How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Wednesday, December 25, 2013

Recipe Tong Yuen

As Salam semua yg sudi menjengah blog mommy ni, entry kali ini mommy nak share ttg one of Chinese celebration on last sunday, tapi sebab sunday tu kami out station,  so baru berkesempatan untuk membuat tong yuen ni ptg semalam. Actually now dah modern,  instant tong yuen ada terjual di frozen department kebanyakkan pasaraya, ada yg plain ada yg berintikan red bean, peanut dan black sesame.
But kalau buat sendiri lagi kick and happening sebab boleh sama2 menggentel dgn baby chef kita kan, mereka pasti excited sebab tengok colourful dah macam main play dough .

Untuk tahun ini, mommy buat sendiri but plain sbb suka libatkn koko dlm activity d dapur, so xde la dia bosan time cuti sekolah ni.
Bahan nye mudah, hanya perlukan

Tepung pulut
Gula melaka
Halia muda
Dried red dates
Pewarna makanan
Daun pandan nk bg wangi ja, xde xpe

Caranya

Rebus halia, red dates dan gula melaka td dlm periuk.  Air agak2 byk mana kuah tong yuen kamu nak.
Bancuh tepung pulut dgn air sampai boleh uli or gentel ( ala mcm korang biase buat onde onde buah melaka tu) tp kene bahagikan beberapa bahagian ikut berapa warna yg kamu nak buat.
Pastu gentel la secara bergotong royong ikut size yg kamu suka.
Sementara tu dlm periuk lain, rebus air hingga didih.
Dah didih masukkan biji2 tong yuen yg dh siap di gentel bulat2 tu. Tunggu hingga ia timbul, dh timbul tu tanda dh masak la. Angkat dan tapiskan.
Kemudian masukkan ke dalam periuk yg merebus gula melaka,  halia dan red dates td.
Masak seketika dan siap terhidang.

Sedap sgt. Licin tong yuen mommy hari ni.
Next year nk try buat yg berinti pulak, inti peanut is nice too.

No comments: