lepas, speeding gak tapi tetap RM150 sampai la.
Mungkin sebab previos year mommy ada 2 saman speeding, kali ni 2 lagi... agaknya depa kata tak serik2 minah ni bawa laju2... tu yang depa doublekan saman, (padahal 2 saman yg latest ni hubby yang drive huhuhu) Tunjukkan gambar kat daddy dia gelak ajew...cisssss
gelak la yg bayar kamu jugak :P
Hubby ni adalah kesalahan pertama dia, tu yg amout dia hanya RM150.

Pastu check pulak saman AES, Alhamdulillah both of us bersih dari AES.
Bukan apa, camera AES ni ada signboard, kira kita boleh ler berhati2 & drive slow bila lalu dpn camera,
yang meluat is saman polis nyorok tepi tiang, dalam semak, dalam longkang... macam siottt ajew
tu yang kene saman huhuhu

Sekarang ni kereta mommy tersadai kat rumah, lepas hantar ke bengkel hubby kwn mommy tu, makin parah kerosakkannye :(
Memula katanya radiator bocor, tu yg temp high & aircond x sejuk, dia tukarkan yang baru kene rm500, pastu bila dt kereta, air cond masih panas..... pastu 2 hari kengdian battery tetiba kong.
Hubby yang agak panas hati (sebab mintak resit kata nak bagi tak bagi2, bila tanya air-cond x sejuk dia nak amik blk kereta bawa kereta ke bengkel, kami x sanggup kang apa lg yg kami kene byr huhuhu)
so untuk tak mo sakit hati, kereta mommy tu tersadai berdaki & berdebu kat car porch rumah.

Kereta daddy kami park kat Batu Pahat, and now kami drive Toyota Camry 2.0 kepunyaan my BIL.
Alasan my FIL suh hubby drive sampai hubby beli kereta baru. Ikutkan sblm CNY my FIL suh hubby tukar kereta, tapi daddy kata too rush. Paling awal kami tukar bulan 7 iaitu sebelum raya puasa. Paling lewat bulan 10 iaitu lepas kereta mommy habis bayar. Kereta yg terkenan dek hubbyku is Perodua Alza. sekian~

Best naik camry ni, memang selesa tambah2 lagi auto, so bila bersesak dlm jem kat sg ramal & sunway tak le sestress naik kereta manual kami. Bila drive 3rd lane, kereta depan automatic beralih lorong beri laluan kepada kami.... kalau naik kelisa, bagi la hon ke high beam ke buat dunno ajew hehehe
kira naik kereta beso ni kereta kecik takut & respek sikit :P (betul ke? ) ahaks

Cuma yg tak bestnya, sebab 2.0 , duit minyak pun flow macam air paip la.... kalau dulu budget kami duit minyak sebulan rm300 ajew...but since drive camry ni duit minyak jd almost double.. 500~600 sebulan
(kopak wallet kami huhuhuhu) tu yg daddy kata, nak beli baru 1.6 ajew... jimat minyak

Apapun since mommy dah plan nk resign, apa keputusan daddy, mommy ikut ajew....
sekian


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Thursday, February 7, 2013

Bagaimana menangani sakit nak bersalin?

hehehe saje wat entry utk diri sendiri bebenornye
al-maklum expected big baby, kind of scary tho :P

mase abbie dulu, mommy memang gambateh.... al maklum anak sulung, pastu bersalin awal pulak...
so macam tak ready aje..tp tetap gambateh....
antara tanda nak labour is:
1- show : iaitu keluarnya darah , samada setompok, brownese, or lendir.
2- Contraction 
3- Pecah air ketuban

Ha bukan ikut turutan tau, mana2 salah satu tanda tu keluar/alami maknanya dah nak bersalin la tu.
Satu lagi, bila dah nak bersalin, baby akan kurang bergerak/tak active dari biasa. Ini kerana kepala baby dah enggage, ready for labour.

Masa Abbie, mommy merasakan yang Abbie kurang bergerak dari biasa, nak kene gosok2 & usap2 baru gerak...
Pastu tanda yang mommy alami is show, iaitu bleeding. Sebenarnya bleeding ni kalau ikutkan sesetengah orang masih ada yg bertahan hampir 3 hari sebelum bersalin.Dalam kes mommy, sebab anak sulung, cuak giler beb, bila bleed ajew... terus daddy, mase tu dah tak berani nak berjalan sangat or pegi toilet hahaha
takut kang mencangkung terberanak pulak hohoho (ceteknya ilmu mase tau)

Kami bergegas ke hospital, katanya belum buka, tapi lepas 1 jam dah buka 2cm.
Sampai kul 9malam pun masih 2cm. Since dah admit, konon2 doc kata nak induce pagi esok, memandangkan baby dh cukup 9bulan, contraction pun dah ada.

Malam tu, rasanya contraction semakin kuat (tanda ke2 selepas show) pun dtg. Memula kelakar, ingat kan nak terberak.... bila contraction datang mommy masuk toilet, duduk tunggu nak melepas tapi takde.balik semula ke katil. Pastu datang lagi rasa nak terberak tu... pegi lagi toilet... pun sama, duduk tunggu takde pape yang muncul. Tak terfikir pulak itu contraction, mommy pun tak monitor berapa kerap rasa nak terberak tu dtg. Tak sakit pun. so lepak2 kat atas katil ward, sambil main FB chat dgn kwn2.

Pastu dtg lagi rasa nak melepas tu, mommy dah malas nak ke toilet, only then mommy rasa itulah rasa contraction hahahaha
so apa mommy buat, mommy tarik nafas dalam panjang dan lepaskan dari perut. mommy buat berulang2 sampai rasa contraction tu hilang & continue FB lagi.hehe

dari rasa tak sakit, sampai rasa sengugut sikit, mommy buat mcm tu... memang dt hilangkan rasa sakit. betull
tips ni bagus utk ibu pertama mcm mommy ni.
Mommy buat mcm tu sampai la sengugut yg mommy kata tu semakin kuat, semakin tak tertahan, wish is sampai jam 430pagi.... baru mommy call nurse.

Mommy cakap nurse, saya rasa saya nak beranak dah ni... sakit sgt dah tak tertahan,
nurse yg mmg standby terus bawa mommy msk labour room & call my doc.
Bila check tau tak dah bukaan berapa? 10cm tau
nurse kata u boleh tahan sampai 10cm kat ward?
hehehe mommy cakap saya nk epidural boleh?
dah buka 10cm dah tak guna epidural, its wont working. within 5cm boleh la pakai epidural.

so mase tu tawakal ajew la... air ketuban tak pecah lagi, kesakitan yg sebenar ialah bila nurse dah pecahkan air ketuban, and the labour took place..... aaarrrrghhhhhhhh
masa tu teran macam nak berak katanya, mulut jgn byk bercakap/menjerit/membebel  sebab itu semua menggunakan tenaga.
keep ur energy utk push the baby.

yess.......
okey...sekian mommy dh nk balik daaaa.....

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Terberak dalam seluar

Good morning....
khamis sudah, tinggal 1 hari bekerja, lepas tu mommy cuti seminggu for CNY celebration.
Ang paw belum di pack lagi...sebabnya daddy punya la kaya, tukar duit raya rm1 100kpg and rm20 20kpg.
rm10 tadop.... mommy tanye... kenapa tukar rm20 bukan rm10?
katanya, bukan ker selalunya ai bagi rm20 kat anak buah ai?
adeiii kaya nye kamu.... u selalunya bagi rm10 ajew la...ur brother from singapore yg bagi rm20 sebab nilai matawang mereka lebih tinggi.
erk...ai lupa lah....xpe lah bagi ajew la...
and tau mommy respond apa? NO! We are expecting new baby come, and you try to pretend u r rich ya...
selalu bg 10 thn ni nak bg 20 lak..
kalau raya time, selalu mommy bagi 10 pandai pulak hubby suh cut kepada rm5 ajew.,..
berat sebelah betul.
So mungkin malam ni mommy kene peketkan rm1 sepuluh keping setiap ang paw....sib baik anak buah hubby 8org ajew hohoho

Ok, berbalik kepada kisah terberak dalam seluar ni...
semalam, mase amik abbie, sebaik ajew masuk kereta, abbie cakap "orsee oredi..." maksudnya "sudah berak" daddy cakap... "ooo koko orsee at auntie house ya" sambil meletakkan abbie kat seat belakang
mommy pun toleh belakang sekali tengok seluar putih abbie dah penuh dgn tahi dia...banyak & busuk tak hengat. mommy pun jerit la "daddy...abbie orsee dalam pant dia la"
masa tu baru daddy perasan tangan dia busuk.
kami membebel la... kenapa abbie berak dalam seluar, mommy suh daddy return abbie kt umah baby sitter suh cuci dulu, sebab kami plan to eat out.
sambil tu molot mommy ni pot pet la... tanya abbie "why orsee in the pant?, why didnt inform auntie? so smelly..."
abbie diam ajew....dia berdiri menghadap ke belakang sambil memegang kusyen kereta.
Daddy cakap abbie malu...sebab tu dia tak jawap semua pertanyaan ai.

dalam perjalanan balik, kami membebel tentang auntie & uncle. they are too much!
anak ako berak punya la busuk takkan dia tak sedar.
masa ambil abbie nak hand over kat hubby pun takkan tak bau.
dan pelik jugak kenapa abbie tak inform auntie dia nak berak.
tak pernah berlaku kemalangan terberak dlm seluar kat rumah, ini yang pertama kali.
kalau kata tercirit tak pe...ini solid.
ai bising yang auntie dah tak bo bleh handle jaga 4 org budak... kalau dulu masa hantar 2 org ajew... abbie dan che che tu. now 4... abbie, cheche, cucu dia & sorang lg budak... semua seusia lebih kurang.
ni ada hati nak jaga my newborn baby???

ai cant wait utk stop hantar abbie kat situ. rasa geram...kalau lambat kami jemput, lebih lama najis tu kat situ nanti beruam la montot comel abbie tu...eeee

bila dah cuci, tanya abbie...baru abbie cakap, katanya auntie not around, uncle around... but mayb uncle just tengok2 kan ajew... asal budak tak nangis, tak panjat tangga dia tak kisah huhuhu
kami nasihat la kat abbie, lain kali jangan buat mcm tu...dia dh besar....understand? he
 replied "understand"

pelik sungguh pelik, dari abbie lahir, kecil & membesar, dia memang terkenal dgn sifat pembersihnya, kalau berak ajew terus dia menguit, dia tak suka najis lama2 dlm pampers, sebab tu senang nak stop abbie pakai pampers...dia x selesa berak dlm pampers... tapi ni dah kenapa pulak boleh terberak dlm seluar??

kami andaikan abbie kepenatan bersekolah, naik van, dan sampai di rumah baby sitter yang kecil, tv yg sentiasa terpasang & dengan 3 orang lagi kanak2 yang membuatkan dia tak dapat tidur siang, malu nak inform auntie nak berak sebab others 3 masih berpampers.

pagi tadi  hubby tanya auntie, kenapa amik abbie semalam dia terberak dlm seluar.tak sedar ke dia berak?
are you around?
gelak ajew dgn pertanyaan hubby, she said she around, and abbie dah berak tengahhari, so she didnt expected that abbie berak lg ptg tu huhuhu

telan ajew la bulat2 jawapan auntie...
cant wait to resign and  me sendiri fetch abbie to/from skool, make sure he sleep at day time.
sebab tu sejak sekolah ni, abbie rajin terkencing malam... habis almost hari2 pulak mommy kene tukar seluar, kejut suh kencing dia tak mau bangun, malam tadi daddy angkat ajew abbie masuk toilet to shi shi.
nampak sangat dia penat huhuhu

kesian my little boy :(
today genap abbie 2tahun 7 bulan.... setiap hari mommy doakan yang terbaik utk abbie.

Sejak bersekolah, Abbie dah pandai pegang pen dgn betul, pandai dah mewarna, menyanyi , 1~ 10, ABC
memang gr8 improvement cuma he just need rest/sleep at day time.


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Wednesday, February 6, 2013

How long can you safely labor after your water breaks

Ini soalan cepu emas dari daddy semalam,
so tadi mommy gugel jumpa forum ni cafemom.com they said, kalau hospital is 24hrs.
So kalau dah pecah air ketuban, kira sempat lagi la mandi, sidai2 baju ke, packing2 baju or makan sepinggan dua sebelum bergerak ke hospital yer :D

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Lagi-lagi citer pasal pregnant hohoho

suker atie ako lah nak citer pasal ape pung kat blog sendiri, bukan citer dlm blog korank :P (weekkkkk)
hihihi
blawok ajew la mommy ni hehehe
bukan ape nye.... dah setiap hari ade ajew soalan, pandangan & komen pelik dari orang2 sekeliling pasal perut mommy, cara jalan mommy
pagi2 tadi dalam tandas dah kene tengur "eh, tak cuti lagi? bila due?"
bila mommy cakap mid march.... she replied "ooo lambat lagi."
macam tergantung jew ayat dia...

tadi lunch pegi makan mintak nasi, si kakak tukang isi nasi tu dok tenung ajeee perut mommy ni, tangannya idok le pulak diisikan nasi dlm pinggan tu...
mommy cakap, "ye perut saya besar.. (sambil tersenyum)"
si kakak ni tanya " tengah menunggu hari ke?"
mommy jawap... "belum lagi...due tengah bulan 3"
oOoo besar dah perutnya... kata kakak tu lagi...
ye baby dalam ni besar... mommy balas...
bila nak bayar duit makan, mak cik cashier tu pulak tenung perut mommy....
"erm... mesti baby boy ni...." katanya..
mommy jawap "salah...girl"
diam ajew.... (agaknya dia nk ckp..besor perut mcm carry boy)

lepas lunch, berjalan masuk opis....
kene tegur lagi.... "aiii kak, macam dah tak larat nampak..."
hohohoho
agaknya sebab dengan perut besor, jalan mcm lorry balak terlebih muatan, yg menegok pun macam dah tak tahan...bila mau bersalin.

yer...saya akui, pregnant kali ni,,,,tak same dgn yang lepas... kali ni perut memang huge.
sebab doc sendiri dah kompomkan baby dalam ni besar, ni tak sabau sangat nak wat check-up lepas raya cina, nak tau berapa kgs sudah baby baby dalam ni.

my hubby pun dah mulai risau, officemate dia baru je bersalin semalam, mendapat seorang baby boy yang bersaiz agak besar. siap hubby forwardkan gambar baby tu kat mommy.
pastu dalam kereta semalam, daddy tanya soalan cepu emas "mommy, boleh ke u labour normal baby nanti?"
ai risau pulak.... i heard my officemate bercerita tentang Jasmine (dat lady yg beru bersalin tu), dia pecah ketuban malam hari, pastu sempat mandi and baru pegi hospital. pastu she can't bare the pain and go for ceaserian. must be expensive right.
kata hubby lagi, jasmine berbadan lebih besar dari mommy, mommy ni kecil aje...
berapa lama dari ketuban pecah sampai process bersalin tu? tanya daddy...
mana ai tahu, sebab last deliver, doc yg pecahkan ketuban sebab dah buka 10cm jawap mommy.
alamak... hubby ai pulak terlebih worried, mommy macam biase la... jawap " its ok, i try push, i just need more rest & energy to push" i need to eat kurma
itu jawapan mommy sebab masa abbie dulu, mommy lupa makan dinner, last meal is lunch, tp mempunyai tenaga utk meneran di awal subuh hari sebab makan kurma.

So tau apa daddy jawap, ok... i will be there in labour room with u, today no need to cook dinner, we eat outside... u need more rest.
hahahaha ai loike!
and mommy replied, thats y this time i hope to deliver day time, so abbie masih di rumah baby sitter and daddy boleh teman mommy dalam labour room.

dan part yang paling best sekali is, as you all maybe know, our 4th wedding anniversary is coming... kira2 ai counting baby born & anniversary together.
daddy said, lepas u bersalin, ai hadiahkan u gelang emas... (sambil letak 2 jari kat tangannya... tanda kelebaran gelang itu) tapi harap2 u deliver normal so can save money. kalau Cz 1 jari ajew hihihihihi

Itu lah kata2 perangsang dari daddy yang selalu membuat mommy tersenyum...
masa dapat abbie dulu pun macam tu... daddy cakap kalau susu keluar, berapa grm emas pun yg u nak, ai akan belikan... terus susu badan ai keluar...kan...
masa nak lekat baby ni pun sama, kalau u dapat preggy, lepas 1st trimester ai belikan u mesin jahit... fuhhh bersungguh2 la mommy menjaga kandungan ni.

kata2 perangsang tu sangat2 diperlukan utk ibu berisiko macam mommy ni

kandungan pertama: gugur 9minggu
kandungan kedua : pre-eclempsia
kandungan ketiga : gugur 11minggu
kandungan keempat : big baby
kandungan kelima: harap2 mommy tak serik lagi ekekeke

kawan2 pembaca blog sekalian, marilah tolong doakan mommy ni bersalin secara normal dgn selamat & baby sihat & sempurna.
Nebes mmg nebes, tapi sifat gambateh tu memang sinonim dengan mommy.
Hanya pada tuhan mommy berserah.


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

kompom!

ape yang kompom nye? hehehe

kompom kali ni sekali lagi mommy berpantang dgn omak den sendiri di rumah den sendiri selama sebulan... ke 44 hari? bergantung pada omak den... jemu dia balik la...
Semalam call emak, emak yang sebelum sakitnya kata boleh jaga 2 minggu ajew..
tapi bila adik bongsu aka anak kesayangan dia tu bakal stay kat umah mommy lepas raya cina ni, terus dia setuju nak jaga sebulan... :P

emak ni sebenarnya tak kisah menjaga anaknya... katanya bukan berat sgt jaga orang dalam pantang, tp berat baginya nak berpisah dengan adik bongsu tu... padahal adik tu dah berbini, dah 26thn kott umurnya... adeiii
hubby dengar gelak ajew.... dia kata mak you tentu sudi sebab adik you stay sini sekali.
Dia pun dah tahu perangai omak den yang tak leh berpisah dengan anak bongsu nya.
Apa pun alasan, mommy bersyukur & happy sebab sekali lagi dapat berpantang dengan emak sendiri..
i lap u emak!!
so duit upah yang mommy plan nak bagi ke confinement lady tu dapat ke omak den ler... buleh la dia buat shopping kat kedai emas :P
and kompom sepasang kain sutera mommy dah ready kan utk emak, buleh buat pakai time raya nanti...
(kain sutera tu actually for me, but i tak berapa suka design abstract tu.... ai peminat batik sutera tau :P )
so memang rezeki omak ngee~

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Tuesday, February 5, 2013

shopping shopping last min shopping

Hehehe macam best ajew tajuk entry tu kan :P

Geram daddy kalau terbaca entry ni, mak dtg ghumah, daddy yg kne blanje, pgi keje hari2 makan sesama, daddy yg bayar, pegi shopping, daddy yg byar, bill enpown, semua utilities ghumah daddy yg settle. abis tu duit gaji mommy buat ape?
sampai daddy kata daddy tadop duit baru mommy cakap mommy ade duit :P
tak puas hati daddy, asyik tanye berapa duit mommy dlm bank ni? hahaha

Tadi daddy cakap daddy jual sikit saham company, katanya saham tgh naik, elok jual...
then daddy said nk bg mommy 500 dr hasil jualan saham tu....
dalam hati mommy cakap YEAY!!!
kat mulut mommy buat2 jual mahal hahahaha

Nak shopping kain DC dr US, mommy tengah berehat dr menjahit, kain yg ade tu pun dah tak terjait. memang dah tak larat. Nak tunggu hari ajew dengan debor.

So ade satu ajew barang dalam mommy newborn wishlist yang daddy dah granted very long tapi mommy tak beli2 lagi.... iaitu SSC. Yes memula mommy dah ada pilihan di hati iaitu orbit carrier yang munge2 cinte tu, tapi makin lama tengok makin rambang mate... tambahan pulak kawan mommy cakap she oso have exactly same like dat, maknanya itu adalah stock lama.
so kalau boleh mommy nak yang latest design la, alang2 beli mahal kan hehehe
unless kwn mommy tu nk letgo murah, kalau murah...design lama ke, 2nd hand ke mommy tak kisah :P

So tadi mommy usha SSC dr "BigEYE shop" kwn FB mommy yg recomend kan page ni..
memang mengancam la design dia dgn rege yg berpatutan....
harap2 kali ni pembelian mommy menjadi, lepas tu tanak dah cuci mata... nanti lagi rambang hohoho

nanti kalau dh jd beli, mommy buat tayangan perdana kat sini key :P

p/s- owh mommy terlepas deal utk minggu ni, kene tunggu minggu depan pulak huhuu

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Janji melayu.... like this lorrrr

its about my confinement lady yang mommy cakapkan dulu...
tetiba tadi dt PM dr adik dia (my fren) yang sister dia tak jadi jaga mommy during confinement.
Atas apa alasan, mommy pun tak tahu...
Kebetulan hari ni mommy g keje tak bawa wristlet, so tadop enpown, tadop IC, tadop money...
mujur la satu company dgn hubby, duit mkn xde la riso sgt.. mmg hari2 d sponsor hubby :P

Berbalik dgn confinement lady yang cancel kan tadi, my fren kata nk suh kakak dia call mommy, mungkin nak suh cakap reason why. Since mommy tertinggal enpown, mommy ckp xpe la.... dah org tak jadi/tak mo/tak dapat nak jaga , apa pun alasan yang di berikan, mommy tetap tak leh paksa dia jaga mommy betul tak?

Last saturday, mak, kakak, adik & adik ipar datang, mak ada cakap, mak dah sihat , biar mak ajew yang jaga mommy dalam pantang, tapi sebab mommy dah janji dgn kakak ni nk hire dia, mommy ckp tak perlu lah.. tak baik la kan, dah janji tak baik mungkir janji.
Tapi last2 kakak tu pulak yang tak jadi huhuhu

So, balik nanti mommy kene la call emak, mintak dia jaga mommy huhuhu
memang kalau ikutkan tak mahu la bayar org luar kalau ahli keluarga sendiri sudi menjaga.
Mommy cakap dengan hubby, hubby cakap... itulah janji melayu....
my hubby memang ade sedikit pandangan serong dgn org melayu... tak kira la kontraktor, developer, mekanik, ape2 la... kalau boleh mmg susah dia  nk deal dgn org melayu sebab dh byk kali terkena.
So this time dia cakap lagi.... tu la janji melayu.... org cina tak buat mcm tu....
Mommy balas balik, ye la...janji melayu janji kosong, janji org cina, dia mintak deposit, kita bg deposit, kalau dia yg cancel dia kena byr double hohoho
org cina bijak..... mommy jawap sinis....
nak buat camner....itulah hakikatnya, nak komen lebih... kwn mommy tu org tengah ajew...

Sempat la mommy cakap, confinement dgn emak sendiri jugak yg terbaik lalala~

sekian.


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Alaa.... missed flight pulak huhuhu

Check status pagi nih... huhuhu 
patut la delivery took 10 ~ 14 days :(
Sabor ajew la 


Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Monday, February 4, 2013

Kulit jadi hitam bila mengandung

Ade tak mommies sekalian yang mengalami masalah yang saye hadapi ni?
Mase preggy kan Abbie, takde banyak pun komplain dari molot murai mommy ni, bak kata org takde masalah besar sangat la selain kaki bengkak sedalam 1inci, pastu dah last2 tu darah tinggi dan sedikit kehitaman di kulit leher tu. So not much attention needed la.

For 2nd time ni, dari mula dgn morning sickness sebulan batuk2 teruk sampai hilang berat, pastu masalah keputihan yang on/off (adeii penat dah...tunggu lepas bersalin ajew nanti mommy makan alfafa gerenti hilang)
Alfafa ni selain  menambah susu badan, ia juga membantu merawat masalah keputihan. Cuma sebab mommy preggy, tu yg tak berani makan, habbatusda pun ada kat ghumah tu, tunggu baby 2minggu baru mommy start makan habbatus sauda & segala macam herb yang ada.
Selain hidung yang semakin mengembang (kata mak mertua saya) hohoho
Badan pun kembang, kulit ketiak & celah peha pulak menjadi gelap...
eee tak chantik!
Kata orang biase la tu, pembawakan masa mengandung, nanti dah bersalin hilang la.
I sungguh la x selesa ,so I gugel punya gugel...
ai jumpa satu forum, oOooo ade jugak moms yang mempunyai masalah mcm ai
mereka sarankan guna sabun ratu perawan...berkesan katanya, tak harmkan even guna time preggy & boleh jugak merawat keputihan...
Tapi mana nak carik?

Sehingalah minggu lepas dok sembang2 dgn kak Zils, clerk ai dulu yg terkenal dgn product kecantikan/kuruskan badan dsbg, dia sarankan ai guna sabun Mukjizat cam kat bawah ni. So nanti balik ai boleh terai sental kulit2 yg hitam tu....huhuhu



Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Ngantuknyerr

Adeiii serius ngantuk giler ni + perut dok mengeras ajew ni huhuhu
Ni pun tengah dok mengeras giler, sambil ngantuk, sambil layan perut keras, sempat lagi mommy cuci mate utk kitchen gadget.
Serius, sebelum mommy resign ni,  mommy nak shopping & penuhkan wishlist dulu..
Ni ada yg mommy kenan benar dihati esp veggie twister ni, ade sesiapa yang nak order jugak ker?
Tapi sebab CNY dah dekat, lepas CNY la mommy order.
Ade sesiapa yang nak join? meh ler.....
Details kat link bawah ni hohoho

http://oharameanfamily.blogspot.com/p/pre-order-kitchen-gadget.html

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E

Sup campuq versi mak buyong yang tak larat :P


Last saturday mak, kakak, adik & adik ipar datang bertandang ke rumah. Mereka datang membawakan makanan yang mommy idam2 nak makan, iaitu Sambal Taun Kulit Lembu dengan terung pipit & Daging Kijang masak kicap...pergghhhh memang meveles...
Tu yang sampai tak sempat nak snap photo tu... makan menambah tak hengat :P
Mommy pulak tinggal masak nasi, masak sayur kailan ikan masin, sayur campur dan ikan selar goreng untuk si budak tecik tu (Abbie & Adam).
Tak cukup dengan itu, mommy buat lagi bubur pulut hitam (ingat nak letak durian, tp sekarang musim limau cina, so durian tadop la...) and kakak bawa pulak cempedak sebiji...wah wah wah...
Sabtu tu dah jadi macam pesta makan.
Mereka balik hari sebab nk p melawat anak kakak kat Karak nun, so sebelum balik kami order 2 keping Dominos Pizza... makan lagikk :P

Esoknya ahad, terus mommy jadi malas nak masak, tapi en hubby ni suka sangat air tangan mommy ni.
Dia sendiri tak pandai masak :P
So mommy ni memang dah tak larat nak berdiri lelama kat dapur nun, sib baik sink rendah, boleh ler buat keje, potong2, cuci pinggan sambil duduk kat kerusi.

Hasilnya, lunch semalam mommy masak nasi, tauki goreng & sup campuq ni.
Kami memang dah lama tak makan pedas di rumah, sebab makanan Abbie, makanan kami jugak..
kan senang....
Daddy kata, sejak Abbie dah besar ni, senang jaga makan dia, makan sekali dgn menu kami hihihi

                             
Mommy potong jagung 4 bahagian, 2 masukkan dlm sup ni, 2 lagi simpan utk masak lain x.
Half carrot potong panjang2 bagi mewakili rumah oren, sejambak broccoli mewakili rumah hijau, jagung tadi rumah kuning, japanese mushroom & japanese tofu mewakili rumah cream & homemade prawn ball sebagai sumber protien makanan laut dalam sup ni
Mommy tambah sikit ikan bilis stok & bawang goreng & secubit garam... perghhhh
lazat, manis & berkhasiat sup ni...
seperiuk habis d makan kami ber3.

Nak buat prawn ball ni sangat la mudah
siang prawn tadi & cincang halus, campuqkan dengan 1 or 2 tbsp tepung jagung  & secubit garam, bila kuah dah mendidih, buat bentuk bulat/ball dan campakkan dalam sup.
Bila dah masak ball tadi akan terapung.
Sama la jugak dengan nak buat crab,fish, or meat ball.
Sebab Abbie adalah hantu fish ball.
Makan dalam bentuk ball nie lebih mudah dari makan udang sebijik2...lambat dikunyahnye hohohoho

Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E