How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Tuesday, May 24, 2011

Lets learn about Avocado


Salam & selamat pagi semua untuk all mommies, since many of us yang masih lack of knowledge about this fruits (termasuk lah saya) jom kita have some reading about this fruit.
Sejujurnya saya sendiri memang menyukai malah LOVE this fruit. Rasanya yang lemak-lemak manis, sedap dimakan begitu sahaja ataupun dilenyekkan dan disapu keatas roti .Dimakan sebagai pengganti peanut butter or planta. Bukan sahaja sedap malah sangat healthy.
Antara kebaikan yang terkandung di dalam buah yang mahal nie (RM4 sebiji sebab kat Malaysia takde tanam buah nie hehe) ia mengandungi omega-6 & omega-3 fatty acids yang mebantu meningkatkan perkembangan otak, mengurangkan risiko penyakit kanser & mengurangkan risiko penyakit jantung.
Selain itu, jika kita makan sebagai pengganti butter, planta atau cheese semasa menikmati roti kegemaran kita tu , maka secara tidak langsung ia akan mengurangkan pengambilan kolestrol, lemak & garam.
So secara kesimpulannya, Avocado baik untuk baby & baik untuk anda jugak...

Method untuk memastikan buah Avocado yang dibeli Hijau di pasaraya ripe or even faster...jom try out:

1st method:
Biarkan buah Avocado yang mentah tadi di simpan naked (tanpa dibungkus) pada suhu bilik selama 3 to 5 days. Avocado yang masak akan bertukar kulit kepada hijau kecoklatan seperti gambar di atas & lembut bila disentuh.

2nd method:
Simpan avocado di dalam beg kertas bersama sebiji apple pada suhu bilik untuk mempercepatkan buah avocado masak.

3rd method:
Simpan avocado di tempat yang gelap kerana avocado akan cepat masak pada waktu malam (gelap). Ini boleh dilakukan dengan meletakkan avocado di dalam kertas minyak (seperti gambar diatas) atau membalut avocado dengan tuala. Letakkan sebiji buah (apple atau pisang) kerana buah tadi akan mempengaruhi avocado untuk lebih cepat ripe (masak). Lipat penutup beg kertas tadi & biarkan selama 1 hingga 3 hari.

PERINGATAN:
>> Simpan avocado pada suhu bilik, Avocado akan lebih cepat ripe pada suhu yang suam (warm climates).
>> Sentiasa memeriksa keadaan avocado yang dibungkus/simpan tadi. Membiarkan avocado terperam terlalu lama akan menyebabkan ia menjadi busuk.
>> Avocado yang telah masak(ripe) boleh disimpan di dalam peti sejuk (bahagian sayuran) selama 1 to 2 weeks.

How can I stop avocado from turning brown?
Why not pamper yourself with a face mask - avocado is great for the skin! Just mash the leftovers with a little sour cream and apply to the skin (avoiding the eye area). Leave for 15 mins, then rinse!
  • Store the rest of the avocado, cut side down, on a plate in the refrigerator.
  • Wrap the remaining piece in food-safe plastic wrap, or a sealed Zip-Loc bag.
  • Mash the avocado with a little lemon juice - please be aware that citrus juices may cause allergic reactions in some children.
  • Adopt the method traditionally used in Mexico and store the avocado WITH the pit (although we find a little oxidization still occurs with this method).
  • Mash or puree the leftover avocado, then freeze it in a special baby food freezer tray, or in a regular ice cube tray, covered in foil. Frozen avocado seems to retain its bright colour quite well!
  • Eat it yourself (in fact, the Aztecs used to believe avocado to be a great aphrodisiac!).

2 comments:

Jojo said...

hi...actually in Borneo (sabah & Swak..we have a lots of these fruits..hehe..

the most simple fruit to enjoy..hehe

Love Razila said...

Thanks ye...dah dapat sikit ilmu... nak share in my blog...minta permission ye =)