How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Friday, May 6, 2011

Egg Yolk Receipe untuk baby less than 1year

Telur ayam mempunyai banyak khasiat untuk baby. Ia mengandungi :
  • choline - iaitu vitamin B yang memainkan peranan penting untuk pertumbuhan & fungi otak baby dan ia juga diperlukan untuk menjamin kesihatan baby. 
  • DHA - omega-3 fatty acid yang boleh didapati di dalam susu ibu, turut membantu perkembangan otak baby.
  • protein - kandungan protein di dalam telur adalah "lengkap", menjadikan telur sangat sesuai sebagai pengganti sumber daging.
  • folate - memainkan peranan penting untuk penghasilan dan mengekalkan sel-sel di dalam badan.
  • vitamin D
  • lutein -  merupakan antioksidan yang melindungi mata dari pancaran cahaya matahari dan mengelakkan terjadinya katarak dan penyakit mata dikemudian hari.
  • minerals -  termasuk iron, zinc & selenium yang baik untuk sistem imunisasi.
Bila kah kita sepatutnya memperkenalkan telur kepada baby kita? Medical expert menyarankan hanya KUNING TELUR (Yolk) di berikan pada baby bawah 1tahun, selepas 1 tahun barulah kita boleh memberikan putih telur ini kerana putih telur lebih mudah mendatangkan alergy kepada baby yang sensitif.
Sebaik-baiknya perkenalkan lah telur organic untuk bayi kita.

Dibawah saya ingin berkongsi resepi utuk baby di bawah 1tahun yang mengandungi kuning telur sahaja....selamat mencuba!!!

Carroty Custard 3 oz (1/3 cup) cooked carrot puree
4 fl oz (1/2 cup) milk (use whole milk, breast milk or formula)
1 egg yolk
 
Campurkan carrot puree, kuning telur yang telah di pukul & susu ke dalam kuali.
Masak dengan api sederhana dan kacau sentiasa.
Bila sudah pekat, padamkan api & sejukkan.
Sedia terhidang.
Easy Cheesy Scramble
1 egg yolk
2 tbsp whole milk, breast milk or formula
1 tbsp grated Cheddar cheese
1 tbsp olive oil

Panaskan minyak zaitun di dalam kuali penggoreng.
Kacau telur & susu sehingga gebu. Kemudian tambahkan cheese.
Tunagkan campuran tadi ke dalam kuali & masak untuk beberapa minit, kacau sehingga telur itu masak.
Bolehlah ditambahkan sayuran untuk kelihatan lebih menarik.


Versatile Veggie Omelet
2 eggs (yolk only)
2 tbsp natural yogurt
2 tbsp chopped cooked veggies: try terung, zucchini (timun jepun), cendawan, lobak merah, peas atau hirisan tauhu.
1 tbsp olive oil

Panaskan minyak zaitun di dalam kuali.
Pukul telur & yogurt sehingga gebu & tambahkan sayuran.
Tuang campuran tadi ke dalam kuali & masak beberapa minit sehingga telur masak dan bahagian bawah telur dadar berwarna keemasan.
Paling kan telur untuk memasak di bahagian atas telur.
Dah masak, sejukkan dan potong kecil-kecil dan sesuai untuk finger meal.
Untuk lebih lazat, taburkan hirisan cheese diatas omelet & grill.
yummy!!



Sweet Potato Tortilla
2 tbsp olive oil
1/2 small onion, sliced
1 cooked sweet potato, peeled and sliced thinly
3 eggs (yolk only)
 
Panaskan minyak zaitun di dalam kuali dan goreng bawah merah tadi.
Tmabhakan sweet potato & kacau.
Pukul telur & dan tuangkan ke dalam kuali tadi.
Pelahan kan api.
Masak sehingga 20 or 30minit, angkat dan masukkan ke dalam pinggan


Savoury Spinach Scramble
2 eggs (YOLK), beaten
1 tsp olive oil
2 tbsp finely chopped onion
4 oz (1/2 cup) spinach (bayam) puree
2 tbsp natural yogurt

Panaskan minyak zaitun ke dalam kuali kecil dan goreng bawang beberapa minit.
Sementara itu pukul telur bersama yogurt & bayam puree.
Tuang campuran tadi ke dalam kuali dan masak untuk beberapa minit sehingga telur itu masak.


Easy Creamy Eggy Veggies
1 egg (yolk)
2 tbsp cottage cheese
1 tbsp finely chopped cooked vegetable of your choice
Pre heat the oven to 375 deg F (180 deg C).
Beat the egg with the cottage cheese. Stir in the chopped veggies.
Grease a ramekin/mini souffle dish and pour in the egg mixture.
Place the ramekin on a baking sheet and cook for around 20 mins, until the egg is set.


Egg and Bean Breakfast (or Lunch!)
2 tsp olive oil
1/2 clove garlic, crushed (optional)
6 oz (3/4 cup) cooked kidney beans, red or white (use salt free or low sodium canned beans - rinsed well - if you prefer)
2 tbsp low sodium or homemade vegetable stock
1 egg, beaten
2 tsp grated Parmesan cheese
 
Panaskan minyak zaitun di dalam kuali & goreng bawang putih sehingga gring.
Selepas itu, campurkan bawang putih tadi ke dalam  stock & bean & kacau sebati.
Kemudian puree menggunakan food processor dan letakkan ketepi.
Pnaskan minyak di dalam kuali & masukkan telur yang telah di pukul tadi.
Kacau sehingga telur masak.
Finally, tuangkan scrambled egg tadi ke dalam puree tadi & hiaskan dengan hirisan cheese di atasnya.

SELAMAT MENCUBA untuk kawan-kawan & saya juga. untuk anak yang berusia 1tahun ke atas , bolehlah mencampurkan putih telur de dalam resepi ini.

No comments: