How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Friday, March 30, 2012

Food journal untuk saya :)

Salam Jumaat, esok cuti....dan our planning to travel back to Batu Pahat this evening.
Melawat parent in law....sambil2 boleh la saya makan nasi bryani gam feveret saya....[tapi macam dah tak feveret lagi la wak.....macam dah muak hohoho]
Hari ni juga, InsyaALLAH Kelisa saya yang tersadai 2 minggu kat workshop boleh balik rumah, tapi dengan baju baru la....hihhihi tak sabarnya saya, harap2 dah siap petang nanti :)

Okey.....title en3 kali ni macam la saya dah pregy kan :P
Saya sedang mencuba ni, memandangkan sekarang ni adalah waktu subur saya hohoho
aim for baby girl this time, so agak penat sikit la...sebab kene "bekerja" dengan kerap LOL :P
Knapa erk?? nak dt baby boy tak perlu "bekerja" sekerap baby girl, sebabnya.......korank studi lah sendiri hahahaha

Daddy dah pesan, kalau lekat this time, mommy jaga pemakanan, pantang kena jaga, sebab tu mommy kumpul info kat sini -->  makanan-perkara-yang-harus-di-elakkan

Tambahan pula, masa pregnantkan Abbie, berat ai naik 13kgs youuuuu....baby lahir 2.66kg ajer huhuhu
masa week35 tu dah mula MC je sebab high blood pressure tp mujur tak de kencing manis, neway my gyne ckp ai have pre-eclampsia , MC 2 minggu pastu terus bersalin hohoho

So this time ai do this table, guide for my self....
diet seimbang la konon2nye....
sebab masa pregnant abbie [bukan abbie sahaja, all 3 pregnancy] ai memang bukan type yg mabuk teruk...setakat mual2 sikit masa berus gigi tu jah huhu [hormon hCG x cukup tinggi kottt]
so nafsu makan memang tak terganggu, siap makan nasi lemak sampai 2 bungkus...kadang2 sampai nak muntah sebab over makan wahahaha
thats why, ai still keep balance pregnancy 5kg kat perut, punggung & tangan
dulu sebelum preggy pakai baju size S or M, now.........dah upgrade ke L or XL hohohoho
size kasut pun membesar tau...kekal huhuhu

pregnant meal planner

Thursday, March 29, 2012

A Simple Drink for healing your knees!

En suami meminta saya menyediakan remedy for his knees, katanya lututnya sakit akibat memandu dalam keadaan jem dari Kajang ke Petaling Jaya dengan our manual transmission car.
Tak boleh berjalan or berdiri terlalu lama katanya, apatah lagi kalau tengah melawan jem di Tol Sunway, lututnya tak larat nak tekan clutch and gear.

So this is my 1st trial made home remedy for him, 2 hari my hubby minum air ni, katanya lututnya rasa much better, wow...and he requested again to make for him daily. Sebagai isteri mestilah saya patuh, bukan susah pun, so bila dah terbukti berkesan baru lah saya boleh share dengan pembaca blog ni...
Rugi tau kalau tak try, rasanya pun sedap especially kalau di minum suam.

 Bahan-bahan:

5 batang serai (cuci & potong bulat2)
2 biji green apple ( core & cut cube)
plain water mencukupi untuk menutupi apple tadi or put extra wafer if u boil using slow cooker.

Cara:
- daun serai tadi tak perlu di ambil, ambil pangkal serai macam kita masak biasa tu, tapi potong kasar2
- green apple tadi tak perlu di kupas kulitnya, terus cuci & potong kiub
- cara saya, saya boil dengan menggunakan slow cooker d  malam hari, bgn pagi its ready to drink
- masukkan serai,apple & air & biarkan di dalam slow cooker semalam.
- amalkan meminum air rebusan ini, dalam masa 2 hari boleh terasa kesannya.

my hubby minum dr thermos jar untuk memastikan air rebusan ini sentiasa hangat :)

Diet seimbang untuk ibu hamil

  1.     Makan hidangan kecil setiap 4 jam [anda tidak lapar, tetapi bayi anda mungkin lapar].
  2.  Avoid processed snack instead gantikan dengan buah-buahan segar.
  3. Makan diet yang sihat :

ü  Grains : 6 to 8 ounces a day bersamaan
·         a slice of bread or half a bun,
·         1 small corn or flour tortilla,
·         1 cup of ready-to-eat cereal, or
·         1/2 cup of cooked cereal, rice, or pasta.
[For at least half of your daily grains, choose whole grain varieties like whole wheat bread or brown rice. Whole grains contain the most fiber, vitamins, and nutrients]
ü  Fruits : 2 cups a day
·         Vary the color of the fruit you eat and choose fresh over canned
ü  Vegetables : 2 1/2 to 3 cups a day
·         As with fruit, fresh is best for fiber and vitamins. For maximum nutrition, vary the color of the vegetables you choose. Broccoli, for example, is packed with folate, calcium, and B vitamins. Sweet potatoes provide vitamin A, vitamin C, and fiber.
ü  Meat and beans :  5 1/2 to 6 1/2 ounces a day
·         Take about 2 servings that are each the size of a deck of cards. Choose lean meat and limit fish to 12 ounces per week. (More than that may expose your baby to harmful levels of mercury.
ü  Milk, Yogurt and Cheese : 3 cups a day
·          A cup of dairy equals 1 cup of milk or yogurt, 1 1/2 ounces of natural cheese, and 2 ounces of processed cheese.
ü  Oils :  6 to 8 teaspoons a day
·         The best sources include canola oil, olive oil, safflower oil, fatty fish, avocados, nuts, seeds, and olives. Note: Avocado is a fruit but most of its calories come from fat, so it's included in the oils category.




Tips:
  • Write as you eat.  Contoh table untuk keep track apa yang di makan di sini Pregnancy-Food-Journal  
  • Contoh menu diet seimbang untuk ibu mengandung: 


 contoh food journal








Wednesday, March 28, 2012

Makanan /perkara yang harus di elakkan ketika hamil


Saya nak lagi dan lagi baby cute macam Abbie.....tengok muka merah Abbie di hari pertama kelahirannya ke dunia ini....meruntun hati saya, I damn missed pregnancy moment. Kalau boleh sebaik sahaja habis pantang nak pregnant lagi hahaha
Tapi Tuhan tahu kebolehan saya, mungkin sebab itu saya mengalami keguguran 1tahun selepas Abbie lahir....mungkin sebab saya masih belum bersedia....masa tu Abbie belum pandai jalan, masih belum pandai pegang botol sendiri [ekceli Abbie manja teramat manja sekarang, di rumah, Abbie tak mahu pegang botol susu sendiri, he need mommy to hug him, put him on bed, and hold the milk bottle for him and usap2 umbun2 kepala dia, while both his hand dibiarkan macam orang mengeliat sambil bermain hujung bantal!]
Abbie pun dah berlari pun, dah bercakap, menyanyi, dah mula nk berdikari pun dengan nak pakai seluar dan kasut sendiri.
Tau potty for poo poo, shi shi pegi toilet...
So kami rasa, sudah sampai masa Abbie di beri adik, agar he has friend to play with...
Kesian..nampak lonely je anak mommy nih

So memang sekarang kami sedang mencuba, kalau boleh nak jugak baby Dragon, walaupun di last2 minit huhu
Doakan kejayaan kami ya

Sebab dah 2 kali saya keguguran, kali ini saya nak take note and kalau boleh tampal kat pintu peti sejuk [kasi lagi semak peti sejuk saya dengan nota2 makanan baby,mommy & family meal hahaha]

Apa yang saya dapat listkan disini, ada 28 perkara yang harus di elakkan or di ambil berat ketika mengandung especially orang seperti saya yang mempunyai rahim yang lemah [my sister panggil rahim kedekut, sebab lekat tapi gugur]

Makanan yang perlu di elakkan semasa hamil.

1- Air kelapa
2- Tembikai
3- Nenas
4- Durian
5- Makanan pedas
6- Makanan sejuk macam kobis, tebu,
7- Daging mentah atau separuh masak, sushi, ikan atau kerang, siput atau kupang
8- Daging yang telah di prosess seperti "hot dog" dan "daging deli"
9- Kicap
10- Organ dalaman haiwan seperti hati ayam,hati lembu
11- Tapai
12- Keju lembut yang tidak di pasteurkan & keju biru
13- Susu yang tidak di pasteurkan, jus dan 'apple cider"
14- Telur mentah atau makanan yang mengandungi telur mentah termasuk kuih yang berlemak, tiramisu, doh/adunan biskut mentah, ais cream buatan sendiri & caeser dressing
15- Sebarang ubat-ubatan tanpa nasihat doctor
16- Minuman bergas/alkohol/merokok
17- Minuman berkafien/kopi
18- Ikan tuna steak, sea bass, shark atau ikan berukuran saiz besar
19- Makanan terawet seperti jeruk,makanan dalam tin dsbg
20- Elakkan memegang atau menggunakan bahan-bahan kimia seperti racun,semburan serangga atau bahan perosak, cat peluntur dsbg. 
21- Elakkan memegang,memandikan atau menukar pasir najis kucing peliharaan.
22- Jangan amalkan bersaunaatau berendam dalam air panas.
23- Tidak berurut atau menggunakan mesin urut kaki/badan.
24- Jangan guna pencuci wanita yang sebarangan kerana ada diantaranya yang mengandungi bahan yang berbahaya untuk wanita hamil.
25- Tidak melakukan kerja-kerja berat, berdiri terlalu lama,berjalan terlalu lama atau duduk terlalu lama terutama pada trimester yang pertama.
26- Jangan lupa untuk mengambil supliment seperti kalsium [susu,keju,yogurt,jus oren, susu soya, bijirin,bayam, brokoli, tauhu, tempe dsbg], asid folic& iron  [daging merah, salmon, telur,bijirin, tofu, buah-buahan,sayuran & kekacang hijau] .
27- Hentikan kegiatan lasak.
28- Amalkan makan kurma

kalau ada apa yang saya tertinggal, mohon mohon share or comment di sini ya
saya amat2 menghargainya huhu

source: www.primanora.comlelakikuat.com




Menggalakkan anak berus gigi


Good morning.....
Your toddler susah sangat nak gosok gigi? asal gosok gigi mereka gigit jari you?
Here the solution, main kan lagu ini dan ajak si kecil nyanyi bersama....and pasti your child akan suka mengulangi lagu ini sambil meminta untuk berus gigi...hahahaha
its work with my darling son......even dalam kereta pun dia sibuk nyanyi lagu ni sambil jari telunjuk nya digerak-gerakkan seolah-olah sedang memberus gigi...cute!
end of the song, my son will jerit...."yeay!!" ngeee~

OOT: my son suka menyanyi,,.,,antara bait2 lagu yang jelas kedengaran ialah:

1- ABC Song [elmo]
2- Ba Ba Black Sheep
3- Brush Teeth
4- Alif Ba Ta
5- Elmo Song

itu top 5 lagu feveret Abbie :)

Tuesday, March 27, 2012

Your Child Developmental Milestone


Newborn & up

  • Follows objects visually. Gazes toward moving objects
  • Recognizes voices of different persons
  • Turns to sounds
  • Explores hands, feet and mouth
  • miles and makes laugh
  • Able to sit with support
  • Able to grasp
  • Makes sounds to express their emotion
  • Suggested stimuli

  • Mobiles: promote eye focus; auditory stimulation
  • Bright color, bold pattern books or bumper
  • Cuddling toys: tactile stimulation, security feeling
  • Musical toys: build attention span; soothing
  • Rattles: sound awareness
  • Mirrors (non-breakable): encourage baby to lift his head, self discovery



  • 6 months & up

  • Able to crawl, stand or walk with support
  • Better pincer grasp (use the thumb and index finger to pick up an object)
  • Can sit up, roll over and clap hands
  • Discovering the concept of cause and effect
  • Attuned to rhythm and beat to move his/her body
  • Likes to pick up, open, push, pull or throw small objects around them
  • Likes to babble and waits for response
  • Bangs on surfaces, shakes objects to make noise
  • Manages to stack up things
  • Suggested stimuli

  • Push-Pull toy/cars: small and large muscle development
  • Stacking toys: visual stimulation; small muscle coordination
  • Drums
  • Balls: tactile stimulus (grasping, throwing)
  • Activity cloth books
  • Toys or play mats with pockets or flips for Peek-a-Poo



  • 12 months & up

  • Improves fine motor skills
  • Comprehends and follows instructions
  • Able to categorize and recognize different sizes, shapes and colors
  • Experiments with independence
  • Possessive. Hasn't learnt to share
  • Able to bend at waist to pick up objects
  • Suggested stimuli

  • Blocks and stacking toys: eye hand coordination
  • Stuffed toys: learn to socialize, emotion development
  • Shape sorters: visual and tactile stimulation
  • Simple puzzles: develop finger dexterity and eye hand coordination
  • Toys with buttons, levers, lids
  • Books: enrich their vocabulary; attention span



  • 24 months & up

  • Run full speed
  • Better fine motor skills: can draw pictures
  • Acquired to about three hundred words, starts to talk in phrases/sentences
  • Starts to enjoy playing with other children but is still very possessive
  • Imitates adults
  • Takes things apart and fits them together again. Likes repetition
  • Suggested stimuli

  • Phones, tools, computer toys: imitates adult: role playing
  • Pounding sets: cause and effect and small muscle development
  • Dolls/doll sets: role playing
  • Art supplies: stimulate creativity and imagination
  • Toys that help develop spatial concept, i.e. blocks
  • Books: enrich their vocabulary; attention span


  • source: growingkidz.com

    Siapa cakap budak mudah lupa???


    Siapa cakap budak mudah lupa?? Ingatan mereka seperti sponge yang baru di beli, mereka akan menyerap apa juga yang mereka lihat & dengar, apatah lagi jika kita mengajarnya.
    So parent be careful dengan kata-kata & perbuatan kita di hadapan si tecik ini 
    [ingatan untuk diri sendiri jugak huhu]

    Kalau kita marah, mereka bukan tidak ingat yang kita pernah marahkan mereka, instead mereka ni type yang tidak menyimpan di dalam hati. So, its ok if we just give friendly reminder instead of marah2 berulang kali, mungkin cara or method penyampaian kita untuk menegur itu tidak berapa tepat.
    Instead of marah-marah [such typical old parent] kita educate mereka why and why he/she should do or shouldn't do such thing. at the same time mereka also learn something.

    My darling son, sekali saya perkenalkan salah satu kaedah "practical life - pouring water" .pouring water from cup to another cup. He really can catch it at his first lesson.
    Next, when he saw a pair of cup or a pair of bowl or a plate and he practise this method huhu

     pouring water
    For beginner, it just enough to teach him pouring water from cup to another cup, just want to expose him method to pouring water [macam mana nak pegang jag/cup dengan betul, cara yang betul untuk menuang, kalau boleh tanpa tertumpah!]
    neway, as beginner its ok la kalau messy & tertumpah, its learning stage kannn....
    kalau dah 24mos nanti mayb boleh upgrade the lesson from pouring from a jug to a few cups...
    kita tengok macam mana progress anak kita, but never push them so hard
    lets have fun while learning ya :)

    pouring rice

    I can see my son really enjoyed this "game" and he will repeat it many times even while we have our dinner together, kalau ada plate kosong & another plate ada vegetables , dia akan pour that vege into a plain plate & repeat it again and again....hahahaha
    and my hubby will said " ha, mommy....see....your son start his Montessori class again " hohoho

    Apple Kiwi Smoothies


    It has been long time I did't make smoothies for my darling son.....so last weekend Saturday & Sunday untuk menghabiskan stok buah-buahan, agar kami boleh shopping new stock, kebetulan yang tinggal hanya green kiwi & fuji apple. So mommy blend sebiji apple & sebiji kiwi untuk dikongsi bersama Abbie.

    Jom flash back recipe simple smoothies mommy ni:

    1 biji Fuji red apple (peel,core & cube)
    1 biji green kiwi (peel & cube)
    2 tbsp plain yogurt
    1 tbsp honey
    1/3 cup plain water

    Campakkan kesemua bahan dalam blender & blend halus.
    and tuang dalam cup/bowl and its ready to drink ;)

    untuk baby bawah 12mos, mommies can skip that honey & kalau kat rumah takde stok yogurt, boleh gantikan susu anak tadi [either FM or EBM].

    Serat yang terkandung di dalam smoothies tadi sangat membantu sistem penghadaman anak anda, so pls don't tapis2 ok :)

    Tuesday, March 20, 2012

    Peranan Susu Ibu dalam membantu kejayaan BLW

    colostrum milk- susu awal mommy :)

    Morning.....dari minggu lepas saya terdetik nak buat entry ni, tapi asyik tak berkesempatan or terlupa jer
    Saya rasakan entry ini perlu dalam membantu ibu-ibu berjaya dalam pengenalan solid food to your baby.
    Eh....apa kene mengena pulak pengenalan solid food dengan pemberian susu ibu pulak?? kenapa susu ibu? bukan susu formula?

    Susu ibu merupakan MAKANAN terbaik untuk baby kerana:
    •  Ia mengandungi nutrition yang lengkap yang diperlukan untuk tumbesaran & perkembangan otak bayi  manusia [bukan otak anak lembu ya, sebab itu susu lembu segar (fresh milk) TIDAK LAYAK untuk di hidangkan kepada bayi kita]
    • Ia mudah di hadam
    • Sentiasa tersedia pada suhu yang tetap 
    • Ia memberikan perlindungan kepada bayi dimana susu awal ibu, colostrum yang berwarna kuning seperti kunyit mengandungi antibody (lgA) yang melindungi bayi dari alahan & jangkitan kuman.
    • Ia juga mencengah bayi dari jangkitan kuman seperti Rota Virus yang merebak melalui air yang tercemar.
    • more about kebaikan susu ibu 

    Selain itu, apa juga makanan yang di makan oleh si ibu akan sampai kepada bayi yang disusukan melalui susu ibu tadi. Tidak kira pemberian secara direct or ebm, secara tidak langsung si anak yang sejak lahir tadi telah didedahkan dengan kepelbagaian rasa makanan. Provided si ibu mempunyai tabiat pemakanan yang sihat & seimbang. 
    Oleh itu adalah penting bagi si ibu atau parent untuk menjadi role model dalam mempengaruhi corak pemakanan anak-anak.

    Pemberian susu ibu secara direct juga mampu menyumbang kejayaan BLW dimana baby tadi yang terbiasa menggunakan rahang untuk "bekerja" mendapatkan susu ibu tadi dengan mudah belajar untuk mengunyah makanan.

    Breastfeeding is continued in conjunction with weaning and milk is always offered before solids in the first 12 months. Although breastfeeding is the ideal precursor to baby led weaning (as the baby has been exposed to different flavours [1] via its mother's breast milk and the jaw action used during breastfeeding helps the baby learn to chew),[Source:  wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning]

    Berdasarkan pengalaman sendiri, anak yang disusukan dengan susu ibu lebih mudah menerima solid food. 
    Berbanding dengan anak yang bergantung dengan susu formula, mereka tidak didedahkan dengan kepelbagaian rasa makanan, so bila di perkenalkan solid food at 6mos, ramai dikalangan bayi tersebut yang reject the food instead only want formula milk. So tidak hairan jika ada yang sudah berusia 16mos pun still refuse eat and drink FM very often. 

    Moral yang saya nak sampaikan disini; Jika mampu & terbaik, menyusukan anak dengan susu ibu menyumbang kepada kejayaan pengenalan solid food & meningkatkan tahap IQ anak anda.

    peace no war :)



    Monday, March 19, 2012

    Huggies Free Tent


    Mommies kat luar tu pakaikan apa ya utk anak you ols? Pet pet? drypers? Momy Poko? or berCDing?
    hehehe apapun keputusan di tangan kalian sendiri
    Abbie dulu pun masa tecik2 guna Momy Poko tapi daddy tak larat kopak wallet daddy [masa tu CD ada jugak dalam 10keping NB size, tapi mommy tak reti nak guna sebab orang bagi wahahaha]
    pastu kami bertukar kepada Drypers....tapi mommy tak suka pita pelekat dia....
    Pastu pakai Pet Pet, pun sama hate pita pelekat dia...
    Masa tu pikir jimat aja, Fitti pun kami pernah bagi abbie pakai especially kat rumah baby sitter

    But bila ternampak Huggies yang harga asalnya RM 50++ per pack tapi bila ada sale its goes down to RM27 ~ RM 29 per pack.
    WOW kan...
    hehe kami terus bertukar & stick to Huggies, bukan sahaja sebab harganya yang berpatutan  malah kualiti nya pun bagus,,,,kami pakaikan Abbie Huggies Dry Comfort but kalau takde sale masa tu kami beli je huggies comfort yang pek kaler biru tu.
    Salah satu sebab yang kami pilih huggies [Anda juga mesti Pilih!] bila mengumpul point yang disertakan di pembalut huggies tu anda boleh redeam this play tent [ikut la time tu promotion apa deh] dis time is few type of play tent, 100 point each.
    Kadang2 promosi, beli 4 pack huggies, hantarkan reciept bukti pembelian and dapat baby pool [we have redeam that] the pool  value rm50 tau
    same with this play tent, value rm60++
    sebab kat tesco pun ada jual w/o tunnel rm69 huhu

    So Sabtu lepas Gdex pun hantar la ke rumah selepas 1 minggu memerap kat opis mereka huhu
    Tengok lah keletah anak saya, happy bukan main




    ooopppps...yang ini tent yang daddy beli di cosway , sebab tak sabar sangat tunggu huggies play tent sampai, daddy beli je dulu kat cosway....abbie suka main khemah2 bawah selimut...tak larat kami nk jadi tongkat khemah huhu

    Lesson#1 : Montessori Sensorial Material : Coin box


    Pembelajaran secara tak langsung semalam, actually hubby tak suka Abbie sentuh coin or money
    kotor katanya...tapi semalam sebab kami baru beli 2 x green 3 storey rack for our "Montessori Playskool"
    i saje letakkan tabung abbie di atas meja study dia...wah dengan happy nya Abbie campakkan tabung tu sampai terbarai keluar duit siling dalam tu and cuba untuk memasukkan semula duit tu.
    Jom tengok aksi Abbie yang focus memasukkan pelbagai saiz duit siling ke dalam lubang tabung sebesar size duit 50sen [tabung DIY by mommy hahaha]
    Abbie bukanlah penyabar orangnya, kalau stress dia mulalah marah, and terbalikkan semula tabung tu huhu

    My favorite Fruits Tart


    Ini dessert kegemaran saya....saya boleh kata very simple recipe & gerenti jadi la
    cuma yang menjadi penghalang adalah kekangan masa...
    so disebabkan kebusyan dengan si tecik & semangat membara nak makan ini tart, saya buat big size punya tart..senang keje
    Sabtu pagi, bangun tido saya measure all ingredient & we go outside to have breakfast.[breakfast & fix daddy's car]
    Balik sarapan saya putar semua bahan & perap.[nak kene mandi kan abbie & entertain him]
    Tengahhari saya buat don & simpan balik dalam peti sejuk [daddy ajak keluar ke alamanda la pulak]
    Balik dari Alamanda abbie tertido, so kesempatan tu saya bake 4 biji big pie shell & 20 biji mini pie shell.
    Malam tu baru saya berkesempatan untuk membuat filling & deco this tart
    huhu tengok....nak buat sebiji tart pun amik masa 1 hari huhuhu

    Okey, sebab dulu saya pernah share the recipe, so kalau berminat sila click --->   recipe fruit tart 
    kat situ ada ai bagi recipe for tart casing & filling

     So ini lah rupanya tart yang dah diisi dengan filling
    oopppsss...kalau u plan to give someone make sure keluarkan dulu tart tu dari aluminium mold tu and baru proceed deco. me sebab nak makan sendiri, ai belasah macam tu ajer hihi

     masa ke alamanda tu sempat saya membeli buah strawberry, buah kiwi memang dah ada di rumah
    so begini lah cara saya menghias tart ini
    tantek tak?? hihi
    jom matan...kalau keliur buat sendirik erk :P

    Homemade Kiwi ice cream

    Yogurt Kiwi Ice Cream

    Actually I did't plan to make this ice cream sebabnya my cayunk Abbie tu baru sahaja baik dari selsema.
    You tau lah, bila si kecil selsema, hidung tersumbat, asal tengah malam je mesti menangis macam orang kene histeria and lepas tu main sampai pagi.
    Mau jadi panda eyes mata mommy & daddy di tempat kerja huhu
    But....since mommy pergi DAISO dengan kawan last Friday, I shopping sakan la....hehehe [kalau pergi dengan daddy, almaklum semua barang kene reject....mommy its need or want? huhu soalan standard bila mommy nak shopping]

    So bila dah beli, kebetulan kat rumah memang ada buah kiwi & yogurt...kira semua bahan dah ada [walau dalam hati sebenaunya nak buat ice cream stobeli huhu


     Bahan-bahan:

    [actually my own recipe ni sama macam nak buat smoothies, cuma kalau untuk baby smoothies ai tak letak ice kan, ha....bezanya, lepas blend all those ingredient kita frozen kan...maka terjadilah ice cream ni ha]

    2 biji green kiwi (peel & slice)
    2 tbsp plain yogurt
    1 tbsp honey
    [i tak letak gula, but those yang nak manis boleh campurkan sedikit gula]

    Cara:
    Blend all ingredient & pour in ice cream mold ni ngee~
    keep frozen
     So bila ice cream sudah beku, mau makan pulak, keluarkan ice cream tu & rendam seketika dalam semangkuk air paip, agak-agak longkah tarik keluar
    jangan rendam lama sangat kang terus cair pulak ice cream tu hohoho

     taraaa.....ini lah rupanya ice cream kiwi homemade saya
    simple dimple itu memang recipe saya, buat apa complecated? janji enak & berkhasiat kannnnn :D

    Ha...tengok la aksi si tecik saya makan eskrem....walaupun sebenarnya bukan buat untuk beliau...
    habis membebel la en suami huhu
     let me try mommy
     ermmm.....
     sejukkkkk.....
    nah auntie...u try.... :P

    Thursday, March 15, 2012

    Meal Planner for 6 mos baby


    Example untuk jadual pemakanan baby yang baru mula solid food.
    Hope its help you mommies :)

    Makanan awal yang disarankan seperti:

    1- puree apple
    2- puree pear
    3- puree banana (semua jenis pisang makan ie emas, berangan, montel dan yang sewaktu dgnnya)
    4- puree avocado
    5- puree green bean (kacang buncis)
    6- plain porridge

    cara nak buat puree sangat mudah, semudah A B C

    1- cuci buah, peel , core & cut the fruits & steam until tender (kecuali pisang & avocado)
    2- bila dah steam blend (terbaik guna baby food processor sebab hasilnya yang gebu & mulus) kalau boleh blend tanpa air go ahead, kalau tak tambah sedikit air.
    3- masa nak hidang, tambahkan sedikit susu ibu or susu formula

    *** yea...tak perlu nak bertapis2 dah....serat dalam buah tu adalah baik untuk sistem penghadaman bayi.
    *** kalau nak senangkan lagi poo poo baby, tambahkan few drop of olive oil dalam puree tadi (olive oil ada few type tau....cari olive oil yang untuk dressing bukan grilling) tapi kalau dah tak jumpo belasah jo lah labu hehe
    *** bila baby dah mula solid food, air masak kena la bagi..
    *** sebagai permulaan memang cecair sikit bubur tu, sebab baru nak ajar baby perubahan rasa & tekstur makanan berbanding susu, sebab tu perlu menambahkan susu dalam puree tadi, supaya baby tak terkejut dengan perubahan rasa tadi.
    *** guide serving berdasarkan pengalaman : bagi half apple dulu sebagai permulaan...lama2 nanti baru campuqkan half apple & half pear ect mengikut combinasi buah yang anda pilih :)

    Tuesday, March 13, 2012

    Meal Planner for Toddler/Preschooler


    Just to share my son meal planner for weekend only, its not only menu for him but for us too since Abbie now dah sepenuhnya makan bersama kami :)

    All is simple menu for lazy mommy like me hahaha
    hope ia boleh dijadikan guide for any1 of you....
    cheers :)

    Thursday, March 8, 2012

    List to shop @ IKEA

    Another list to shop for my homeskol Montessori project hahaha
    We plan to go IKEA at of this month [perhaps after salary in, since this month we are damn broke huhu]
    I try to minimize the expenses, this is the best list I can came out with or else lagi panjang list shop saya, almaklum 3 bulan sekali baru pegi huhu
    Harap2 encik suami tidak merejectkan permohonan saya, most of the item is for my son....
    MULA product more similar to original montessori product, so u may check it out.
    But jika tidak berkesempatan you can just order from me, the  pre-order  still open  :)



    Wednesday, March 7, 2012

    Lesson# 2 : Montessori Practical Life Material : Pouring water V1.0


    Semalam I repeat  Monday  activity dengan menggantikan beras kepada air [air ribenna].
    Abbie so excited, he still remember previous lesson BUT he forgot exactly how to pour without spill out the water. So I will said, practise make perfect. He need to do it more frequent until he expert and then I will proceed to the next activities. But.....kalau buat hari-hari benda yang sama tentu bosan kan, so I plan to teach him 7 different activity everyday and repeated on the next week. Perhaps continue for 2 or 3 weeks kan....ok tak hehehe

    Update:
    - I am not worry about Practical Life Material since ia adalah dari our daily activities such siram bunga [yes abbie dah pandai siram bunga], berus gigi, cuci tangan, sapu sampah, buang sampah dsbg
    - my focus now to prepare Sensorial activity material.....have few in hand and few more to build hehe

    Tuesday, March 6, 2012

    My homeskol project

    Since original Montessori material is so expensive, ai have to be more creative, alternative either to find similar toys yang membawa function yang sama, or find at DIY shop, my friend recommend to find at Mr DIY shop , here the list of Mr DIY shop that I have compiled :)

    1) Mr DIY kuchai lama, at the kuchai entrepreneurs park
    2) Mr DIY Jusco AU2
    3) Mr DIY Pudu Plaza
    4) Mr DIY Axis Atrium at Pandan
    5) Selayang mall at lower ground 
    6) chow kit @ 368 Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50300 Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur 
    7) Dataran sunway, kota damansara 
    8 & 9) Puchong got 2 branches - Tmn kinrara & Bdr Puteri 
    10 & 11) Metro prima kepong & sri gombak 
    12) Tesco Extra in Seremban. 
    13) Jusco taman equine
    14) Endah Parade, Sri Petaling (Carrefour) 
    15) Bandar Sri Permaisuri, Cheras ..Opp HERO Supermarket..
    16) Behind jusco cheras selatan 
    17) 1st floor, Pandan Kapital, Pandan Indah 
    18) Mr. DIY Bukit Mertajam, beside DIMSUM CITY 



    Nearest my place would be # 13 & 16 provided my hubby so sporting to bring me shopping there huhu

    My concern more to sensorial material since practical life we can use barangan dari aktiviti seharian kita. So I plan to DIY while I have free time @ opis wahahaha
    bawa gunting, gam, coloured paper buat OpisSkol pulak wahaha :P [tu je masa yang i ada since di rumah sudah busy dengan si tecik saye huhu]


    This list for 15 sensorial xtvt yang i have list down kan...some of it ai oredi have.
    Doakan project saya berjaya secepat mungkin & i can practise with my darling son ngeee~
    and of coz i will share the material & xtvt here....
    mana tau nanti, bila ai dah jad surirumah sepenuh masa, feel free to sent your baby to me...i will feed them with good food & gr8 xtvt but....with higher fee teeetttttt.... :P
    hihihi

    sampai berjumpa lagi.....daaa :)

    Montessori Product

    Okey.....since I really get in love with Montessori method of teaching my darling son, I found some of the stuff you may DIY or find similar product. Especially sensorial activities if you wanted DIY, you may need extra time & creativity to do it. [sebab tu saya mulakan abbie dengan practical life material instead sensorial sebab i m not yet ready to make or purchase the product]

    However, those mommy yang berminat untuk membeli barangan Montessori either sensorial/practical life or education ai do have a list but....bare in mind urusniaga dalam USD.

    1- D'Argosy
    2- Bambini
    3- USL Educational Supplies – 2nd floor, Summit , USJ


    P/S- i m interested to buy Trinomial Cube sebab susah nk diy huhu any idea where can i get those similar product with cheaper price?

    Lesson# 1 : Practical Life Material - Pouring rice

    Sebelum ke "kuliah" saya mempersediakan sedikit ilmu di dada so bila masuk kelas, takde la saya blurr sangat kan...
    So, hasilnya saya boleh listkan minimum ada 10 activities for Sensorial material & 10 activities for Practical Life material.
    Peralatan yang digunakan samada you boleh DIY, guna apa yang ada di rumah or beli dari Montessori or any related toys.

    For the first time, I choose something simple iaitu Practical Life Material - Pouring rice
    fungsinya: menanamkan daya tumpuan & focus kepada anak & seterusnya mengajarnya cara yang betul menuang atau mengalihkan sesuatu dari satu bekas ke bekas yang lain.

    Peralatan yang diperlukan:
    2 IKEA cup or any cup will do
    1/4 cup of rice (this time I use Red rice)

     Ok jom kita mulakan....budak kecik tu pun dah tak sabar-sabar nak melakukan aktiviti yang menarik ini...belajar sambil bersuka ria ngeee~

    Caranya:
    Mommy kene demo dulu bagaimana caranya menuangkan beras tadi dari satu cawan ke dalam cawan yang lain tanpa menumpahkan beras tadi.
    Kemudian ask your child to follow.
    Make sure they focus on instruction given & tumpukan perhatian agar beras tidak bersepah or berterabur.
    Nampak mudah bagi kita, namun pada permulaan anak anda mungkin tidak tahu cara untuk menuang & jika lack of focus, beras akan tertumpah keluar.

     Lets see how my 19mos son doing it....he really enjoyed & repeat it many times!



    Here the video that my hubby record as 1st time I educate him.
    Pls mind I m not an experience teacher....i just try my level best :)


    Homeschool for my baby :)


    Montessori Method dipekenalkan oleh biz partner hubby kepada saya...pendek saja katanya "you goggle mmi " during our lunch meeting at Subway recently.
    Erm....thanks to her, I gain so much knowledge about this method. Al-maklum la....kalau pun she is my hubby friend but we have similarity which is we are mommy hehe
    best betul bersembang dengan mommy ni kan....sejiwa betul rasanya ...tambahan kalau mommy tu tak lokek ilmu.....sebab ai pun bukan lah berilmu sangat huhu

    okey,,,kalau sebelum nie ai do sharing about baby food, puree ect [yes I will always sharing my preschooler baby recipe/menu....soon kalau ada 2nd baby lagi cantik....ai boleh share the very moment I start my baby 1st solid food]
    But for now, jom sharing the Montessori knowledge yang ai belajar this few days...


     I wont go so deep into it, since ai rasa ilmu i masih cetek [I plan to go see the sifu somewhere in April & May for the 1-day training] pls PM me if you are interested coz the more the merrier hehehe
    So I summary kan kat sini, Montessori material ada 3, macam kalau kita beli susu formula untuk anak ada step step ikut age kan, so begitu juga dengan method & material pembelajaran anak-anak kita.

    mulai dengan step 1, follow by 2nd step and when child expert with both step, they will easily master & follow the 3rd step :)

    Step# 1- Sensorial material - Focuses on understanding how children ages 2 ½ through 5yrs old learn through sight (color, dimension and shapes), hearing (tone and pitch), touching (texture, weight, temperature, size and shape), smelling, and tasting..Konsep yang sama bersahaja dalam pengalaman kehidupan seharian dan kemudian mengajar anak-anak perbendaharaan kata yang betul seperti "panas," "sejuk," "panas," "hangat-hangat kuku," "ada bunyi" "tiada bunyi" "kasar" "halus" dan sebagainya.


    Step# 2- Practical Life material -Membenarkan kanak-kanak untuk meniru aktiviti-aktiviti orang-orang yang di sekeliling mereka. Step yang paling penting kerana ia memupuk imej diri yang baik, menajamkan daya tumpuan, pemikiran logik, good physical balance, kawalan mata-tangan, penyelesaian masalah, suka kerja, keupayaan untuk menyumbang kepada keluarga, kebebasan dalam menjaga diri sendiri dan orang lain dan alam sekitar, dan membangunkan akhlak yang baik. Malah, ia menyumbangkan kejayaan akademik di kemudian hari, dan kebahagiaan sebagai seorang dewasa kelak
    .
    Step# 3- Academic Subject material - Apabila seorang kanak-kanak mempunyai asas yang baik dalam sensorial material, dan beberapa penguasaan dalam Practical Life material, dia akan dapat lebih mudah memberi tumpuan kepada penguasaan kajian akademik seperti membaca, menulis, matematik, geometri, sains fizikal dan kehidupan, sejarah dan geografi, dan seni.


    At home, adult modelling a love of learning and work, reading non-fiction & good ficton, being curious, handwrinting, long term own learning.
    Anak umpama sponge yang baru dibeli, mereka akan menyerap apa sahaja yang mereka tengok, dengar & lihat, so education start since their born but never too late to start mommy.

    Monday, March 5, 2012

    Rezeki Balik kampung hubby :)

    Salam monday mommies......tentu blues aja pagi tadi nak ke tempat kerja kan, meninggalkan si kecik kesayangan yang sedang enak beradu di sebabkan kesejukan & nyamannya hujan
    maka ramai juga yang terlambat datang ke tempat kerja dengan alasan jalan jem wahahaha

    Last weekend saya balik Batu Pahat, kampung en suami [bukanlah kampung kalau tinggal di taman tengah2 bandar penggaram itew huhu]
    My mother in law buat house clearance [rasanya itu ayat yang betul kottt]
    she brought new bed for her bedroom and kami tolong la serba sikit mengemas itu dan ini dan secara tak sengaja "menyapu habis" barangan percuma dari kakak iparku yang tersimpan rapi di dalam almari beliau.
    hehe
    kakak ipar saya amway member yang begitu active so she buy a lot of thing from amway so i guess barangan ini mungkin percuma or buy with cheaper price.
    sebab she have more than one, so she give it to my mom in law.
    My mom in law pun sudah ada, so she just keep it until me & hubby found out ngeee~

     dari kiri tu Thermal cooker (2 in 1 thermal cooker & food warmer), chopper and juice mixer
    all from Amway for freeeeeeeeeeee
    syukur Alhamdulillah...rezeki jangan la di tolak :)

     This no brand new thermal cooker, sesuai digunakan sebagai food warmer especially bila mommy travel and stay in hotel...nak masak bubur or panaskan puree pun terbaek.... size nye pun cute ajer
    selain boleh masak stew, bubur, ect untuk kegunaan harian di rumah, eg: masak waktu subuh, dlm 10minit di atas stove, dan tutup rapat, tinggalkan pergi ke tempat kerja, and balik, stew you dah masak & masih panas!
    yes...this thermal cooker boleh menyimpan kepanasan sehingga 8jam.

     berikut adalah cara-cara memasak menggunakan thermal cooker, recipe pumpkin soup, beef stew, dessert pun ada di sediakan :)
    paling bagus, sebab ia PERCUMA :)

    Yang ini pulak ala-ala mini blender la...tapi ia digunakan hanya untuk memblender smoothies
    ha....pun saya suka, smoothie abbie tak perlu berkongsi dengan blender chili di rumah,...syukur nasib baik saya tak beli second philips blender jug khas untuk smoothies....
    jimat poket saya....
    hok ini my mom in law still ada 1 lagi unit...saya tak tahu lah dia simpan untuk apa & siapa...
    takkan lah saya nk tamak mintak dua kotak kan... :P

    se lagi  is chopper...no brand chopper...ok lah...
    satu lagi gajet from my wishlist, dan tercapai...tak perlu lagi buy from IKEA....
    memang pandai mak mentua saya suruh saya berjimat dari merompak poket anak lelaki dia huhu

    Saya panjatkan kesyukuran di atas rahmat & nikmat yang diberikan...
    syukur, saya terima dengan berbesar hati...walaupun bukanlah branded sangat namun ia sangat2 berguna :)

    Friday, March 2, 2012

    10 remedies for sore/cracked nipples during breastfeeding


    Puting yang sakit adalah rungutan & aduan yang paling biasa di kalangan wanita yang menyusukan bayi. Ia berlaku disebabkan oleh salah teknik penyusuan atau posisi menyusu yang salah. Adalah penting untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin untuk mempelajari teknik menghisap dengan betul. Berikut adalah 10 cara bagaimana untuk mengatasi masalah tersebut.
    Treatment for sore nipples
    1) Beast shell may be worn in between feeing to protect sore nipple from rubbing against clothing
    2) Purified lanolin cream may be applied to the sore nipples to promote healing
    3) Pepermint cream has also been found to be effective
    4) Heat (hot washcloth, hot water bottle) applied to the nipple immediately after nursing may prevent or decrease the reaction. Dry heat is usually better than wet heat, because wet heat may cause further damage to the nipples.
    5) Do not wash your nipples frequently. Daily bathing is more than enough.
    6) Nurse frequently (every 2 hours) so that your baby will not feed aggressively when too hungry.
    7) Just a minutes before feeding, you can pump a few times so that your nipple elongates making it easier for your baby to feed.
    8) Applying warm and wet teabags to your nipple after nursing–it’s soothing.
    9) Take a painkiller about 30 minutes before feeding, if the pain is usually severe. (paracetamol or ibuprofen)
    10) Your last resort will be to see the doctor, if all your efforts are to no avail.