How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Tuesday, November 30, 2010

bubur nasi bb

Bahan utk bubur:-


Kentang -- parut

Carrot -- parut

Bawang Besar - potong halus (chopped)

Bawang Putih - parut (lagi senang le)

Beras

Ayam (jgn potong, biar ketul2)

Cara:- letak semua bahan dlm slow cooker pastu slow cook



Sayur

Keesokkan harinya, u stim je sayur2an sekejap pastu blender bersama ayam yg u masak dgn bubur tu (ayam tu kan tak hancur kan, pilih daging sahaja, buang tulang).. pastu gaulkan dlm bubur tu.. sayur2an ni tak leh masak lama, so utk kekalkan vitamin dia kita stim sahaja, jgn masukkan dlm slow cooker tu so that dia tak over cooked



hasilnya bubur ni manis je sbb ada kentang & isi ayam tu.. sure baby suka..



Ikan

kalo u nak letak ikan, ambil isi ikan bhg ekor yg takde tulang, u stim ikan dgn sayur tu keesokkan harinya, pastu blender dan gaulkan dlm bubur.. dari pengalaman i la kan, kalo isi ikan dimasak semalaman (slow cook), bubur tu bau hanyir.. bb tak suka.. kalo ayam atau daging ok lah..



NOTA PENTING



1. Bubur Halus/Ditapis: Utk bubur yg u nak tapiskan/shieve, u blender sekali la bubur tu dgn sayur/isi ayam tu.. then tapiskan sekali..



2. Bubur Kasar: Tak payah blender bubur tu sbb bubur dah hancur sbb slow cooking. Just blend sayur & isi ayam/ikan je pastu gaulkan ke dlm bubur..

No comments: