How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Wednesday, March 26, 2014

Kek gula hangus versi kukus


Ni merupakan kek favourite ako jugak
My sis kt kg mmg expert la bt kek ni, kalau setakat 20 biji relek jew dia buat, 
Mmg menjadi pujaan mak cik mak cik kg order dgn dia time kenduri or nak raya.
Ako tau order sajok, sampai la br ni sejak dia dh keje pembantu tadika payah betul nk minta tlg buatkan.
Ako bt sendiri, percubaan pertama bantat, tp makan jugak janji ade rasa sedapkan, mana dt recipe?
Hasil dr gugel internet la.
Percubaan ke2 ako terai guna happycall, jadik naik tp mayb sbb api besor sikit, bawah dia burn, sayang dan nak sgt mkn, ako potong buang yg burn, ako mkn atas sajok, sempat jugak kirimkan kt my father in law yg dtg rmh bawa blk jhr bg mil rasa.
Nahhh dia suka pulak, suh buat lg kalau blk sana
Asal blk sana, mesti dia tanya huhuhu
So baru2 ni balik terai la buatkan, guna recipe internet lagi, bakar dlm oven baru, dgn kompiden jadik la tu
Tapi hampesss
Bantat x naik langsung
Kecewa sungguh terus campak dlm tong sampah
Ahad tu blk kg mintak recipe dan tunjuk ajar my sister
Nah....bukan salah recipe, tp salah teknik daaa
But my sis recipe more creamy la pasal guna susu pekat byk sikit aka manis la jugak
Katanya telur x yah pukul pakai mixer, kaco2 dgn hand whisk ajew, pastu rehatkan adunan td sblm bkar 30min. Tapi ade jugak recipe yg suh rehatkan 2 3 jam katanya lg lama rehat, lg cantik dan byk lobang semuttu
Tapi ampun, ako bukan jenis penyabor hahahaha
Dan tips yg paling penting ku kira utk elak kek bantat, bakar dgn api bawah sajok!
Ha...thats y
Tp ako baca jugak,  bagusnya 10 min yg terakhir itu bakar dgn api atas bawah, baru lah lapisan atas kek itu x basah atau berair saja, sbb ade sesetgh kek mcm itu bah
Tp yg menjadi problem dan masalahnya, oven baru ku ini jetcook,  taunya masak harus cepat,
So xde option manual api bwh or api atas sajok
Huhuhu
*tetiba ako rasa nyesal banget jual oven lama ku itu huhuhu
Tapi sbb nk mkn, akal ku panjang jua bah
Ako kukus sahaja, kan api nya dr bwh saja
So ako buat 2 biji terus kek gula hangus versi kukus, lama juga dlm 1j30min atau 1j45min bergantung pd bsr api ko psg ya.
Hasilnya sama aja mcm bakar dlm oven.
1 Biji kasi mil, half ako mkn, half ako bg sil

Nak recipe tak? Recipe yg asalnya dr kakak ku yg sulung, pas ke kakak ku no.2, and now pass ke adiknya 
Ako le tuh hihihi
Sarang semut muda hahahaha

bahan2

utk gula hangus
, 2 cwn gula dan 2 cwn air
goreng gula hingga cair , kemudian br masukkan air pelahan2 dan kaco hingga sebati
sejukkan

Utk kek,
6 biji telur
1 tbsp minyak sayuran
1/2 tin susu pekat
1 tsp esen vanila
2 cwn tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder


caranya
kacau telur td dgn hand whisk, then masukkan minyak, susu pekat dan esen vanila,
Kacau sebati
Kemudian masukkan tepung, soda bikarbonat dan baking powder yg telah dianyak ke dlm adunan td, kacau sebati
then masukkan bahan gula hangus td, dan kacau
tapis adunan td dan masukkan ke dlm loyang yg tlh digriskan (guna 9" loyang)
rehatkan 30min, smtara tu panaskan oven 170c api bwh sajok
bakar selama 45min to 1jam

nah selamat mencuba!

No comments: