How to order?

WhatsApp 0192822328 (For fast response)
Email to noranni.othman82@gmail.com

Urusan Postage SETIAP ISNIN & KHAMIS sahaja.

Siapa saya?

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
I am malay with chinese husband, mommy for my precious darling Dhiya Alexander , princess Daisy Amelia and Dahlia Arianna.
“Geniuses are just people who had good mothers.”
― Richard Buckminster Fuller

Followers

Monday, October 8, 2012

Mix vege soup


Ini adalah soup yang simple yang selalu saya buat kat rumah sebabnya my son suka sangat sup.
Kalau makan takde sup, kering ajew... sikit ajew dia makan, kalau ada sup, 1 mangkuk IKEA tu sup untuk dia. So macam saya cakapkan, bila anak dah boleh join family food sangat la senang.
Bukan senang itu bermaksud you can sumbat all the rubbish food into their mouth, but your self need to create healthy living style. Nak anak makan makanan yang sihat & berkhasiat, you sendiri kena makan makanan macam tu, baru anak ikut.
So macam saya, hubby pun suka sup.... ala cina, biasa lah kan... letak la menu penuh table, mesti dia akan tanya sup. Memula kawin saya bingung juga nak masak apa? Kalau dah hari-hari sup, ketandusan idea juga, tapi hubby cakap his type of sup is simple... just dump few type of vege, pecahkan telur /atau letakkan udang/ayam/daging done!
I oso started to like eat with sup, tambah membuyong ni, kalau makan kering2 tak tertelan tekak.
So this is one of my feveret sup....sebab ada Japanese mushroom! hahaha

Okey, bahan asas untuk membuat sup macam ni....

1 biji tomato di belah 4
sayuran tak kisah sayuran apa ie. cauliflower (abbie's fav), broccoli, sweet peas , corn (either u letak sejongkong mcm tu - kerat 2, atau letakkan dlm bentuk biji2 jangung tu), keledek, kentang,carrot
ha...macam2 u boleh letak...ganti-gantikan la...jangan main letak semua banyak2 kang membazir rasa pun lain.
[macam saya ni, saya letak tomato, japanese mushromm,carrot, cauliflower & sweet peas)
sedikit garam
bawang goreng (optional)
telur (optional)
hirisan daging/isi ayam/udang (optional)

Cara-cara:
- Rebus air dalam periuk ( samada air atau chicken/bilis stock lebih sedap)
- Masukkan tomato & carrot - tutup periuk biarkan empuk. I suka biarkan tomato tu hancur, supaya rasa sup tu lebih sedap.
- Bila dah empuk masukkan cauliflower, sweet peas & japanese mushroom.
- Pecahkan telur & kacau.
- Letakkan sedikit garam (tak letak pun tak ape sup dah manis)

Ha....enak di makan macam tu ajew or makan dengan nasi.

No comments: