How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Saturday, January 4, 2014

Homemade Arrowhead chips

Happy new year,
Adoiii sejak blk dr kota singa ai really bz u...
Nk wat entry new year resolution and wishlist pun x sempat,.
Ampun nanti bila ade free time ai update okey, slps blk kota singa,  budak naik sekolah,  sibuk jugak la mengalter baju2 sekolah anak buah hubby, mana nk cuci rmh dgn chef RATtatouille lg (okey ade update br ttg chef RATtatouille tau hahahaha)
Sibuk dgn jadual tugasan baru new year, tdo kul 2am setiap mlm bgn 630am ha ko ado??
Semua tugasan siang di bawa ke mlm hari, kul 9pm tdo kn anak2 amik mase 1jam gak la, pastu kul 10pm turun dapur, cuci pinggan,  jerang air, cuci CD and clothes,  kemas hall, sapu n mop lantai, lap meja yg hari2 berhabuk juga mana dtg xtau la, pastu masak bubur meimei tgk jam dh kul 11pm, pastu iron baju pulak amik 1jam sbb byk sgt, thn lps x iron hahaha,  tgk jam dh kul 12am, nenenkn meimei dlm 10 to 15min,  pastu g menjahit sambil2 surf fb, pinterest n blog walking. Kalau tak jam 1am or 2am baru tdo.

Ha ni ai bt entry ni pun dh draf 3x, type sikit2 simpan, huhuhu busy sungguh lately

Okey, cukup la membebel kelaut biru, ni nk citer pasal kerepek yg fames time raya cina. Nama English nya arrowhead chips, nama cinanya "ngaku chips"  tapi nama melayunya ai tak tahu hohohoo sebab kt kg x penah mkn pun, ni pandai mkn pun sejak kawin dgn hubby, kalau visiting during CNY kan, jap rmh MIL time raya xde cookies or chips, yg ade hanya sweets dan asam huhuhu, so bila visiting rmh sedara, ada cookies,  chips ai nk mkn la mcm kita g raya rmh org time hari raya, pulun sampai habis balang kan...tapi hubby ni lain, dia x kasi ai makan byk, 1 or 2 keping sajok...ape kes?? Dah hidang kena la makan, tp bg hubby, kuih2 yg d hidangkn tu syarat je, biase tuan rmh yg mkn, ha? Mcm tu ke?

So one of my favourite chips is this one lar, ngaku chips, so start last year CNY,  kebetulan ai pregnant daisy 7 or 8 mos and teringin nk mkn, kebetulan sblh clinic gyne tu ada bakery shop, nah mase tu ternampak chips ni, I mintak hubby nk beli, dia x bg, katanya nanti koko nk mkn, no good - heaty . Frust!

Pasai x dt ai keep saying nanti bb lahir mcm koko, air liur meleleh sampai bsr, nah...terus dia kasi beli (Alhamdulillah time pregnant meimei sume yg d idam dt mkn hehehe xde air liur leleh2 ni ). Ingatkan harganya rm8 sekali nk bayar tgk betul2 rm18 lah...fuyooo mahal giler 1 balang tu,  tp sbb kepingin ya ampun, beli jugak, x mkn kt rmh, bawa opis makan, line clear, hahaha kwn opis nk rasa pun ai bg 1 2 keping sajok sbb mahal :p , makan sorang2, daddy tanya where is the chips, mommy ckp dh habis ngeeeee so teruk kan...

So this year, ai buat sendiri, memula beli 1 kg sajok,  testing la kunun, sekali 1 kg dt 1 balang suku saje...habis jari kene sagat, tp sebab sedap la kerepek ni, tadi g tesco g beli lagi, tp dh xde jual loose lagi, ada dlm box 10kgs aiyooo yooo , tp daddy punya la sporting,  dia belikan jugak for me OMG! Oh ya normal price kt tesco rm7 1kg tp now ada promo rm4.88 sajok 1kg, g wet market lg mahal still rm8 1kg gilos! 

So this is my job for next week, membuat kerepek ngaku...maybe 1 hari goreng 3kg, in 3 days siap la kan hahahahaa nak bodek MIL punya pasai ai sanggup :p my MIL said she likes this chips.  Actually I plan to make few cookies for her, I nak tukar tradisi makan sweet and asam masa raya, adoii nanti kompom di hadap oleh my son, so this year I nak bake cookies n cake for yheir CNY. 

So, tentu korang penah tengok buah ni kan, ada iras2 sengkuang cina, jangan kompius ya, buah ni xde d tanam d malaysia,  it from china. So nak tau camne nk buat chips ni?

Caranya sama je mcm buat kerepek pisang, memula buang la kulit ngaku td, pastu cuci dan rendam dlm air garam, ha pastu panaskan minyak penuh kuali, sagat ngaku ke dlm kuali yg minyak dh panas td, letak sedikit garam agak2 1tbsp, pastu kacau2 la bg warna sekata dan angkat dan toskan. Sejuk br simpan dlm bekas kedap. Kalau agak byk sgt buah tu x sempat nk goreng semua, boleh jew simpan few days buah td yg terendam dlm air garam dlm peti sejuk. Kenapa x leh sagat siap2 pastu goreng? Ni sebab kita x mo ia melekat antara satu sama lain. Kalau anda kuat masin, ha bila dh siap goreng td, tabur la sikit garam halus atas chips td, tp ai tak letak. Ai suka natural taste hehehehe

Serius sedap tau chips ni, cuma bila dh buat chips ni baru tahu awat la jual mahal st, 1st sebab ngaku tu sendiri mahal, ke2 is prosee nk kopek kulit tu pun leceh especially kalau buah tu size kecik wahahaha, jenuhhh, 3rd is nak sagat tu pun cabaran, dh la sagat direct dlm kuali, kalau buah kecik silap2 dt chips kulit jari pulak huhuhu mcm ai ni yg tah mase kecik2 dulu ada tolong mak buat kepek pisang, ni dh berdonkey years x buat, buah ngaku yg pertama tu la melukakan jari ibu ku huhuhu adoiii pedih ya amat, mau jadi raja bersiong siapa yg mkn chips ai hahaha

So kalau nak buat ni, kene hati2 ya, pegang hujung2 jari saje masa menyagat tu, kang berbalut jari mcm cedera parah la sangat :p

No comments: