Traditional Apple Pie |
Tanpa banyak bicara, for future reference mommy pun kongsikan resepi apple pie disini.
Bahan-bahan:
untuk membuat pastry: 250gm tepung hong kong (nak guna tepung gandum pun buleh)
150gm mentega sejuk dipotong kecil
50gm gula icing
30gm air sejuk peti ice (jika guna tepung gandum)
caranya: - gaul tepung dengan gula icing
- masukkan mentega dan ramas sehingga menjadi serbuk roti.
- uli pastry sehingga menjadi lembut/ doh.
- bentukkan bulat, masukkan dalam plastic dan rehatkan di dalam peti sejuk selama 1jam.
- panaskan oven 180C , canaikan pastry dan masukkan ke dalam Loyang pie . Asingkan sedikit pastry sebagai hiasan(tutup pie nanti).
-cucuk dasar pastry dengan garfu, dan bakar selama 25minit.
- tuangkan inti
- canaikan lebihan pastry dan hiris memanjang. susun secara bersilang pada permukaan pie dan sapukan dengan kuning telur (pada percubaan pertama ni den terlupo pulak nak sapu kuning telo huhuhu).
- bakar lagi selama 30-35minit.
sangat sedap, mudah dan licinnn |
4 biji apple hijau
1/2 biji parutan kulit lemon
secubit garam
2 tbsp. mentega
100gm gula perang
1tsp serbuk kayu manis
2tbsp tepung jagung/gandum
3tbsp air (untuk bancuhan tepung gandum)
caranya:
- apple dibuang kulit dan biji, dihiris nipis. ketepikan
- panaskan gula & mentega. dikacau rata
- masukkan hirisan apple, kacau rata
- masukkan garam, serbuk kayu manis & bancuhan tepung
- kacau hingga apple lembut & kuahnya pekat
- angkat & sejukkan
We Love, We Care & We Share
Take care & comb your hair,
From Mommy Annie Tay with L.O.V.E
No comments:
Post a Comment