How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Monday, December 31, 2012

Our current headache

Lepas satu, satu perkara yang membuat kepala kami berserabut memikirkannya...
Kalau last week kami serabut memikirkan tentang transportation Abbie ke skool (glad we manage to solve it by no choice to take skool van transportation service huhuhu), pastu kelmarin hubby call baby sitter asking for new fees this month, dia kata she cannot reduce the price... since Abbie still sent to her early in the morning.
Okey..our fees to baby sitter currently is RM580, skool fees is RM285 (incl. transportation) tak termasuk lagi kalau kami sent 2nd baby RM500. She only can give us discount RM80, so we still need to pay her 500. Kalau 2nd baby kami hantar jumlahnya RM1285 sebulan. Ini tak termasuk bekalan pampers & susu formula (we afraid she will not support CD & cannot handle ebm).
So banyak sebab why daddy said , mommy need to resign after deliver 2nd baby, even after had salary increment.

Pastu recently, belakang Abbie ada bintik2 merah (nak kata gigitan semut, dah almost a week biji2 tu tak hilang) ia biji macam chicken pox tapi tak pasti (mungkin chicken pox sbb Abbie ada amik vaccin) so kami just sapukan calamile losen kat blkg tu. Kalau gigitan semut, ia just bintat & esoknya hilangkan....
Baby sitter never said a word about that... is either she not notice or never bother about his back.

Pastu last few days Abbie asyik kerdipkan mata kirinya esp bila tengok TV or Notes.
Macam rabun silau, kami ingat ada habuk dalam mata tp takde. Daddy kata Abbie rabun warna, and I said NO.... we play with colour stick, Abbie manage to segregate the stick ikut group colour.
We worried his left eyes not functioning but he can see when we do test by close 1 side of the eyes.
Bila bermain his eyes ok. Kami suspect he watch TV too much with close distance kat rumah baby sitter.
Rumah baby sitter sangat kecil even double storey, the hall size is half from ours. And she ON the TV about 24hrs a day. Thats worried us, esp daddy sampaikan malam tadi tak tidur & mengejutkan mommy at 12mn (i m not sure... talking about his plan).

Tetiba daddy plan ask to stop sending to baby sitter effective 1st febuary and he ask mommy to take unpaid leave to take care Abbie. Aiyooo yoooo
Macam ini company dia punya la.... mommy terkejut, the reason is dia tak rasa comfy to sent abbie there anymore. He said, even if we inform baby sitter not to ON TV but how we ensure she will comply?
Kalau dulu, asal kami cuti, pun daddy lebih suka sent to baby sitter, but today,,,,,daddy kalau boleh suh mommy MC ajew duduk rumah jaga Abbie.
We plan to give notice to baby sitter this month & last sent Abbie on 28Feb. March, kalau mommy belum bersalin, daddy ask mommy to take 2 weeks leave until deliver. Dalam confinement mommy tender resign letter.

Adussss... thats very clear daddy punya direction & plan.
Tadi meeting pulak, my bos pening sebab tak cukup head count if Annie go for confinement... he make a joke "annie, we may need to ask u work from home la during confinement..." hahaha
ako gelak ajew...sambil dalam hati berkata...tak tahu ke ako plan nk resign... kesiannya...
they come out temp solution just for 2 mos until annie come back huhuhu
pity them but pity me too
its very difficult to find good baby sitter yang boleh jaga anak kita ikut cara kita.
Hantar nursery too young & macam2 kes kita dengar, hantar kat rumah pulak...asyik disuruh budak tu layan TV ajew pun tak bagus adoiiiiiiii

Kalau ikutkan hati sayang mommy nak resign... tapi kalau dah safety concern take place, rasanya terbaik resign jaga anak sendiri kan.... jaga ikut our own way... hati pun senang anak ada depan mata...

At the end of the discussion last nite, daddy sempat berpesan, mommy stop shopping ya, save money since you gonna resign soon... aiyooo yooo

Salmon steak with teriyaki souce


"....Yummy...yummy...yummy.... to my tummy....tummy...tummy...
.....yummy...yummy....yummy...to my tummy...tummy...tummy....
.....Salmon! I love salmon......
....'cause it's yummy....yummy....to my tummy...tummy...tummy!!!..."

hehehehe ini adalah salah satu special dinner kami last weekend, masa zaman Abbie dulu kerap juga mommy makan salmon, but this time kurang pulak sebab mengenangkan salmon mahal lah...
Tapi pasal dah lama tak makan, daddy belikan kat market dengan harga RM18 seblock. Tapi memang superb fresh. Tebal..kalernya pun oren ajew kan.....

Mommy marinate this salmon block dengan teriyaki souce almost 6~8hrs pastu bake dalam oven dengan suhu 180C selama 30min. Bergantung kepada kesukaan anda...macam mommy tak suka makan mentah/half cook so masak lama sikit. Ade jugak yang tanya, kuali happycall ko dah sampai ker?
Belum lagi...nak masak salmon tak perlu pakai kuali happycall or any pemanggang special, guna oven kokak pun boleh, is either naked grilled or wrap with aluminium foil. its up to u.
Pastu dressing macam broccoli, carrot, potato & corn tu rebus/steam la sampai empuk. Masa merebus tu letakkan secubit garam (optional).
Ha...bila siap, makan macam tu ajew...takyah letak apa2 sos lain...sedap!!!
Menu seimbang & sihat & simple :)

Homesewn pajamas for Abbie

Last weekend mommy merempit lagi dengan en. nv50 since kami tidak kemana-mana pun. Nak berhoholiday takde mood since musim hujan & mommy pun sarat. So kami just spent time kat rumah, cooking for family, menjahit & wash coming baby stuff hehehe
Terlalu awal ke mommy mencuci ni? tak kisah la... memang nampak  2nd baby pun dah macam excited nak dapat 1st baby. Semua pakaian dah mommy siap2 kan 1 box, CDs 1 box, bedding set 1 beg besar.
Since cuaca sangat cantik last weekend, mommy manage to wash 1 box CDs (alhamdulillah semua dah kering) tak de la lama sangat nak kering kann.... bedding set pun dah kering.
Tinggal 1 box baby clothes ajew belum cuci (maybe next week pulak :P)

Daddy yang tolong sidaikan CDs ni.... sebab mommy dah terbongkang kepenatan tdo dengan Abbie, katanya...banyaknye CDs mommy, no place for me to hang... bila bangun, mommy hang betul2,sepit comel2 mcm ni ha...banyak ajew ruang.....
Seronok tengok koleksi CD yang pelbagai corak kat situ (lebih seronok sbb homesewn by mommy sendiri).
Rasa nak tambah lagi (kali ni nak buat dgn PUL jenis poket pulak) tapi tah bila mood menCD tu dtg balik...
cuti menjahit CD lama sgt terus malas nk sambung hohoho

                                           

Weekend ni mommy menjahit cloth pantylinear (mommy buat baru 15keping) kali ni dengan menggunakan bamboo velour (sblh dlm), bamboo sbg soaker, & cotton sbg lapisan luar. material yg sama mommy buat menstrual CP, cuma hanya menggunakan 1 layer soaker sahaja. Cute!

Pastu mommy gunting kain yang naynay bagi last 2 weeks (ingat tak masa kami blk BP last 2 weeks, my MIL ada bg 3 jenis kain knit cotton, 2 design for girl & this strip mcm banduan for Abbie)
Mommy nak buat pajamas, this is 2nd time mommy terai buat t-shirt sendiri... Alhamdulillah lebih banyak improve dr yg 1st trial. Pant tu memang dh perfect (cuma daddy request lain kali letak getah kat kaki), cuma kolar tu ajew need a bit more improvement. So far memang puas hati, Abbie pun suka, mlm tadi terus dia rasmikan lepas kering dari jemuran. Knit cotton adalah kain t-shirt yang sangat lembut, meregang & sesuai utk buat t-shirt esp pajamas.
Masih ada lebihan kain, mungkin mommy akan proceed dengan seluar & t-shirt lengan pendek pulak ngeh ngeh ngeh,,,
Oooppps...jangan kata baju macam "prison break" tau hahahaha

Pastu semalam manage to go Mydin, mommy beli 9" zips utk buat wet bag. Wet bag bakal digunakan utk simpan CDs bila kita outing. dapat 2 keping jadilah :)

Friday, December 28, 2012

Bread is unhealthy?


Ramai juga yang berkongsi tentang "unhealthy bread" ni, mommy tanak komen lelebih la kat sini, kang silap2 kene kutuk pulak kat wall org lain huhuhu

Apa pun mr google boleh membantu anda utk mendapat maklumat lebih lanjut.
Yang penting, tepuk dada tanya selera, nak teruskan ke tidak, sebab ramai jugak yg berilmu, yang tahu, tapi tak mahu amalkan.... ade jugak yang memperlekehkan "roti pun tak sihat, silap haribulan nanti keluar pulak artikel "water is unhealthy" " hohoho
apa-apa pun itu diri anda, itu kesihatan anda, kalau sakit pun pakai medical card anda (kalau ade).

Kat sini ada disenaraikan  14-healthy-foods-that-are-actually-bad-for-you.

So mommy ni memang dah lama terdetik, dan now semakin berdetik2 nak letak gadget ni dalam wishlist.
Cuba teka gadget apa?

Bulan lepas (Dec) mommy dah tambah 2 gadget iaitu waffle maker (dah rasmikan pun ) dan Double Pan Happy Call Multi grilled (tunggu barang belum sampai lagi huhuhu)
So mommy ingat nak letakkan "bread maker" dalam senarai wishlist gadget dapur mommy.
Memang dah lama di suarakan hasrat ni kat daddy, cuma memandangkan mommy ni kan sibuk (konon2 sibuk) daddy kata kalau mommy dah tak kerja baru boleh beli, Abbie memang suka bread, daddy pun sama... nanti meimei keluar pun tentu suka bread kan....
So kalau ramai family member, mommy pun dh jd surirumah yang punyai masa menggunakan bread maker tu, daddy kata baru berbaloi memilikinya. Daddy tak nak nanti beli pastu dok tersimpan dalam kotak/kabinet... rugi! So fakta/artikel yang sahabat kita share kat group HSFFYB ni akan digunakan sebagai MODAL utk menarik daddy membelikan nya hohohoho

Lepas tu, soya maker pulak, pastu yogurt maker pulak, lepas tu lepas tu lepas tu ......
daddy pun leteq 48jam berturut2 kat mommy...katanya MOMMY INGAT DADDY CHOP DUIT KERRR hahahahaha
amik ko <verangan tak salahkan> :P

no others choice huhu

ini kesinambungan keserabutan kepala pagi tadi, td hubby cakap dia manage to call skool Abbie,
its not possible to delay abbie skool session (so takkan nak burn RM700++) yang kami dah bayarkan...
So option #2 is guna skool punya van, katanya utk 1 bulan fee 1 way only rm40, 2 ways rm65 tapi takde assistant. Dengan kata lain, driver tu la yg drive, handle kids dlm tu & turunkan budak (huhuhu...)
Daddy tak boleh nak risk kan mommy yg tgh sarat preggy drive for long distance & kelam kabut.
Daddy punya flexi working hours but he so tide up with his meeting & report , mommy pulak working hour x flexi, dtg lambat kang kene hentam, blk awal kene hentam, mia lagi la... tp keje mommy tak le sebusy daddy (kalau tak takkan ada masa main fb & blogging pulak :P )

So he willl talk to baby sitter utk make sure Abbie naik van dengan selamat. (I have to trust her & the van driver), and pray pray pray for Abbie safety.

So, this evening need to talk to baby sitter tentang fees Abbie bulan january.
Hubby kata, its hard to find new baby sitter (seems like we give up with her, even she take good care of our son). ...rasanya hubby macam berbelah bagi nak suh mommy terus bekerja atau resign. kalau tak takkan terpacul idea nak suruh mommy cari new baby sitter hohoho

Daddy cakap, kalau baby sitter tak nak turunkan harga (since we sent abbie halfday now) just pay her full as current we pay. Erm... I told hubby, just ask her how much she want... incase she ask us how much we willing to pay, we reduce la rm100 (kira dia tetap untung lebih la....) since asal tanya berapa fees baru, she keep saying will discuss with her husband....grrrrr

Kalau ikutkan hati mommy, hari ni jugak mommy nak tender surat resign, effective 1st febuary haahaha amik ko! Nak sangat 1 month notice kan.... kalau ikutkan mulut jahat mommy ni, nak aje cakap, we care about your pocket money, we want to sent our baby to u, kalau boleh 2nd baby pun kami nak hantar, tapi kalau u tak mahu help us, why should we help u??
Tapi akal waras mommy masih berkuasa, mommy let daddy do the talking, daddy more professional

Bagi mommy, kalau hal safety anak2 jadi pertaruhan, gaji mommy yang byk tu pun mommy sanggup let go, gaji daddy bukan x cukup utk sara kami kan...
Mommy memang nak & tak sabar sangat2 nak duduk rumah, jadi seorang ibu yang menjaga & mendidik anak sendiri. Yes, day by day i semakin miss my darling son esp bila dia selalu cakap tak mahu baby sitter.
I m not strong mom.... nanti kalau ada adik comel keluar, lagi la berat macam kapal selam mommy nak tinggalkan huhuhuhu

Pagi-pagi kepala dah berserabut huhuhu

Good morning & salam friday,
memula mommy bangun dengan perasaan yang happy sebab dapat buat breakfast utk Abbie & hubby, pastu sempat jugak potong kain utk buat CP.
Pastukan time hantar Abbie ke rumah nanny, terus kepala kami berserabut sampai sekarang
berserabut mencari solusi...how how how???

Apa yang membuat kepala kami seperti benang yang berpintal??

Ni gara-gara baby sitter tetiba pulak cakap hubby dia tak boleh hantar & jemput Abbie ke skool.
Sebelum kami register, few month back kami dah tanya, boleh tak? Dia kata boleh... dia siap cakap lagi yang baby satu lagi pun akan ke skool for full day next year.
Tapi bila pagi tadi hubby ingatkan yang next week Abbie dah start skool & we want to confirm the new fee we should pay her this month, dia cakap hubby dia tak leh hantar & jemput sebab kadang2 hubby dia kene keje.

Ha?? what?? keje ape pulak ni? Ade pulak dia suruh Abbie naik transportation yang pihak skool sediakan.
Its not about money, its about safety la. We so worried how to let Abbie naik van skool dengan usia yang sangat muda & cakap pun tak terang. Memang jarak skool dengan rumah baby sitter sgt la dekat, tp kalau naik van bukan ke depa kene pusing satu taman (silap2 bertaman2) utk pick-up other kids.
Bimbang Abbie jatuh dalam van, abbie panjat sana sini ke..... adooiii

Now my job is to list all the option available.
Nak resign, mommy need 1month notice, nak terminate baby sitter pun need 1 month notice. haiya...
Baru ajew semalam dapat salary adjustment, daddy pulak cakap, kalau increment byk bulan dpn, mommy tetap nak resign ke? cam sayang pulak tengok figure salary macam tu...
Tapi kalau dah jadi case macam ni, rasa nk resign 24jam.. tapi daddy tetap waras, katanya resign after/dlm pantang so dalam pantang mommy tetap dt gaji.

So sementara nak tunggu habis pantang ni, mau sampai bulan 5/6 ni camne?
Daddy kata nak call up skool to postpone Abbie skool start June. Daddy rela burn 1 month skool fees (1 of the option).
Another option is mommy kene dtg lambat to work to fetch Abbie at skool & cme back to fetch Abbie to bs. (OMG Kajang-PJ bukan dekat tau nak ulang-alik mcm tu huhuhu)

So we need to list more option to consider.
YA ALLAH pls guide us, we wanted the best for our son, esp for his safety.
Masa dah semakin suntuk, next week ajew lagi huhuhu


Thursday, December 27, 2012

Saya nak jadi ibu yang lebih baik dari semalam :)


** entry yg dibuat disaat mata saya ngantukkkk sangat2.... dah 2 malam tdo tak lena, mlm td black-out for few hours <panas betul> tak bley tdo huhuhu

Tengok kat wall FB ramai betul kengkawan yg share this picture, memula tak amik port pun... tapi sebab dah buhsan & ngantuk giler tadi, rajin jugak tangan ni meng"click" gambar ni & baca whole story yang di sharekan... ermmmm
Alhamdulillah saya bukan macam tu....
Dulu ya, masa bujang, masa belum punya anak sendiri, saya pantang tengok  rumah bersepah, berpasir, dapur tak tersusun kemas, macam2 lagi lah kesempurnaan yang saya nak. Saya akan marah anak2 buah saya kalau sepahkan or koyakkan novel saya, buat bising dsbg.

Tapi bila dah punyai anak sendiri, dengan secara automatik nya saya belajar utk menjadi seorang ibu... Ibu yang penyayang (eh bukan senang tau nak melahirkan anak ke dunia ni) nak bagi lekat kat rahim tu pun kene melalui proses keguguran dulu <sedih, kecewa> bila dah keluar tak kan sesenang ajew ko nak herdik, ko nak pukul ko nak tampar anak tu... Itukan apa yang ko nak sangat dulu... permata hati yang keluar dari rahim sendiri, penyempurna & penyubur kasih sayang antara suami & isteri.
Dengan adanya anak sendiri segala kepentingan diri sendiri dah tak kisah dah... janji hak anak, keperluan & kehendak dia dipenuhi. Mak belakang kira.... mak pakai baju beli kat market pun tak pe, anak kene pakai baju yang selesa, so kene beli dari kain yang betul2 lembut.... selesa utk dia.
Dengan anak jugak, kalau mommy declare nak buat perang dingin dengan daddy pun tak jadi, anak2 menjadi perapat hubungan kami :P hohoho

Sanggup mak ni tak shopping time grand sale sebab nak pastikan tiap2 bulan duit susu,pampers, baby sitter & saving anak cukup. mak takde saving takpe, anak mesti... <sebab nak ajar dia menabung dari kecil> tak nak dia susah macam mak ni dulu, bila takde saving, time nak masuk U sibuk nak kene pinjam PTPTN pastu bila dah keje buat2 terkejut dengan interest yang tinggi, pastu dah kata jadi beban. (dalam hati tak pernah salahkan mak abah dulu sebab mereka mmg susah kann...)

Bab rumah, yang kalau weekdays memang macam tongkah pecah, nak jalan pun asyik terpijak toys sesaja, bukan tak mahu kemas, tapi tu lah....bila kemas, si kecik tu cepat ajew punggah balik, dia mcm cabar kita, lagi kita kemas, dan dan masa tu jugak dia punggah balik, nak marah? kan dia budak kecik.... silap2 dia yang marah kita sebab dia kata "dont keep mommy" dia suka tengok toys dia sepah2.... 
Dah salah kita jugak kan , siapa suruh beli toys banyak2... memang beli utk dia main kan... :P
Kalau dengan daddy dia buat mcm tu, daddy amik rotan, suruh dia sendiri kemas toys yg dia sepahkan... kalau dia melawan daddy rotan sekali kat kaki... aduih... mommy tengok cam nak nangis, tapi itu cara daddy ajar anak, its work....Abbie amik toys satu per satu dia kemas, ikut arahan daddy... <tersentuh hati mommy melihatnya> 

Daddy memang tegas, tp alhamdulillah recently dia sudah jarang sgt menggunakan rotan instead we use "time  out" . Anak tak sakit, hati kita pun tak marah sangat. 

Kalau mommy tengah masak/cuci pinggan, si kecil ni sibuk jugak nak main air, dari mulut asyik membebel takut dapur basah, pinggan pecah, daddy sediakan besen kecil, isi sedikit air & biarkan dia main dalam toilet tu (kami monitor la) make sure lantai bilik air tu ada sticky mat supaya baby tak tergelincir. Kan.... dia happy, kita pun happy, bil air banyak? lantak la janji bahagia.

Si kecil selalu punggah barang dari kitchen cabinet? saya biarkan ajew... asalkan saya sudah pastikan barangan tajam macam pisau, barangan mudah pecah, barangan beracun tidak berada di kawasan yang rendah & mudah dicapai oleh si kecil... biarlah dia nak main periuk, sudip sampai ke depan asal kan dia bahagia. Make sure gate & grill pintu sentiasa berkunci, kalau kita busy kat depan pun, takde la dia keluar or orang asing yang masuk dalam. Rumah bersepah biarkan.

Bila nak kemas rumah macam tu?
Time dia take nap petang tu, kita susun la toys dia balik...
time dia masih tidur, diawal pagi bangun la sapu hall/vacum & mop. kemas2 apa2 yang tak boleh buat siang tadi.
Kalau dia sibuk nak kacau kita sidai baju/lipat baju.... jangan anggap ia kacau, instead kata tolong mommy... ajarkan dia... sedikit sebanyak dia tahu berdikari soon.

Saya terkejut bila last weekend, kami baru balik dari kampung, as usual hubby will unload bag from car, macam2 ada... Abbie pun tolong carry sama... yang berat2 pun dia angkat..."ami...heavy" katanya..huhu
siap unload dr kereta, tau apa dia buat? dia unpack pulak barang dalam bag, dia keluarkan pencuci muka,pembersih wanita & berus gigi mommy dia bawa ke dalam toilet & susun kat rack.
YA ALLAH terkejut but happy mommy tengok kaletah Abbie, dia buka compartment yg bsr pulak keluarkan teddy bear dia , letak kat hall, baju2 dia simpan dlm rack...
mana dia belajar?? Mommy tak pernah suruh pun,....
dia belajar dari pemerhatian dia, setiap kali baru balik dari kampung, itu lah rutin yg mommy lakukan....
Hati saya tersentuh hiba but happy.

Saya suka gunakan pendekatan, biarkan apa dia nak buat asalkan tidak membahayakan diri sendiri. Tapi sebelum tu tugas kita sebagai parent, make sure barangan merbahaya/beracun/mudah pecah atau apa sahaja yg kita tak mahu dia pegang/main diletak tinggi2 /sukar dicapai.
So takde issue marahkan anak pecahkan cermin mata, main lipstik sampai patah, rosakkan remote tv , tumpahkan bedak satu botol dlm rumah dan sbgnya sebab itu berpunca dari kecuaian diri kita sendiri.

Satu jari kita point kesalahan kepada anak kita, 3 lagi jari menunding kesalahan kepada kita (tak caya cuba buat sign tunjuk tu :P)

So sebelum marahkan anak, berfikirlah... susahnya nak dapatkan dia, nak lahirkan dia, nak besarkan dia, dah besar takkan sesenang kita nak pukul dia, marah dia.
Sebab tu saya menjadi mommy kesukaan Abbie, daddy menjadi orang yang selalu disuruh "go away"
dalam rumah saya, saya menjadi pengaman/pembela, manakala daddy menjadi pembentuk & pengajar disiplin. (saya tak suka guna perkataan menghukum) sebab kami tak menghukum sebaliknya kami mendidik.
Akal masih menguasai emosi.

Bila si anak buat salah, kami suruh dia mintak maaf, amin (salam) & bagi kiss & hug.

Alhamdulillah, kalau dibandingkan saya dulu yang agak tegas & pemarah, sesudah ada anak sendiri, saya rasai yang saya berubah, nak berleter pun takde. Tapi hidup ni memang mcm YIN & YANG
Kalau si isteri tu tegas, suami jd pelembut, kalau si isteri kuat leter, hubby pendiam/pendamai.
Dirumah, suami saya sangat tegas & kuat leteq (mcm mak nenek) so secara automatik saya jd pendiam & lembut :P
tak percaya???? lantak korank la hohoho :P


**** meraban punya meraban tulis entry ini, jam dah menunjukkan pukul 5ptg... hahahaha sat lagi dah nak balik.... okey, saya chow dulu, sekian perkongsian pengalaman keibu-bapaab dari saya. Bukan nak cakap saya sempurna, tapi saya masih belajar utk improve menjadi ibu yang terbaik, yang lembut & manja dgn anak tetapi tidak terlalu dimanjakan sehingga anak tak boleh ditegur pulakkan... jadilah seorang ibu yang wasatiah, penyayang, pemaaf & boleh menjadi sahabat kepada suami & anak2 INSYAALLAH :)




Gaji minima berkuatkuasa 1 jan 2013


Good morning... saye baru ajew balik dr briefing tentang penyelarasan gaji minima ni, al maklum keje swasta. Sebenarnya penyelarasan ni utk pekerja operator pengeluaran yang berkelulusan SPM tak kira local/pendatang asing. Pagi2 jam 9pagi dah memenuhi Malaysia Hall, ada juga yg ke Auditorium.

Bos suruh p, kami p ajew la.... ikutkan malas nak layan..... rupanya ada udang juga disebalik mee yang mereka bagi,.... org mcm saye ni pun terkena tempiasnya mendapat penyelarasan ni....
Ala, ade la sikit elaun kedatangan dimasukkan ke dalam basic.
Kalau dulu, attendance kene cantik (takde MC, EL, AL) sepanjang 3bulan berturut2 baru dt allowance, but now, 3 bulan punya allowance tu dibahagi setiap bulan & ditambah dlm basic. So kira ada la adjustment sikit. Kira2 lepas ni tak payah la nak jaga attendance sebab allowance dh siap2 masuk dlm basic.

Katanya ini bukan salary increment, salary increment bos akan bagi bulan depan, kira hujung bulan january tahun depan berkuatkuasa gaji baru (salary after adjustment & increment) tah la berapa naik???
Kalau banyak, ako rasa cam sayang plak nak resign hohhoho
Cam best pulak tengok figure tu :P

Untuk operator especially yang baru2 ni....mereka tentu happy, mana taknya... dari basic RM700 naik RM900, banyak kannn..... tu belum masuk elaun transport, OT, elaun shift ect...
senang2 operator boleh dt basic technician yang fresh grad.

Apapun terbaiklah kerajaan buat mcm ni, sekurang-kurangnya nasib golongan operator mcm ni terbela juga kan.... tinggi ooo basic 900, ako dulu keje kilang kat kampung gaji RM10 sehari keje 8jam... kalah kuli batak, sib baik kilang tu dah tutup, kalau tak ako g report kat pej, buruh :P

Wednesday, December 26, 2012

Do sealed breast milk storage bags expire?

 Pernah tak kalian ibu2 yang menyusukan ebm kepada anak2 terfikir tentang soalan ini?
Adakah plastik menyimpan susu ibu ini mempunyai tarikh luput?
Saya timbulkan persoalan ini kat group KIM tapi mereka tak siarkan huhuhu
Nak taknak saya tanya en.goggle dia lebih arif & pantas menjawap persoalan saya.

Kenapa saya bertanya soalan ini?
Ini kerana saya masih ada separuh gulung breast storage bags yang macam kat bawah ni masa menyusukan Abbie (year 2010), saya cakap nak buang ajew, daddy cakap, elok lagi la mommy, boleh pakai lagi ni...
Ha? betul ke? plastic ni takde expired date ke? Kotak saya dah buang, cuma plastic ni tersimpan elok dalam beg breast pump dulu, so bila kami jual breast pump tu, kami keluarkan la plastic ni dari situ.

Semalam kami ke Manjaku, mommy beli lagi 25keping Auntum bm storage (incase i need to store my bm)
dalam kepala tak mo pakai dah hok lama tu (takde keyakinan nak pakai).
Tapi dalam kepala ni nakkan satu jawapan yang pasti, betul ke dah tak boleh pakai? ada expired date ke?

Hasil dari pengugelan dari beberapa forum, ada ramai jugak ibu2 mat saleh ni yang bertanya tentang persoalan yang sama.
Jawapan dari semua forum yang mommy baca is
Breast milk storage bags tak ada tarikh luput!
As long as ia tak terdedah kepada cahaya matahari direct or keep frozen, tak de smell, takde sticky then its safe to be use.
[kalau tak caya gugel la.... memang kat kotak tu takde tulis pun]

sekadar perkongsian, kalau rasa apa yg dikongsikan tak betul, sila la perbetulkan ya :)

With Love

Family food for my tot

Semalam PH rasa macam weekend pulak, bila malam baru sedar esok dah kene keje... aik hari ni bukan sabtu erk? huhuhu
Pagi2 semalam lepas breakfast (yes breakfast with tosei telur lagi saye hahahaha) I in love with tosei telur ok :P
Lepas breakfast kami ke wet market berdekatan utk beli barangan basah (malam tu dah keluar ke Tesco beli barangan kering). Sebab belum gaji, dan bulan ni agak kekeringan sangat, mommy pinjam duit tabung Abbie RM100.
Pegi wet market, tak banyak stall yang menjual seafood dibuka, katanya kalau weekend memang full, hajat hati nak beli salmon block terbantut sebab si penjual salmon tadop huhuhu
Nak kata apa, salmon kat sini memang superb fresh, isinya yang masih tegap gagah fresh & warna nya yang superb fresh orange memang berbaloi kalau harganya sepotong RM20 tau.
Mommy amik +- 1kg sotong (harga RM17 sekg), ketam 2 ekor (harga rm30 sekg) & udang 1/2 kg (harga rm19 sekg) bila nak bayar si tauke cakap RM51.50 sahaja....
haaaa? mahal erk seafood skrg, musim2 hujan nih 

Pastu kami ke gerai jualan sayuran pulak, beli2 sayur utk stok seminggu, sekali tokei kata pulak rm24.50 sajew... hohohoo
tak masuk lagi beli petai 2 peket, beli dried red dates, tong sui, dried black dates, dan ape tah utk home remedy tu.... kira2 habis 100 kat wet market ajew... 
sekarang 100 habis mcm tu ajew kannn 

Balik mommy puaslah membungkus sayuran2 td dgn surat kabar utk d simpan dlm peti, pastu cuci2 seafood td sblm d bekukan...
ha..... merasalah mommy yg mengidam nk makan chili crab ni makan crab sebelum bersalin.
Niat hati nak makan kat restaurant, tp pegi asyik takde ajew katanya xde musim katanya,
kalau restaurant yg ada jual mahal pulok.... so dah gian, beli sendiri, masak sendiri , makan sendiri...
Chili Crab with Egg, 4 season vegetables (yg terdiri dr petai,kacang botol, kacang panjang & terung), and light tom yam crab with vegetables utk Abbie itu menu kami semalam.

Gambar? Recipe? tak sempat nak amik gambo....tau2 jew la my hubby, tak leh snap photo depan dia...membebel kalah mak nenek nanti hohohoho
Nanti 2nd time, bila dh tak kerja mommy buat lagi, mommy muatkan gambar & recipe...
pendek kata, memang superb sedap & manis...
hubby puji sampai kata..."mommy, ai habiskan ya.." :P

Sebab dah masak banyak (malas nk masak malam), malam tu kami makan menu sama ajew...
Cuma Abbie punya crab dh habis, so sayuran tu mommy potong2 dengan gunting, & mix dengan serunding daging. serunding ni mommy kirim dari Ila Noor, dia ore klate, hubby & abbie memang suka serunding ni... siap mintak la serunding ayam ada x? sedap...
Mommy pun baru dapat tahu, dalam pantang pun boleh makan serunding daging ni...

Meriah kan menu abbie, makan sampai perut dia gemok.... bimbang pulak dia terlebih makan.
MIL kata abbie dh feifei (gumuk) nanti kalau tak control leh jd beso mcm daddy... OMG

PNB dah umumkan dividen ASB 2012 :)

Last week friday, hubby balik keje cakap dia dengar dalam radio yang kadar dividen ASB 2012 dah keluar.
Ha betul ker? Terus mommy gugel tenet and found news kat thestar.com.my yang PNB dah umumkan yang kadar dividen adalah 7.75 seunit (tinggi sikit la dari tahun lepas) dan bonus 1.15 senunit (sama macam tahun lepas)
Apapun dalam hati ku memanjatkan syukur Alhamdulillah, itu rezeki kami :)

Tahun 2009 - Kadar dividen 7.30 seunit & bonus 1.25 seunit
Tahun 2010 - Kadar dividen 7.50 seunit & bonus 1.25 seunit
Tahun 2011 - Kadar dividen 7.65 seunit & bonus 1.15 seunit
Tahun 2012 - Kadar dividen 7.75 seunit & bonus 1.15 seunit


So start 2nd January, anda yang menyimpan dalam ASB boleh la mengemas kini kan buku account anda dengan senyuman yang lebar ngeee~ :D

Jom buat waffle di rumah :)


Good morning..... terasa macam hari ini monday pulak, almaklum semalam kan cuti.... cuti yang agak memenatkan recently.... full day full dengan house core activities huhuhu

Just nak sharing my new kitchen gadget yang dah lama diidam-idamkan, waffle maker!
Ini gara-gara si tecik saya yang suka sangat makan waffle, selalu kami beli yang dalam packet Gardena brand tu (plain flavour is the best).
Puas jugak cari mana nak dapat waffle maker ni? Terjumpa dalam katalog redemption credit card daddy brand Trio tapi dah takde stok, cari kat Parkson jumpa juga Trio brand tp tinggal hanya display item, cari kat JJ, Tesco, C4 semua tadop.
Pastu jumpa membe jual kt FB brand Trio tapi regenya RM120 tak termasuk postage.
Goggle punya goggle jumpa jugak kat Mudah harga boleh tahan murah jugak, tapi is either COD or postage, postage fee RM20.
Dan akhirnya terjumpa kat Lazada.com.my waffle maker brand Takada ni... harga asal katanya RM89, tapi mase ai beli ade offer RM79 with free postage. Ade seminggu jugak ai keep tengok waffle maker ni, harganya tetap tak berubah, tak naik or tak turun. Hajat hati nak tunggu gaji hujung bulan ni baru beli, tapi takut nanti sale habis, so beli ajew la dengan saki baki duit yang ada dalam account.
Tapi nak jadi cerita, sehari selepas ai buat payment, tetiba depa tukaq harga jadi RM59 sahaja dengan free postage!! MAKKK I terkejut & terus sakit hati tau.
I call lazada, i cakap, i check my order status payment recv but pending for shipping, so i nak cancel my order. Dia tanya kenapa? ai cakap la sebab u all tukar harga macam tu ajew... kenapa tak letak due sale tu... 
kira ai complaint tak puas hati... lagi pun i havent received my item yet,
Tapi itu customer service cakap, yang barang ai dah keluar, ai mintak tracking# and check. I end up the call dengan suara yg agak kecewa & tak puas hati (dengan maksud, lain kali ako band shopping dengan ko)!!
Pastu kan malam tu, kawan i nak beli la sebab ai told her the price dah turun, tetapi malam tu harga dah naik balik ke asal RM79 hohohoho
Sesiapa yang manage to deal during RM59 memang beruntung, sebab sat ajew harga tu turun as low as that price... i rasa dia naikkan balik selepas my call :P


Pagi tadi adalah percubaan pertama membuat waffle dengan waffle maker ni, hasilnya 
.
.
.
.
.
.
.
.
cakkk!!!

Nampak dip-licious kan....bertambah superb bila disapukan dengan nutella yang mil bagi free from spore hihihi
Potong comel2 bentuk love tu, mommy bekalkan utk Abbie flavour nutella & kaya kesukaan abbie for breakfast.
Nak recipenya?
Moh mommy kongsikan disini hasil perkongsian orang lain kat web :P


Bahan-bahan (2-3 orang) :
·                     12 sudu besar tepung gandum 
·                     2 sudu kecil instant yis kering 
·                     1 sudu besar gula
·                     1/2 sudu kecil garam
·                     3 sudu besar mentega yang dicairkan 
·                     1 cawan susu segar dalam suhu bilik
·                     1 biji telur dalam suhu bilik.
·                     1 sudu besar esen vanila 
·                     Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

Cara-caranya :

1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk. Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair.

2. Bila adunan dah sebati, rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit. Sambil tu panaskanlah waffle maker td.

3. Bila waffle maker benar-benar panas, tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker.

4. Jangan tutup terus penutup waffle maker selepas adunan dituangkan,tunggu 5-10 saat. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk memastikan corak waffle lebih sekata dan terhasil dengan cantik. 

5. Kebiasaannya masa untuk buat satu waffle ialah lebih kurang 5~8 minit. Tapi i nak ingatkan, selalu-selalulah jenguk waffle bila 5 minit dah berlalu. Tak jadi masalah kalau nak buka dan tutup penutup waffle maker sewaktu dalam proses memasak. Bukan apa, takut bukan jadi rangup je waffle tu tak pasal-pasal terus jadi hangus.

6. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden brown (coklat keemasan).

7. Nak makan, sapulah dengan peanut butter, kaya, nutella, jem, ice cream or apa2 yang menjadi kesukaan kalian :) 

Monday, December 24, 2012

Menu semasa dalam pantang

Sudah 28minggu pregnant, hari yang dinanti semakin dekat, risau dengan hari berpantang nanti, sebab MIL asyik tanya apa melayu orang makan semasa dalam pantang? Entah la...sudah lupa la...mase Abbie mak jaga, mak tak la ikut sangat pantang melayu, kata mak...jaga ko ni flexi sikit... sebab day1 lagi mommy ni dah makan ayam, pastu makan sup2... ikan kering tak meras sebab hubby kata takde khasiat.
So penat jugak dari pagi gugel menu semasa berpantang ni, mak kata kali ni max mak boleh jaga is 2minggu sahaja, min selepas baby tercabut tali pusat... huhuhu
MIL pulak katanya kakinya sakit, bimbang nanti masa i bersalin dia kurang sihat
Katanya kalau ada confinement lady yang boleh jaga, bayar ajew...tapi melayu tak ade la service macam tu kan.... selalu asal bersalin, balik kampung berpantang dengan mak...
Mak pun kata, senang ko berpantang kat kampung ajew,...mak boleh jaga lama, urut pun murah & senang carik....
Tapi ini permintaan hubby, harus hormati permintaan nya utk berpantang di rumah sendiri, tak sanggup dia berpisah dengan isteri & anak2nya... duit tak menjadi masalah baginya....

So meh sini mommy Abbie nk share dengan you all.... menu semasa berpantang :)

Sarapan/Tea break:


#1 - Minuman Milo cereal/milo/horlick yang ditambah dengan halia yang diblender
#2 - Susu + cereal seperti cornflakes
#3 - Roti sandwich/toast
#4 - Biskut jacob, hupseng, biskut lemak
#5 - Pancake
#6 - Waffle
#7 - Red dates boil with dried longan & rock sugar , soya
#8 - Buah seperti apple, orange/limau, pear, plum, kurma, kismis, delima, appricot, strawberry
#9 - Nasi goreng kampung (tak pedas) or nasi goreng cina. (gantikan cili padi dengan lada hitam).
#10 - Roti canai/tosei/capati

Lunch/Dinner: (with nasi putih)

#1 -  Kerabu pegaga 
        Bahan-bahan: Pegaga,1 ulas bawang putih, 1tsp lada hitam, 1" halia muda, 2biji bawang merah, 50grm ikan bilis, 1" kunyit hidup.
        Cara-cara: Tumbuk semua bahan (kecuali pegaga) hingga lumat, goreng semua bahan tanpa minyak,biarkan sedikit kering & angkat, kemudian gaulkan bahan tadi dengan pegaga yang telah dipotong2, makan dgn nasi panas2.

#2 - Ikan tenggiri/Selar/haruan/kerisi/Merah/Jenahak goreng halia
        Bahan-bahan: 1keping isi ikan tenggiri/merah/jenahak, 4" halia (dihiris & digoreng), 2tbsp minyak bijan,1~2tbsp kicap manis, 1/2tsp serbuk kunyit, 1/2tsp garam
        Cara-cara: Lumurkan isi ikan dgn garam & kunyit, perap 20minit & gorengkan dgn minyak bijan td.Atas pinggan, tuangkan kicap & taburkan halia tadi.siap utk di makan.

#3 - Ayam masak bijan
       Bahan-bahan: Beberapa ketul isi ayam, 4" halia (dihiris), 3tbsp minyak bijan, 1/2tbsp kicap manis,sedikit garam & air secukupnya.
      Cara-caranya: Panaskan minyak bijan & tumiskan halia sehingga naik bau, masukkan ayam & kacau rata, tutup kuali & masak ayam dengan api perlahan selama 20minit (tuangkan sedikit air supaya ayam tidak kering) , akhir sekali masukkan kicap & kacau rata, bila ayam masak tambahkan sedikit garam.

#4 - Sup Ikan Haruan/tenggiri/selar/kerisi
       Bahan-bahan: 1 ekor ikan haruan, 2 cawan air, 2tbsp minyak jagung, 1tbsp lada hitam(tumbuk), 3ulas bawang merah(tumbuk), 2 ulas bwg putih (tumbuk), 2" halia (tumbuk), 1 kpg asam keping,  garam, daun bwg & daun sup (dihiris)
         Cara-cara: Ikan dipotong-potong & dicuci dengan air asam jawa utk mengelakkan hanyir, bilas & toskan. Panaskan minyak dlm periuk & tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau, masukkan air & biarkan mendidih. Bila mendidih masukkan ikan & asam keping. Kacau rata & biarkan mendidih. Bila masak masukkan garam, daun sup & daun bawang.

#5 - Ikan panggang halia muda
       Bahan-bahan; A)Perap - sepotong ikan tenggiri/merah/jenahak, sedikit garam & kunyit
                             B) Dihiris - 3" halia muda, 1 biji bwg besar, 4ulas bwg merah, 3 ulas bwg putih, sedikit minyak
       Cara-cara: Lumurkan bahan perap pada ikan & perap selama 1/2jam, Panggang ikan sehingga masak Tumiskan bahan B & taburkan atas ikan. siap!

#6 - Sup sayur campur
       Bahan-bahan; 3ulas bwg putih, 1/4 cube pati ikan bilis/ayam, fish cake, bunga kobis, broccoli, tomato, air & garam secukup rasa.
     Cara-cara: Tumiskan bwg putih hingga naik bau, kemudian masukkan air & cube pati ikan bilis, bila mendidih masukkan fish cake, bunga kobis, broccoli & tomato. tambahkan sedikit garam.siap

#7 - Sawi tumis air
      Bahan-bahan: Sedikit ikan bilis, 3 ulas bwg putih,2biji bwg merah, sawi & air
      Cara-cara: Tumbukkan ikan bilis,bwg putih & bwg merah, Tumiskan bahan tumbuk & masukkan air. Bila mendidih masukkan sawi  & tutup api.


#8 - Haruan panggang halia
       Bahan-bahan: 1 ekor ikan haruan, 1 biji limau nipis(amik jusnya), 2tbsp minyak, 1/2 cwn air, 1 helai daun kunyit (mayang halus) & garam
       Bahan tumbuk- 5ulas bwg putih, 6" halia, 4" kunyit hidup
       Bahan rempah(tumbuk) - 1tsp jintan manis,1tsp jintan putih,1tsp lada hitam

        Cara-cara: Ikan dicuci dengan jus limau nipis tadi, kemudian gaulkan dengan bahan tumbuk & bakar. Panaskan minyak, tumiskan separuh bahan tumbuk & rempah tumbuk sehingga wangi & naik minyak. masukkan air & masak sehingga didih & pekat, masukkan daun kunyit & siram atas ikan bakar tadi.

#9 - Ayam panggang lada hitam
       Bahan-bahan: 1 ketul ayam, 1tbsp lada hitam, 4ulas bwng putih(tumbuk), 1"kunyit hidup(tumbuk), 1/2 labu bwg besar (tumbuk), 2" halia muda(tumbuk), garam secukup rasa
       Cara-cara: lumurkan semua bahan tumbuk pada ayam & perap 30minit, bakar pada suhu 180C selama 50min.  hidangkan bersama steam broccoli & carrot.

#10 - Ikan bilis goreng
         Bahan-bahan: Satu genggam ikan bilis, 2" halia(dihiris), 2 ulas bwg putih(dihiris), 1 ulas bwg merah,1tbsp lada hitam
         Cara-cara: Goreng ikan bilis dengan api sederhana sehingga garing, tumbuk dengan halia, bwg putih, bwg merah & lada hitam. sedap dimakan dengan bening/sup sawi.

#11 - Honeybake chicken wing
          Recipe kat sini

#12 - Serunding daging

#13 - Daging masak lada hitam


#14 - Ikan bawal kukus


#15 - Sup lobak putih

         Bahan-bahan: 1/2 batang lobak putih (dikerat setebal 1/2cm0, sedikit duan kucai, 2ulas bwg putih, 2 ulas bwg merah, 1tsp lada hitam & garam secukup rasa.
         Cara-caranya; Didihkan air dalam periuk, masukkan semua bahan & masak sehingga lobak putih empuk.

#16 - Mee Suah soup
         Recipe kat sini

#17 - Ikan kering masak halia
         Bahan-bahan: 200gm isi ikan masin talang, 1 cwn santan, 3" halia muda, 2tsp lada hitam, 2 keping  asam keping, 2" kunyit hidup & garam jika perlu.
         Cara-caranya: Bersihkan isi ikan & potong kecil, masukkan dalam periuk bersama semua bahan yg lain & masak sehingga kuah pekat.

#18 - Steam Chicken
          Recipe kat sini

#19 - Hokkien steam fish
         Recipe kat sini

#20 - Sayur kailan ikan masin tenggiri

#21 - Sayur campur

#22-  Macaroni/Spagetthi/pasta goreng

#23 - Green apple salad

          Bahan-bahan: 1 biji apple hijau, 1 biji bwg merag, 1/2 btg lobak merah, 1/2 bunga kantan,1tbsp juice limau nipus & sedikit garam & gula
          Cara-caranya:Hiris kesemua bahan & gaulkan kesemuanya & perap selama 15minit

#24- Bubur nasi

#25 - Tauhu/tempe goreng


Antara makanan yang DILARANG semasa dalam pantang:

1) Sayuran menjalar,sejuk & berangin seperti kangkung, timun, keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, daun keti, kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botol, jeruk maman, petai , jering & terung.

2) Buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang (pendek kata semua jenis pisang), ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, maggis, bacang, kuinin & binjai.

3) Minuman bergas, sejuk & tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda.

4) Jenis ikan yang berbisa & gatal seperti ikan kembung, tamban, cencari atau tongkol serta udang, sotong, kerang, ketam dan sebagainya.


with love

Neck Support for newborn~toddler

Malam tadi mommy iklankan 2 item kat FB, satu neck support ni se lagi 2 pack huggies pampers, tapi pagi2 huggies pampers dah sold out.

Neck support ni adalah salah satu barangan yang mommy beli secara on9 kat Onebabyworld.
Harganya RM78. Walaupun barangan second, tapi its look new & still in packing sebab baru pakai sekali ajew..sebab Abbie dulu tak pakai sangat neck support ni, sebab kami ada few neck support yang diberikan oleh my SIL.... (rasa cam nak let go jugak tapi season sgt dah.....)
So sebab ia masih baru, harganya tak leh ler jatuh banyak sangat..... since mommy buy RM78, Mommy nak let go RM48 (firm) COD or post (postage fee is not included).
So sesiapa yg interested pls let me know ya:)

Hadiah dari BIL


Alhamdulillah, rezeki baby dalam perut... macam Abbie dulu jugak, baby belum lahir Abbie dah dapat set Avent bottle form hubby bff, Kali ni for our 2nd baby, kami terima Medela mini electric breast pump from my BIL at Singapore. Thank you so much brother Johnson & sister Peck Hoon :)

Actually, kami plan to buy medela freestyle, saje suh depa carik kat singapore kot lebih murah dari malaysia memandangkan now tentu ada year end sale or christmas sale.
Tetapi when my MIL & SIS pegi ke kota singa baru-baru ni (konon2nya kami pun nak join sama, tapi MIL tak bagi dah ke luar negara, katanya perut dah besar tu kurangkan travel.) Mereka enjoy di USS huhuhu
MIL cakap dia gayat.... pejam2 mata, pastu orang punya la ramai, u can ride how many times you want but need to Q very long, dekat 2 jam gitu... mereka spent the whole day, mayb dari pagi sampai  malam, sebab at 9mlm hubby call pun mereka masih di sana.... perghh....tentunya disponsor oleh my BIL .... patut la mereka tak galakkan kami pergi sebab pertama Abbie still small, kedua i m pregnant...rugi... bayar full tp byk ride tak leh join kannn

So mungkin sebab kami tak dapat turut serta outing mereka kali ini, my BIL call hubby yang mereka akan sponsor our new breast pump. He ask nak manual ke auto? tentu lah hubby cakap nak auto.
So pada saya, kalau orang nak bagi, brand apa pun ku terima dengan berlapang dada...
Syukur....hadiah Christmas katanya...

So last weekend balik BP, amik breast pump ni....taraaa... rupanya mereka belikan jugak brand medela tapi hok mini la... Mini pun regenya $195 tau.... BIL beli di Robinson, agaknya takde sale untuk breast pump
Mommy tak pernah pulak terfikir tentang mini breast pump ni....gugel kat web malaysia...harganya mahal jugak RM380++ ~ RM499++ kannn.... uishhhhh
BIL macam tau2 ajew mommy akan resign lepas bersalin & seldom use this pump (just nak standby).
This pump boleh guna electric or battery, pastu hanya ada 1 pump sahaja, utk kegunaan yang sekali-sekala...
Mommy belum terai lagi, tak tahu la breast shield tu fit or not, nampak cam kecik ajew...size 20.. kalau kecik nak kene tukar baru (itu yang mommy baca la).

Balik BP, jugak MIL bagi 3 jenis kain utk buat baju baby & Abbie. katanya ini kain baru... buat pyjamas baby or abbie sesuai katanya (knit cotton la as usual ngeee~)
tapi mommy tak sempat nak snap photo kain2 tu... ingatkan dah tak bagi mommy menjahit, she wont provide any fabric to me hohoho

Friday, December 21, 2012

Sesi bermain dengan homemade playdough

Few days back mommy berjaya jugak curi masa wat homemade-playdough utk Abbie. Macam biase Abbie ni pembersih orangnya, memula dia pegang hujung jari ajew... picit2 tak mahunya dia gentel2 ni...
Tu yang membuatkan mommy cuti panjang dari membuat playdough, tapi bila nak sent ke skool ni, nak lembutkan jari jemari dia supaya senang nak pegang pensil, mommy kene lakukan jugak.

Abbie punya la excited, tergelak2 besor dia bila mommy buat tayar kereta la, tower la...nak bagi dia ikut lenyek2 & rollled this dough... susah jugak nak suh dia rolled...geli bebenor ishhh ishhh
Lama2 dia suka, mommy dari mengantuk terus segar bugar, main sampai 11pm. while daddy doing his working report.

Ni picture bawah malam tadi, kami gunakan acuan yang auntie kat sri kembangan tu bagi (i told you before, my hubby beli 2nd aquarium from her, but when she saw Abbie, she give books, miniature animals & pelbagai toys sampai 1 bakul besar, so some we need to keep 1st takut rumah kami jadi jungle pulak hohohoho)


 See.... how happy he is playing with dough.... orseee katanya (maksudnya berak... mcm tahi la tu :P)





Menstrual Cloth Pad

Salam Jumaat kepada semua pengunjung blog mommy....
Malam tadi mommy merempit lagi dengan nv50 tu bagi menyiapkan minky blanket for newborn baby.
Minky blanket ni semasa potong, mommy potong di hall, sebab alasan daddy tak mahu Abbie sendirian sementara daddy busy menelaah laman sensawang mudah.com.my tu huhuhu
So bila memotong di hall dengan si kecik yang kehulu kehilir bermain keretanya, sengaja dia kaco mommy dengan duduk di atas fabric tu....adeiiii
dekat 2 3 kali jugak la mommy me-repin kain tu sebelum manage tu gunting...
So bila menjahit awal pagi tadi, ternyata ukurannya lari sikit huhuhu
Nak marah pun anak mommy sayang, dibuat pun untuk anak mommy sayang dalam perut ni...
tersenyum & redha ajew la dengan hasilnya yang tak secantik blanket Abbie. Tapi sebab kainnya yang cheerful tu ia tetap kelihatan menari.... (anak ako sendiri nak pakai punn :P)

Bila siap dengan minky blanket tu, kain lebihan dari 1 meter tu mommy potong dapat 4 keping menstrual cloth pad. Hajat mommy nak buat 15keping, but so far kain bv mommy hanya potong 10 keping, kain cotton ni mommy dapat  4keping ajew... soaker belum potong lagi.
Pagi tadi gigihnya mommy potong soaker dari thick bamboo fleece tu 12 keping....
Hajat hati nak buat 3 layer ajew for each CP, but think back, ini untuk kegunaan semasa dalam pantang, rasanya buat 4 layer terbaik juga... untuk aliran tenat (harap2 tak bocor) sebab sengaja mommy tak mahu guna PUL fabric kat luar tu...  utk lebih breathable kan.....
So dengan kegigihan pagi tadi...mommy berjaya menyiapkan 3 CP dengan cute sekali...
Seriusly ai loike it... tak sabau nak guna :P


Tunjukkan kat hubby sebelum keluar ke tempat keje, dia kata...chantek la mommy...mommy jual la...
Aiyakkk itu utk pakai sendiri la daddy..... baru siap 3 , mommy nak buat 15keping untuk diri sendiri, kalau dah siap baru mommy buat lebih boleh juai...sambil2 tu boleh improve kan skill...betul x?
Daddy cakap, ala...mommy buat cantik-cantik tu sayang kalau tak jual tau....
erkkkk..... ade ke orang yang nak order?
Kalau ada PM tau :P InsyaALLAH dikit2 mommy buat, nanti kalau ada stok lebih mommy iklan kan kat sini :)

Thursday, December 20, 2012

ASB Loan

Dah desperate ke apo?
Tadi tetiba dapat call dari RHB Taman Melawati... katanya baru-baru ni cik Noranni ada apply for ASB loan...
Ako jawap tanpa segan silu.... " bukan baru-baru ni...that is few year back la.. kalau tak silap tahun 2008"
hehehe (ketawa malu si pegawai bank yang call tu) bukan apa, kita baru tengok balik senarai customer yang berminat nak invest dengan kita, sekarang kan ASB rate tengah low... masih berminat ker?
Ako jawap " its ok, i oredi buy with Maybank, sudah ada banyak and they very prompt respond"
sempat lagi mommy perli habis mereka hehehe
Kalau macam tu tak pe lah... thanks ya.

Apa la punya service... masa kita nak macam nak kene mintak sedekah kat bank dia... Dari bertitle Cik dah sampai ke Puan & Mommy for 2 child baru nak call
kene isi form, pastu tunggu depa call....namu tak pernah lak nak call cakap fail ke berjaya ke...

Ako g maybank, hari ni fill in borang, esok terus sign aggrement. Senang2 ajew mommy buka 3 ASB loan sekali gus dengan maybank tanpa banyak karenah, payslip pun tak payah dah...sebab record sangat baik.
Ni pun maybank siap suh tambah lagi....poket mommy ajew yang tak mengizinkan hohoho

Ha..bercakap tentang ASB ni, bilanye meke nak bagitau pengagihan tahun 2012 ni??
Adei..tak sabaq dah ni nak hupdet buku... $$$$

Wednesday, December 19, 2012

mak dah gemokk nakkk hohoho

tetiba rasa nak track berapa berat mommy dah naik... ni gara2 isnin br ni checkup berat 64.5kg sudahhh
rasanya last month check-up berat baru 61kgs... waaa naik 3.5kgs in a month!

Check kt privet clinic ni, kami tak ada buku record yang boleh di bawa balik, rekord sendiri masa wat check-up tu...
So tadi mommy dig back berat2 yang sudah:

7weeks   - 55kgs (kira2 ni berat sblm preggy la yer)
11weeks - 54.5kgs (turun sebab morning sickness yg teruk)
15weeks - 55kgs (dah naik balik sbb morning sickness dah hilang)
19weeks - 57.5kgs (naik 2.5kgs)
23weeks - 61kgs (naik 3.5kgs)
27weeks - 64.5kgs (naik lagi 3.5kgs) berat baby baru 1kg :P
29weeks - 65.5
31weeks - 67 kgs
33weeks - 68 kgs
36weeks - 70 kgs
37weeks - 71.2 kgs
38weeks - 71.9 kgs

See...cemerlang tak kenaikkan berat mommy ni? Sekarang 7bulan mommy dah naik 9.5kgs, agak2 berapa la total sampai bersalin nanti?
Masa Abbie dulu mommy naik 20kgs tau... berat sblm 52kgs, berat bersalin 72kgs... baby kuar 2.66kgs ajew huhuhu

Mana tak meriahnye naik, walaupun mommy makan nasi half (bila makan nasi campuq ja) tp bila pegi korean food fav mommy tu, 2 bowl rice pun boleh habis hahahahha
Pastukan, mcm trend pulak bawa bekal ke opis...bawa roti toast la, roti beli la, kek la, buah-buahan wajib, cookies la.... adeeiii
pastu macam tadi, lepas lunch, singgah beli rm2 pisang goreng & ubi ketuk tu,.... sampai msk opis terus makan habis sensorang gagagaga tak sempat tunggu utk minum petang....
camner tak mem"besar" bagai johan....
tu yang hubby cakap...mommy, takut la tengok perut you... macam nak meletop...
pusat ai dah terjojol keluar..my indian fren said, itu tanda u akan beranak awal hohoho yer ker?
jalan memang dah terkedek2, mcm mak buyong yang dah hilang allignment balancing....
orang kat opis ni pun punya la baik.... tolong bukakan pintu.... tunggu kat pintu lift sementara mak buyong ni jalan terkedek2.... adeeiii mcm princess bunting pulak ngeee~ :D

How to handle your EBM?

Untuk saya & anda juga :)


Slow Cooker Bird's Nest Soup


Slow Cooker Bird's Nest Soup
Serves 1 to 2

1  piece Bird's nest
3           Red dates/ Jujube
8   g       Dried ginseng pieces
10 g       Rock sugar
800 ml   Water

Preparation:
  • Soak bird's nest in cold water for at least 8 hours or till softened.
  • Remove stone from red dates and soak in cold water for 30 minutes.


1. Bring 800 ml of water to a boil in a pot.
2. Once the water starts boiling add in all the ingredients and let it boil for 5 minutes.
3. Transfer all the ingredients into a slow cooker and let it cook at Low for 5 hours.
4. Enjoy!