How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Thursday, August 1, 2013

Asparagus with Chinese mushrooms and fish ball

  

Salam good morning semua...
Pejam celik lagi 7 hari puasa sblm tibanya lebaran yg di nanti.
lagi 7 hari juga meimei to 5 months. 
Cepat betul masa berlalu, esok friday akan bawa meimei ke doc wong for jab, kami percepatkan memandangkan 8hb kn PH , blk kg.
Nanti mommy hupdate berapa kgs meimei skrg, rasanya mau dh 9 kgs.Okey, recipes yg nk share hari ni adalah
Asparagus with Chinese mushrooms and fish ball
Ke semuanya adalah kegemaran my son.
Memang kalau memasak di rumah ni, ikut apa yg digemari si kecil tu, kami mommy daddy ni mkn ajew x kisah.
Memang sukar dan ramai yg merungut katanya anaknya masa baby memang mkn sayur, tp bila dh besar tak mo makan sayur. Wat to do?

Pertama, kena tanya diri sendiri,  mommy and daddy tu makan x sayur?
Wajib tak menu sayur tadi dalam meal seharian? Kalau mommy and daddy sendiri tak makan sayur, camne anak nak ikut? Kan kan 

2nd Is pernah tak tanya si anak tadi or menemani si anak makan terdengar rungutan si anak kenapa dia x suka makan sayur? Mereka pasti ada alasan tersendiri, then work with that . Macam saya sendiri contohnya, masa kecik2 i tak suka sayur kobis, pasai keras la nak makan, sayur kangkung, bayam tak pe.
so untuk menangani nya,  
Is either jangan masak sayur kobis or..... mayang halus or nipis sayur kobis tadi mcm sayur dlm burger tu. Ha baru saya mkn kobis, 
kesimpulannya, bukan anak tadi tak suka dan tak mahu makan sayur tapi mungkin persembahan dan tekstur sayur tu kene mengikut kehendak mereka.

my son sendiri, even he love vege, but some times he oso complaint like "mommy donno how to cook vege ha...still hard" huhuhu gelak besau daddy dia kalau terdengar tu.
pasai dia makan sayur tu liat sgt, susah nk hancur dan nk hadam di mulut, so dia luekkan blk.
mana yg lembut tu dia makan, so i understand that yg he likes to eat vege but the tekstur mesti suit with him.
so what should i do, cut dat vege smaller easy for him to chew, takkan nk masak longer kang hilang all the nutrition kann.

okey berbalik kepada recipe tadi,

bahan2:
1 Ikat asparagus (dicelur 5 min dgn boiling water dan ketepikan)
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 kuntum dried mushroom (direndam hingga lembut dan di potong kecil)
5 biji fish ball (boleh juga ganti udang, or tanak letak pun xpe)
1 tbsp tepung jagung utk memekatkan kuah
2 tbsp oyster sos
sedikit garam
Air

Caranya:
- tumiskan bawang putih hingga kekuningan
- kemudian masukkan fish ball dan mushroom tadi
- tambahkan sedikit air dan oyster sos, tgu sehingga didih
- masukkan asparagus tadi
-tuangkan tepung jagung yg telah dibancuh dgn air
- tambahkan sedikit garam
Siap

No comments: